Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
La intrarea în municipiul Oneşti, dinspre Adjud.

An/secol:

1494, anul terminării construcţiei

Detalii principale / personalități / evenimente:

Această biserică ştefaniană este singura care nu constituie o mulţumire pentru ajutorul dat de Dumnezeu într-o luptă, ci este construită în memoria unei persoane, cel mai bun prieten din copilăria marelui voievod, copilul Mitruţ. Astfel, biserica din Borzeşti rămâne peste veacuri şi un imbolt pentru fiecare român de a-şi cinsti prietenii şi înaintaşii. Povestea copilăriei lui Ştefan cel Mare este zugrăvită şi în câteva din frescele din pronaos.

Scurt istoric:

Biserica a fost terminata in 1494, dar a fost pictata ceva mai târziu, însăşi catapeteasma fiind scuptată în piatră în 1775 de către Nifon Zugravul.
Se cunosc de-a lungul timpului mai multe lucrări de restaurare după cutremure sau incendii (1904- 1905), 1952, (1938- 1939), (1951-1952). Mai puternic se restaurează în 1992-1994 când se repară fisurile făcute de curemure şi se acoperă cu tablă de cupru. Între anii 2003- 2005 se pictează interiorul bisericii în tehnica fresco, în stil bizantin, de către maestrul Grigore Popescu Muşcal şi o echipă de tineri restauratori restaurează catapeteasma.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În săptămâna altfel, am vizitat multe monumente importante din Bacău, care ne-au impresionat enorm. Cu toate acestea, cel mai mult nouă ne-a plăcut Biserica din Borzești, care ne-a impresionat nu numai cu faptul că are un mit sclipitor, ci și cu raritățile pe care le-am găsit aici.
Legenda spune că, pe când Ștefan cel Mare era doar un puști și se juca alături de amicii săi în jurul preamăritului Stejar, tătarii i-a ucis unul dintre cei mai buni prieteni, Mitruț. Peste ani, el și-a făcut dreptate, ucigând în același fel pe tătari ca și pe răposatul său, cu o săgeată în piept.
În trecut, altarul actualei biserici din Borzești, a fost construit în jurul cunoscutului stejar. De asemenea, clopotnița a fost făcută din lemnul stejarului. Acum, biserica este deschisă tuturor iubitorilor de istorie şi de frumos, pentru că aici este deschis şi un mic muzeu.
Biserica a fost construită de către Ștefan cel Mare alături de fiul său, Alexandru Vodă. Construcția a fost continuată și după moartea marelui domnitor, astfel că fiul voievodului a trebuit să se ocupe de unul singur de finisarea proiectului.
Un lucru neștiut de mulți, este faptul că, în curtea bisericii se află mormântul fiicei iubitului poet Vasile Alecsandri, Maria Alecsandri. Se spune că, în anii când încă trăia, domnița vizita des această biserică și a cerut personal să fie înmormântată acolo.
Hramul bisericii este ”Adormirea Maicii Domnului”, iar în sine, ea este construită în stil moldovenesc, fiind o combinație de mai multe lucrări. Ea are ferestre mari în stil gotic, două bolți construite pe sistemul de arce și pandantive, cu toate acestea, nu are turlă. Înainte de intrare propriu-zisă, ne întâlnim cu o încăpere-muzeu, ce cinstește arta bisericească. Exteriorul bisericii este decorat cu bucăti de cărămidă, pietriș și ciment.
Acesta este un document foarte important în istoria românilor și mă bucur că am reușit să îl vizitez.


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială "Spiru Haret" Bacău       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro