Descoperă monumente românești
Autentificare
Autentificare utilizator
Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil
Autentificare Creare cont Închidere
La numai câţiva kilometri de Dorohoi, pe un drum lateral ce se desparte de şoseaua Sucevei şi urcă spre pădure, în satul Horlăceni
An/secol:
1779
Detalii principale / personalități / evenimente:
Lăcaşul de la Horlăceni a fost ridicat la 1779, pe cheltuiala boierului Constantin Stroici
Scurt istoric:
Lăcaşul de la Horlăceni a fost ridicat la 1779, pe cheltuiala boierului Constantin Stroici, stăpânul de atunci al moşiei Horlăcenilor, cel care a ctitorit şi biserica de la Prelipca, un sat din imediata vecinătate. Legenda spune că pe locul actualei biserici de lemn de la Horlăceni domnitorul Vasile Lupu ar fi ucis nişte boieri trădători.
Biserica de lemn cu hramul „Sf. Împăraţi“ de la Horlăceni (com. Şendriceni) este construită din bârne de stejar, încheiate la colţuri în cheotori şi aşezate pe o temelie de piatră de râu.
Pridvorul a fost adăugat construcţiei ulterior.
În pronaos se află şi mormântul ctitorilor bisericii.
Catapeteasma păstrează icoanele împărăteşti de la 1800.
Prezentare (compunere/eseu/interviu):
Nimeni nu poate rămâne indiferent atunci cand trece prin satul Horlăceni. Acolo, frumusețea naturii se împletește cu vestigiile istorice, așa cum este Biserica boierului Constantin Stroici.
Impresionante au fost cărțile vechi de la intrarea în biserică, care arată că înăuntru vom găsi vestigii de o inestimabilă valoare istorică și culturală. Lucru acesta s-a confirmat, când o doamnă mai în vârstă a încercat și a reușit să ne dea câteva detalii, dar mai mult decât atât, în ochii ei se citea mândria că este gazda noastră într-o astfel de construcție ce își merită locul în patrimoniul național și în circuitele de pelerinaj și turistice.
01-01-1970 Palatul Copiilor Botosani 0 comentarii