Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Monumentul este situat în municipiul Sibiu, la capătul de sud al Bulevardului Victoriei - la intersecția cu Strada Argeșului - în fața Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă General Eremia Grigorescu.

An/secol:

1926

Detalii principale / personalități / evenimente:

Monumentul a fost ridicat în memoria eroilor ofițeri ai trupelor de infanterie române care au căzut pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.
Dezvelirea monumentului a avut loc în data de 1 iunie 1926 și s-a transformat într-o sărbătoare națională la care au participat: Regele Ferdinand I, principele Nicolae, generalul Ludovic Mircescu care era ministrul de război, generalul veteran Constantin Prezan (viitor mareșal al României), alte personalități de seamă ale vremii, importanți localnici cum ar fi Mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan, prefectul județului Nicolae Comșa, primarul orașului Wilhelm Goritz, sibieni simpli în număr foarte mare, la care s-au adăugat 10000 de oameni veniți din localitățile din jurul Sibiului.

Scurt istoric:

Monumentul a fost conceput și construit de arhitectul J. Teodorescu și sculptorul M. Iordănescu. El are o înălțime de 5 metri și omagiază memoria celor 1658 de ofițeri români din trupele de infanterie care s-au jertfit pentru țară în Primul Război Mondial - așa și-a propus inițiatorul proiectului, colonelul Cristea Vasilescu, comandantul Școlii la acea vreme. Este un monument menit să amintească generațiilor viitoare de jertfa ofițerilor români căzuți pentru întregirea neamului. Pe placa din fața monumentului se specifică că acesta ”eternizează memoria celor 1658 de ofițeri, cei mai viteji dintre toți, cari s-au jertfit pentru Tron și Țară în războiul nostru de întregire.”

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Monumentul comemorează ostașii români căzuți eroic pe câmpul de luptă in timpul Primului Război Mondial. Denumirea monumentului amintește de faimoasa sculptură grecească intitulată Victoria înaripată din Samothrace, veche de 2300 de ani, ce poate fi admirată în cadrul muzeului Luvru din Paris. În ciuda deteriorării semnificative, această statuie din marmură este una dintre cele mai cunoscute din lume, comemorând perioada elenă - cea dintre moartea lui Alexandru cel Mare și cotropirea romană a Greciei; este considerată o realizare desăvârșită, prin finețea sculpturii în marmură. Monumentul Victoria înaripată din municipiul Sibiu constituie un semn distinctiv pe harta eroică a județului Sibiu și noi suntem mândri să împărtășim cunoștințele noastre despre acest monument. Am vizitat monumentul cu clasa în cadrul proiectului eTwinning despre Primul Război Mondial și am realizat această prezentare pentru partenerii europeni: http://animoto.com/play/xwpDHWDezfozP4D57fJb2A. Un bun început pentru aniversarea centenarului și în Sibiu - a celor 100 de ani care s-au scurs de la începutul Războiului, în 1914...


                  01-01-1970       Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro