Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Judeţul Braşov, localitatea Codlea, centrul municipiului, pe DN 1(E 68), la 13 km de municipiul Braşov

An/secol:

Biserica, construita în sec. al XIII-lea, este un edificiu de origine romanică, refăcut în cea mai mai mare parte în stilul gotic din Transilvania, în sec.al XV-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica, construită în sec. al XIII-lea, este un edificiu de origine romanică, refăcut în cea mai mai mare parte in stilul gotic din Transilvania, în sec.al XV-lea, ca biserică-sală, fără turn (singura biserica fără turn din Ţara Bârsei). Ea a fost destinată să străjuiască trecătorile peste Munţii Perşani.
Biserica este spectaculoasă prin faptul că e dublu fortificată, cu turnuri din sec. XV-XVI. Până la o întrerupere în sud-est (unde a fost amplasată Primaria) zidul înconjurator, înalt de 8-10 m, s-a păstrat foarte bine. Zidul interior este căptuşit, ca şi în alte comune ale Ţării Bârsei, cu cămări pentru provizii, dispuse în două rânduri suprapuse.
Turnul-clopotniţă a fost amenajat în vechiul "Turn al Fierarilor" (aflat deasupra porţii de odinioară) şi are o înălţime de 65 de metri, iar accesul în el se face separat de biserică. Clopotele, 4 la număr, sunt acţionate electric din anul 1977.
Probabil cel mai spectaculos element al bisericii este tavanul renascentist al navei cu 252 de casete pictate în anul 1702, fiecare din ele reprezentând transformări ale rozei lui Luther (Lutherrose) şi având în mijloc câte un fus de lemn, orientat în jos. Medalionul octogonal aflat în mijlocul tavanului cuprinde 12 casete şi poartă inscripţia autorului, data realizării şi data renovării. Johannes Stolz, Thomas Fayt, Simion Playger şi Thomas Groß au realizat aceasta opera de artă; ea va fi restaurată în 1959 de pictorul Eduard Morres.
Orga este o altă bijuterie a acestei biserici şi, din când în cand, aici au loc concerte. Din moştenirea contelui saşilor, Sachs von Harteneck comunitatea a cumpărat orga în anul 1709. Ea a fost montată iniţial în cor, în spatele altarului. În 1783, constructorul de orgi Johann Prause din Silezia realizează o nouă orgă, folosind-o pe cea veche. În 1867 si 1897 i se fac revizii minutioase, iar între 1980-1986 este supusa unei reparaţii generale de către Hermann Binder. În modelul baroc de azi se află 2000 de tuburi, 2 claviaturi din lemn, pedalier din lemn şi 28 registre. Orga se numară printre cele mai preţioase instrumente muzicale din Transilvania.
Vechiul altar, care a stat până în 1904 în biserică, a fost vândut parohiei evanghelice maghiare din Krebsbach (Crizbav). Altarul neo-gotic, sfinţit în 1904, a fost donat de asociaţia evanghelică a femeilor şi construit în Braşov de meşterul Johann Barthel, originar din Vulcan. Stranele din cor, din 1724 respectiv 1840, au fost dedicate amintirii celor dispăruţi. Amvonul a fost realizat in 1841 de ţăranii codleni, Andreas şi Johann Plajer.
Balconul
În partea nordica se afla balconul cu 2 etaje din lemn (Empore) asa- zisul "Knechtsglater", construit în anul 1702 si reînnoit în 1724 si 1840. În 1907 sala este dotată cu strane noi. La iniţiativa asociaţiei femeilor se introduce, în 1929, încălzirea electrică.
Clopotniţa, cu cele 4 clopote se afla la sud-est de biserică. În 1794 turnul primeşte un vârf de acoperiş în forma unei cepe, în stil baroc. Turnul a fost avariat în timpul cutremurului din 1802, iar între 1803-1804 a fost legat cu fier. La picioarele turnului s-a aplicat o bază de tuf, ajungând până la 5 m. În anul 1892 clopotniţa primeşte acoperişul de azi cu ferestrele sale neo-gotice, o nouă scară de intrare în turn şi un paratrăznet. Ceasul din turn este menţionat prima dată în 1744, în 1906 este instalat un mecanism de ceasornic electric cu un ecran luminat. Până în 1892, biserica a avut 3 clopote, cel mai mare -1800 kg-datând din anul 1430, s-a spart în 1725 şi a fost turnat din nou, clopotul mijlociu a fost avariat la asediul din 1612 şi a fost turnat din nou în 1622, în timp ce, cel mai mic provine din anul 1477. Cele patru clopote au fost înlocuite de alte 4 clopote noi ( 2013 kg, 964 kg, 593 kg şi 188 kg ). Trei dintre acestea au trebuit predate în 1916, în timpul Primului Razboi Mondial, armatei maghiare spre a fi topite, parohiei rămânându-i numai cel de-al doilea (ca marime) clopot. În 1923 sunt comandate 3 clopote noi.
În decembrie 1977 a fost instalat un mecanism electric de bătut clopotele, care functionează şi astăzi.

Scurt istoric:

Turcii devasteazã Codlea în 1421,1423 si 1530. Potrivit cronicarului Joseph Duck, dupã invazia turcilor din 1432 codlenii încep sã construiascã fortificatia din jurul bisericii catolice. În 1459 sau 1460 voievodul Tãrii Românesti, Vlad Tepes, asediazã fortificaþia, localitatea fiind devastatã.
În timpul peotiei lui Lucas Weygander(1530-1554) în Codlea se introduce serviciul religios evanghelic, toatã comuna trecând de la confesiunea catolicã la cea evanghelicã.
În 1599 voievodul Tãrii Românesti Mihai Viteazul devasteazã Codlea, iar în 20 septembrie 1600 acelaşi lucru îl fac moldovenii.
Biserica cetate nu a fost cuceritã decât o singurã datã, prin intermediul unui şiretlic. Din 23 pânã în 25 martie 1612 principele transilvãnean Gabriel Bathory asediazã cetatea apãratã de codleni şi 35 de braşoveni. Doar dupã obtinerea promisiunii cã apãrãtorii cetãtii vor fi crutaţi, aceştia predau cetatea principelui Bathory, care nu se ţine de cuvânt şi îi trage în ţeapã pe braşoveni. Codlenii şi-au recuperat cetatea dupã doar câteva zile, îmbãtând şi omorând gãrzile, la iţitiativa codleanului Thomas Gobbel.
În 1658 turcii şi tãtarii incendiazã Codlea, locuitorii din cetate fiind nevţiti sã îşi priveascã locuinţele arzând din temelii.
În 3 noiembrie 1685 atât biserica cât şi cetatea cad pradã unui mare incendiu, doar clopotniţa şi o parte din strada Lateralã fiind cruţate. Biserica nu fusese încã reconstruitã complet, când arde din nou, la 16 iunie 1701, fiind acoperitã cu ţiglã în acelaşi an.
O perioadã neliniştitã a fost Rãzboiul Curuţilor (1703-1711), când secuii şi iobagii s-au rãsculat sub conducerea lui Ferenc Rakoczi II împotriva dominaţiei habsburgice, saşii fiind de partea împãratului. În acest rãzboi Codlea este devastatã deopotrivã de curuţi şi de trupele imperiale, în 16 ianuarie 1704 curuţii prãdând-o chiar de douã ori în aceeaşi zi. În aprilie 1704 Codlea este jefuitã din nou de ambele pãrţi.
La 14 octombrie 1781 în biserica evanghelicã 470 de bãrbati saşi cãsãtoriţi depun jurãmântul de credinţã împãratului Iosif II.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica şi cetatea evanghelicã Codlea

În centrul oraşului nostru, în apropierea şcolii în care învãţăm, este un turn cu ceas, în care clopotele bat ora exactã şi alãturi de soneria şcolii ne spun când trebuie sã intrãm în clasã pentru urmãtoarea orã.
De când eram mai micã m-a fascinat acest turn, dar şi zidurile înalte de piatrã care sunt în apropierea lui. Am întrebat-o de mai multe ori pe mama mea ce este aceastã construcţie şi într-o zi mi-a promis cã o sã mergem sã vizitãm biserica şi vechea cetate. În acel moment am început sã-mi imaginez poveşti cu cavaleri şi domniţe aşa cum îmi citea mama când eram mai micã.
Dupã câteva sãptãmâni, mama mea, care este profesoarã de geografie, mi-a spus cã a doua zi urmeazã sã mergem sã vizitãm cetatea si biserica evanghelicã, împreunã cu "copiii ei" de la scoalã. Am asteptat cu nerãbdare aceastã vizitã si în fiecare pauzã din acea zi mã uitam cu curiozitate spre turnul cu ceas, în care mama îmi promisese cã o sã urcãm.
La ora 12 fix (bãteau clopotele din turnul cu ceas) am intrat în curtea cetãţii. Ne-a aşteptat o doamnã mai în vârstã,care ne-a fost ghid. Ea ne-a explicat,în curtea cetãţii, care este biserica, pe unde se intrã în turnul cu clopote,când a fost construitã cetatea, ne-a arãtat monumentul eroilor din Primul Rãzboi Mondial, plãcile de marmurã albã aşezate pe zidul bisericii pe care sunt scrise numele celor care au luptat în rãzboi, cãmãrile din zidurile cetãţii în care se adãposteau localnicii în timpul invaziilor, dricul cu care se conduceau morţii la cimitir. Am reţinut că aceastã bisericã este singura dinŢara Bârsei care nu are turn ataşat clãdirii.
Ghidul ne-a arãtat fiecare lucru din bisericã: tavanul, orga, altarul, cãrţile de rugãciuni, în limba germanã şi românã, iar apoi ne-a arãtat şi expoziţia pictorului Eduard Morres, cel care a refãcut în 1959 interiorul bisericii.
Apoi a urmat momentul pe care îl aşteptam cel mai mult: urcarea în turnul cu clopote. Dar ce fricã ne-a fost când am intrat şi am vãzut scãrile vechi din lemn! Mi-am luat inima în dinţi şi am urcat, iar ceea ce am vãzut din turn şi în turn îmi va rãmâne mereu în amintire chiar dacã nu avea legãturã cu poveştile pe care mi le-am imaginat.
Vã invit sã vizitaţi cetatea noastrã şi sã aflaţi mai multe lucruri despre ea! E cel mai vechi şi mai importatnt obiectiv turistic din oraşul nostru.


                                             01-01-1970       Liceul Teoretic Codlea       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro