Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Orasul Rupea se afla la jumatatea drumului dintre Brasov si Sighisoara, pe soseaua europeana E60. Localitatea se situeaza la altitudinea de 451 si numara in prezent 6.195 de locuitori. Cetatea se afla in partea de Nord-Vest a orasului, pe dealul Cohalm.

An/secol:

Perioada prefeudală (secolele VIII-XI)

Detalii principale / personalități / evenimente:

-1324 – Carol Robert de Anjou cucereste Cetatea;
-1420 – Cetatea reintra in proprietatea localnicilor;
-1432-1437 – Turcii jefuiesc Cetatea in repetate randuri;
-1688 – Austriecii ocupa si reconstruiesc Cetatea;
-1716 – O epidemie de ciuma ucide un numar mare de locuitori;
-1788 – Cetatea este folosita ca adapost in fata turcilor;
-1954 – Cetatea este restaurata;
-1970 – Este deschis Muzeul Cetatii.

Scurt istoric:

Rupea stă mărturie că umanitatea s-a dezvoltat în ţara noastă încă din timpuri îndepărtate, pe care scrierile istorice nu le consemnează. Urme ale unei civilizaţii există în zona Cetăţii Rupea încă din paleolitic si neoliticul superior, păstrându-se până în prezent urne funerare, obiecte de piatră etc. Facem un salt temporal, până în epoca precreştină, mai exact la civilizaţia dacică. Tot în această zonă a existat o aşezare dacică, davă, Rumidava. După cucerirea romană din 106 d.Hr, dava dacilor este transformată în oraş roman şi purta numele de Rupes.
Pe ansamblul roman de la Rupea se va ridica, în perioada prefeudală (secolele VIII-XI), cetatea de la Cohalm (denumire care s-ar traduce ca “vârf de stâncă” datorită amplasamentului cetăţii pe un deal de roci bazaltice).
Prima atestare documentară a Cetăţii de la Rupea are loc în anul 1324, după ce armata regelui maghiar Carol Robert de Anjou o ocupă, identificând şi valorificând amplasamentul strategic al fortăreţei. Regatul Ungariei va stăpâni Cetatea Rupea până în anul 1420, deci aproximativ un secol, când aşezarea va reveni în propritatea populaţiei autohtone, care o vor folosi în scop defensiv.
Din punct de vedere strategic, Cetatea Rupea era amplasată pe principalele rute care legau cele trei provincii istorice româneşti: Transilvania, Muntenia sau Valahia şi Moldova, rute care treceau prin pasurile sud-estice ale Carpaţilor. Acesta este motivul pentru care, în perioada 1432-1437, năvălitorii turci şi aliaţii lor, tătarii, vor jefui în repetate rânduri Cetatea, care era şi un înfloritor centru comercial.
Timp de două secole, Cetatea îşi pierde din importanţă, însă în anul 1688, Imperiul Austriac o va revalorifica, reconstruind majoritatea fortificaţiilor, adăugând unele noi şi aducând aici o garnizoană militară. În timpul stăpânirii austriece, o mare epidemie de ciumă a lovit Cetatea, un număr mare de locuitori pierzându-şi viaţa. Valoarea defensivă a Cetăţii de la Rupea, apreciată corect de austrieci, se va vedea în anul 1788, când fortăreaţa va proteja zona de invazia otomană.
În următoarele secole rolul fortăreţei a fost unul minim, datorat mutării zonelor de conflict fie către linia Dunării, fie către graniţa cu Ungaria. În anul 1918, când Transilvania se uneşte cu România, Cetatea Rupea intră în patrimoniul national. Doar după al Doilea Război Mondial Cetatea va intra în circuitul turistic prin restaurarea din anul 1954 şi înfiinţarea Muzeului în 1970. În anul 2009, Guvernul României finanţează o nouă restaurare, care aduce dezvoltarea economică şi turistică a zonei.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

De ce este importantă Cetatea Rupea?
Răspunsul este simplu: este o aşezare care păstrează urmele unor civilizaţii de mult apuse şi mai mult decât atât, pune în comun elemente tradiţionale ale unor culturi care au ocupat, rând pe rând zona: romani, români, saşi, unguri, austrieci.
Cum este cetatea azi?
Fortareata este construita pe trei incinte:
Cetatea de Sus – Cea mai veche constructie a fost ridicata pe ruinele davei dacice.
Cetatea de Mijloc – Constructie medievala (secolul al XV-lea), largita la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Cetatea de Jos – Construita in secolul al XVIII-lea.
Cetatea de Sus:
Are o suprafata de 1.500 mp. Accesul se face pe sub Turnul Pulberariei. Obiective importante sunt: Turnul Slaninii (specific fortificatiilor sasesti), fantana adanca de 59 de metri, Camera Judelui si Camera Preotului.
Cetatea de Mijloc:
Prezinta Turnul cu Gratii, Capela si Turnul Pentagonal (unic in Europa), care este si cale de acces. De remarcat este si Turnul Cercetasilor.
Cetatea de Jos:
Cea mai noua parte a Cetatii, adaposteste Locuinta Paznicului (1850) si Magazia Militara construita la inceputul secolului al XIX-lea.


                        01-01-1970       Clubul Copiilor Victoria       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro