Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Giurgiu

An/secol:

-

Detalii principale / personalități / evenimente:

Casa memoriala “Petre Ghelmez”

Scurt istoric:


Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Giurgiu....”Se aud cainii-n Giurgiu”.Asa este cunoscut Giurgiu.Putini stiu ca Giurgiu este incarcat de istorie si cultura.Pe aici au trecut mari oameni de cultura sau altii s-au nascut in acest oras provincial.Dimitrie Bolintineanu sau Petre Ghelmez isi au obarsia pe aceste meleaguri.Ma voi opri la Gogosari unde se afla casa memoriala a poetului Petre Ghelmez.
Nascut pe 2 martie 1932,la Gogosari, judetul Vlasca ( apoi Giurgiu) , si a decedat in 2001,a fost poet, scriitor pentru copii, publicist , editor.
Urmeaza scoala primara in comuna natala, liceul teoretic Ion Maiorescu din Giurgiu, Facultatea de romana-istorie, apoi Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, al carui licentiat este in 1959.
Dupa terminarea studiilor , devine, pe rand redactor la ziarul „Scanteia tineretului”, redactor sef adjunct la revista pentru copii „Luminita”, „Arici pogonici”, „Cutezatorii”.
Debutul in presa literara a avut loc in iunie 1955, cu poezia „Despartirea de sat”, in revista „Tanarul scriitor”, iar debutul editorial in 1967, cu volumul de versuri „Germinatii” , in colectia „Luceafarul”
Pentru volumul „Sonetele” , aparut la Editura Cartea Romaneasca in 1974,i-a fost decernat Premiul Mihai Eminescu al Academiei Romane,iar in 1976, in Franta, i s-a acordat premiul al II-lea, pentru poemul „Lauda limbii romane”.
„Lasa-ma, in patria de cuvinte, Acum sa colind, In patria de canturi, de soapte, de murmure Cerul si pamantul, Intr-o rostire de gand Cu brau de aur dulce sa le cuprind, intelesuri din veac…………………………….. ………………………………………….. Din puterea aceasta, pururea noua stapana, Prea curata, biruitoarea-ntru cantec, Patria din laptele mamei - limba romana.” Poate asa….vom cunoaste si vom pretui mai mult meleagurile noastre si limba romana.


         01-01-1970       Școala Gimnazială Sfântul Gheorghe Giurgiu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro