Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Lângă Moineşti la 32 km de la Bacău, pe DN 2 G, apoi 2 km pe DL la stânga

An/secol:

1880

Detalii principale / personalități / evenimente:

Familia Rosetti Tescanu, din care provenea soția Maestrului, este atestată în aceste locuri încă de la la sfârșitul secolului al XVI-lea.
Licențiant în drept și filosofie, talentat muzician și instrumentit în tinerețe, cărturar și om politic, Dumitru Rosetti Tescanu (1852 – 1897) rămâne o personalitate în cultură prin scrierile sale în limba franceză și în limba română.

Scurt istoric:

Casa Memorială "George Enescu" de la Tescani, judeţul Bacău, a fost construită în anul 1880 de către familia Rossetti-Tescanu. Casa ajunge în proprietatea muzicanului român prin căsătoria acestuia cu Maria Rosetti-Tescanu şi o foloseşte pâna la plecarea compozitorului în exil în Franţa, la venirea comuniştilor la putere. În 1947, casa ajunge în proprietatea statuluiprin donarea acesteia de către Maria Rosetti Tescanu către statul român, pentru a fi un înalt aşezământ cultural şi este transformată în muzeu şi sală de concerte. Din 1990, casa se numeşte Centrul de Cultură Rosetti-Tescanu George Enescuşi are o bibliotecă (beletristică şi artă), un fond documentar „Enescu”, precum şi spaţii de studiu, de audiţie, fiind un Centru de Cercetări Enesciene, la dispoziţia specialiştilor din ţară şi din străinătate. Aici desfăşoară programe în domeniul culturii, artei, ştiinţei, la nivel naţional şi internaţional, este membru al Asociaţiei Culturale Europene „Les Rencontres”, al reţelei europene de rezidenţe pentru scriitori şi traducători de sub egida Casei Cărţii de la Montpellier (Franţa), face parte din reţeaua culturală RES ARTIS.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Tescaniul este situat într-o poiană frumoasă, la confluența dintre Tazlău şi Tazlăul Mare. Aici a fost construit în anul 1880 conacul renumitei familii boierești Rossetti Tescano, într-un parc dentrologic, la 37 kilometri de Bacău şi este un monument istoric.
Titu Maiorescu a adunat aici una dintre cele mai valoroase biblioteci din principatele române.
Aici marele compozitor George Enescu a compus multe opere, printre care cea mai reprezentativă este „Oedip”, care a fost dedicată unicii sale soții Măriuca.
În anul 1947, Maria Cantacuzino-Enescu a făcut un act de donaţie, conacul devenind ulterior așezământ cultural.
Proprietara era Măriuca, ea fiind şi muza lui Enescu.
După distrugerea conacului şi a altor clădiri din zonă, pe la jumătatea anilor ’70 Ministerul Culturii a început să transforme conacul în muzeu şi centru de creaţie și cu aceasta ocazie a reparat și drumurile și a construit și podul de pe Tazlău care mai este şi astăzi.
Cu toate acestea, conacul a putut fi terminat şi poate fi vizitat şi de noile generaţii de elevi sau de admiratori ai operei enesciene din zilele noastre.
Aici, la conac, se desfășoară anual un festival de muzică clasică numit „Orfeul Moldav”, cu Filarmonica Mihail Jora din Bacău. Considerăm că fiecare roman este dator să viziteze Casa “George Enescu” de la Tescani şi să vadă ce frumuseţi ale naturii patriei noastre l-au inspirat pe marele compositor.


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială "Spiru Haret" Bacău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro