Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Din Adjud spre Bacau pe DN2/E85, 3,5 km, dreapta in Adjudul Vechi, pe DN11A spre Barlad, 28 km, stanga in Podul Turcului, pe DJ241, 28 km pana in Rachitoasa; din Bacău, pe DJ241. Din centrul comunei se merge spre NV până la al doilea pod de piatră, după care se face la stanga, pe un drum îngust aproximativ 150m pânâ în curtea mănăstirii.

An/secol:

1697

Detalii principale / personalități / evenimente:

În această mănăstire a fost închis domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1866, de la înlăturarea sa de la domnie şi până când a fost silit să plece în exil.

Scurt istoric:

La sfârşitul veacului al XVII-lea, marele clucer Ianaki a făcut la Rachitoasa o bisericuţă mică, din lemn de stejar. Pe locul unde se afla altarul acesteia s-a ridicat o cruce.Acum bisericuţa a fost mutată pe dealul din faţa actualei biserici şi serveşte drept biserică a cimitirului sătesc. În anul 1697, marele spătar Ilie Ianaki şi cu soţia sa Theofana, fiica voevodului Mihai Racoviţâ, au zidit actuala mănăstire şi au înzestrat-o cu moşii. În 1729 mănăstirea este închinată mănăstirii greceşti Vatopedu de la Muntele Athos.
Biserica mănăstirii este grav afectată de cutremurul din 1739 şi va fi renovată de mai multe ori. În secolul al XIX-lea, mănăstirea este transformată în penitenciar, după ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a secularizat averile mănăstireşti. Ca o ironie a sorţii, el însuşi va fi închis aici. După venirea comuniştilor la putere, mănăstirea a fost transformată în cămin de bătrâni. Din 1993, mănăstirea a fost redeschisă ca aşezământ monahal de călugăriţe.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Aceasta mănăstire este un monument istoric, foarte important pentru Moldova. Hramul acestei mănăstiri este Adormirea Maicii Domnului. Este mănăstirea care mi-a plăcut cel mai mult dintre toate mănăstirile pe care le-am vizitat în Săptămâna Altfel din acest an.
Mănăstirea Răchitoasa a fost ridicată de Ilie Ianache Tifescu în anul 1697 și a fost refăcuta în anul 1739 de egumenul Daniil.
Am văzut că pe locul unde se afla altarul vechii bisericuţe de lemn a acestei mănăstiri s-a ridicat o cruce. Acum bisericuţa de lemn este pe un alt deal şi ea servește drept biserică a cimitirului sătesc. În anul 1697, Ilie Ianaki, şi cu soţia sa Theofana, fiica voevodului Mihai Racoviţă, au zidit actuala mănăstire.
Mănăstirea a fost dărâmată de cutremurul din 31 mai 1739. Ea a fost renovată, ultima oară, la sfîrşitul secolului XIX. Mănăstirea Răchitoasa este una din cele mai mari mănăstiri din Moldova la vremea ei și a fost secularizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza şi transformată în închisoare pentru oameni „fără căpătâi şi vicioşi”, după cum o descrie chiar episcopul locului de atunci Prea Sfinţitul Melchisedec Stefănescu.
Când am intrat în biserică ne-a întâmpinat o măicuță care ne-a vorbit mult despre această mănăstire. Cel mai mult m-a impresionat despre minunea din 20 martie 1856 când o lumânare s-a aprins singura în mijlocul bisericii, sub privirile uluite ale călugărilor și poporului.
De asemenea, am fost cu toţii impresionaţi de frumuseţea locurilor în care se află amplasată mănăstirea. Pentru că măicuţa ce ne-a fost ghid a fost aşa de primitoare, nu am rezistat să ne mulţumim doar cu privitul, aşa că am tras o joacă pe cinste pe tăpşanul acoperit cu iarbă fragedă.
Vă invităm să vizitați această mănăstire plină de frumos şi de har dumnezeiesc.


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială "Spiru Haret" Bacău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro