Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Palatul Culturii este situat în centrul municipiului Ploiești, str. Erou Călin Cătălin nr 1, în imediata vecinătate a Primăriei Ploiești și a Halelor Centrale Ploiești.

An/secol:

Constructia a inceput in 1906, lucrarile fiind întrerupte curând și reluate apoi în 1924, pentru a se finaliza în 1930.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Clădirea, care a fost proiectată ca Palat al Justiției, a devenit ulterior Palat al Culturii. Are subsol, parter, etajul I mai înalt și etajul II mai scund, intrarea principală pe partea sudică situată la nivelul primului nivel și flancată de coloane. Holul principal este uriaș, este flancat de coloane și este denumit ”sala pașilor pierduți” sau ”sala coloanelor”. Clădirea adăpostește Muzeul Județean de Biologie Umană, Muzeul de Etnografie, Școala de Arte, Biblioteca Municipală ”Nicolae Iorga” și Curtea de Apel Ploiești. În anul 1925, Emanuel Belu, antreprenor al Cinematografului Regal ploiești, a realizat filmul ”Festivitățile din 28 iunie 1925” cu ocazia punerii pietrei fundamentale la Palatul de Justiție, Școala Comercială și revizuirea lucrărilor de canalizare a orașului Ploiești, în prezența primului ministru Ionel I. C. Brătianu. Inaugurarea festivă a clădirii a avut loc pe data de 26 noiembrie 1933, Regele Carol al II-lea fiind cel care a tăiat panglica.

Scurt istoric:

Palatul Culturii este o clădire emblematică a municipiului Ploiești, reprezentând o foarte mică parte a centrului vechi care a rezistat cutremurelor și bombardamentelor. La începutul secolului al XX-lea era nevoie de un nou sediu pentru instanțele judecătorești din Prahova. Pentru rezolvarea acestei probleme, autoritățile găsesc un spațiu între Obor, capătul străzii Lipscani și Calea Câmpinii, spațiu ocupat parțial de prăvălii, acest lucru făcând posilă exproprierea rapidă. În timp ce se elibera spațiul, se căuta și un arhitect de prestigiu care să proiecteze viitorul Palat al Justiției. A fost ales francezul Ernest Doneaud, cel care a contribuit și la ridicarea Cercului Militar Național din București. Lucrările au debutat în 1906, dar au fost întrerupte rapid din cauza lipsei banilor, a războiului balcanic și apoi de izbucnirea Primului Război Mondial și ocuparea Ploieștiului de trupele germane. Deoarece arhitectul Doneaud a plecat din cauza întreruperii lucrărilor și neplata sa de către autorități, a fost căutat un înlocuitor, acesta fiind Toma T. Socolescu, cel mai apreciat și ilustru arhitect ploieștean al vremii, acesta fiind anterior asistentul lui Doneaud și, deci, cunoscând proiectul. Construcția a fost reluată în 1924 și a fost inaugurată de Regele Carol al II-lea în 1933. Palatul Justiției a schimbat și arhitectura zonei, deoarece, pentru a se crea o imagine de perspectivă asupra sa, a fost realizată o mică piață în fața lui, demolându-se pentru asta o serie de clădiri din secolul al XIX-lea. Construcția a suferit șocurile cutremurelor din 1940 și 1977, fiind afectată fațada. În perioada comunistă, Palatul Justiției s-a mutat în sediul de pe strada Gh. Lazăr în 1952.În locul rămas liber a fost instalată Biblioteca Municipală ”Nicolae Iorga” și Muzeul de Științe ale Naturii. În anul 2009 a început renovarea aripii de vest și a Bibliotecii, lucrările fiind finalizate anul acesta.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Palatul Culturii este o clădire monumentală, care adăpostește 2 muzee, o bibliotecă și o școală de artă. Luminile care bat spre Palat noaptea îl fac să strălucească atât de tare, încât la soare te poți uita, dar la el ba. Palatul Justiției de odinioară a fost construit din cele mai bune materiale. La lucrările executate pentru ridicarea lui au participat: prefectura, arh. M. Romașcu, E. Doneaud, Toma T. Socolescu. Inaugurarea sa a fost făcută de Regele Carol al II-lea, care a rostit un minunat discurs. Actualul Palat Culturii este una din clădirile cele mai importante ale orașului, care se bucură de vizita oamenilor veniți din toată țara și chiar din lume, care asistă la diferite activități interesante.


               01-01-1970       Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Ploiești       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro