Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
La marginea comunei Șelimbăr, în partea stângă a șoselei E68 pe sensul Râmnicu-Vâlcea - Sibiu.

An/secol:

1932.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Obeliscul a fost ridicat pentru cinstirea memoriei ostașilor lui Mihai Viteazul căzuți în luptă în 1599 și a soldaților morți în aceste locuri în timpul Primului Război Mondial.
Cimitirul înconjoară obeliscul și este împrejmuit cu un gard de beton.

Scurt istoric:

Obeliscul are o înălțime de 3,70 m și este realizat din beton. Are drept ornamente în basorelief o cască românească cu lauri și o friză reprezentând ostași în atac. Obeliscul a fost ridicat de către Societatea Cultul Eroilor Jamboreea.
Pe frontispiciul monumentului se găsește inscripția: ”În amintirea ostașilor lui Mihai Viteazul căzuți pe acest loc în anul 1599 și a ostașilor români căzuți pe întinsul țarei în războiul 1916-1919. Jamboreea iulie 1932.”
Cimitirul este alcătuit din semne de căpătâi - cruci de piatră semnificând ostașii necunoscuți căzuți în 1916-1918. Inițial, în acest loc au fost înmormântați 33 de soldați români și 8 austrieci căzuți în Bătălia Sibiului, 26-29 septembrie 1916. Cimitirul a fost greu de întreținut și Comitetul Regional Sibiu al Societății Cultul Eroilor a finanțat construirea unei cripte sub altarul bisericii din Șelimbăr, unde au fost depuse osemintele eroilor din cimitir în 1932.
Împrejmuirea cimitirului este asigurată de un gard de beton.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Primul Război Mondial a însemnat implicarea a 33 de țări de pe 5 continente - mai mult de 1 miliard de oameni. 1914 a însemnat începutul Războiului de 77 de ani, după exprimarea lui Neagu Djuvara. Sărbătorim în școala noastră 100 de ani de la începutul războiului prin participarea la un proiect educativ colaborativ transnațional eTwinning care comemorează principalele momente ale războiului în Europa.
Sibiul s-a înscris pe această ”hartă” în 1916, când a avut loc Bătălia Sibiului. Ansamblul memorial de la Șelimbăr a fost ridicat atât în memoria ostașilor lui Mihai Viteazul căzuți în luptă în 1599, cât și a soldaților morți în aceste locuri în timpul Primului Război Mondial.
Elevii clasei a XI-a B de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu au vizitat acest monument în 9 aprilie 2014 în cadrul activităților ”Săptămânii altfel”, după care au realizat pentru partenerii de proiect un video clip care poate fi urmărit aici: http://animoto.com/play/S3u8Yj6tbEFIU6s3biHR4Q.
România a intrat în război abia în august 1916, de partea Triplei Înțelegeri (Antanta). Armata română a înaintat spre nord și a trecut Carpații. Sibiul s-a predat fără luptă aproape imediat. Linia frontului s-a stabilit însă între Rășinari și Orlat - armata română a fost staționată în Dumbrava Sibiului, unde acum se găsește Muzeul Tehnicii Populare ASTRA. Oficialitățile au părăsit Sibiul, calea ferată a fost întreruptă, la fel și aprovizionarea cu apă. Trei sferturi din populația orașului a plecat. Austro-Ungaria a ripostat trimițând mai multe trupe, cărora li s-au alăturat germanii conduși de generalul Erich Von Falkenhayn.
Bătălia Sibiului s-a desfășurat între 26 și 29 septembrie 1916 pe locul unde în zilele noastre se găsește spațiul comercial de la intrarea în municipiul Sibiu. Victoria a fost a lui Falkenhayn, oprindu-se astfel ofensiva românească în Transilvania. La începutul lunii octombrie 1916 deci s-a revenit la vechile granițe.
Au mai fost necesari încă doi ani de război pentru înfăptuirea Unirii. Dar iată că de mai bine de 7 secole Sibiul nu a mai fost cucerit. El a fost cucerit în 1241 de către mongolii conduși de un general al lui Kubylai Khan. În zilele noastre noi suntem cei ce păzim porțile orașului! Însă dacă doriți să ne vizitați, sunteți bineveniți!


                        01-01-1970       Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu       1 comentariu

  Lorin Fortuna
Constituirea Religiei Nationale
Va fac cunoscut ca la Timisoara s-a infiintat Comitetul de Initiativa pentru constituirea Religiei Nationale, bazata pe Istoria Poporului Roman si pe Panteonul marilor personalitati romanesti, pentru a inlocui, in timp, actuala religie de import, bazata pe Istoria Poporului Evreu si pe marile personalitati evreiesti, in fruntecu: Moise (de unde si denumirea populara a religiei evreiesti:Mozaism. Panteonul religios romanesc propus a fi avut in vedere pentru constituirea Religiei Nationale incepe cu: Mihai Patrascu-Viteazul, dupa cum Panteonul Religiei evreesti incepe cu: Mozes-Moise. Lorin Fortuna/Timisoara/22.10.2016/

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro