Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
comuna Izvoru Bârzii, judeţul Mehedinţi, la o distanţă de numai 20 de km de Municipiul Drobeta-Turnu-Severin.

An/secol:

1600

Detalii principale / personalități / evenimente:

0

Scurt istoric:

    Ascunsă între dealurile mehedinţene, Mănăstirea Topolniţa este un vechi lăcaş ortodox din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Aşezată pe valea râului Topolniţa, intre satele Schitul de Jos şi Schitul de Sus, în comuna Izvoru Bârzii, judeţul Mehedinţi, vechea Mănăstire Topolniţa se află la o distanţă de numai 20 de km de Municipiul Drobeta-Turnu-Severin.
    Tradiţia locală mărturiseşte că, Sfântul Nicodim, plecând de la Vodiţa să caute un loc nou pentru ridicarea unei mănăstiri în cinstea Prea Sfintei Născatoare de Dumnezeu, s-a oprit pe valea râului Topolniţa, unde s-a apucat de lucru, crezând că aici este locul: ,,La Cascade între ape”. Dintre toate lăcaşurile de cult mehedintene, Topolniţa este cea mai depărtată de lumea dezlănţuită, retrasă între munţi şi străjuită de păduri seculare. Încă de la construcţie, a atras sufletele însetate de linişte şi de viaţă duhovnicească.
    Mănăstirea Topolniţa păstrează şi astăzi duhul de trăire a Sfântului Nicodim. Aceasta a fost ridicată în anul 1600 de Boierii Craioveşti, pe locul uneia din ctitoriile Sf. Nicodim. Înaintea domniei lui Matei Basarab al Țării Românești, descendent al Craioveştilor, diferite documente certifică existenta Mănăstirii, unele menţionând chiar şi starea precară în care se găsea aceasta, când trei călugări sârbi, stabiliţi aici, încep să o repare.
    În anul 1963, Radu Creţeanu menţiona în ,,Documentele Schitul Topolniţa”, actul de donaţie, din 12 februarie 1646, semnat de Matei Basarab, prin care, pentru merite deosebite, căpitanul de Dorobanţi, Lupu Buliga primeşte de la domnitor o Sfântă Mănăstire ,,ce se zice Topolniţa”.
    Intrarea în biserica cea mare se face pe sub clopotniţă, printr-o poartă masivă de lemn, pe care sunt sculptaţi, de la stanga la dreapta: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Petru şi Sf. Cv. Nicodim Sfinţitul.
    După tradiţie, prima biserică a fost zidită de Sfântul Nicodim în secolul al XIV-lea, în vremea lui Radu I. Așezământul monahal a fost refăcut la 1645, de marele căpitan Lupu Buliga, al cărui mormânt se păstrează în pronaos. Armonioasă ca proporţii, biserica este de plan triconic cu turla pe pronaos.
    Ea copiază întocmai tipul Mănăstirii Arnota, ctitorie a lui Matei Basarab. Are ziduri din piatră şi bolţile de cărămidă. În interior se păstrează un valoros ansamblu pictural din 1673. Biserica şi chiliile sunt înconjurate de o incintă cu ziduri grandioase de 1 m şi înalte de 2,5-3,5 m. Biserica cea mare, în formă de cruce, a fost ridicată în 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictată în 1673, în frescă, stil bizantin, de către zugravii Grigore Grecul din Troles şi Dima Românul. Remarcabilă este tema Judecata de Apoi, pictată pe faţada exterioară estică, după modelul unor mânăstiri din Moldova. După Secularizarea averilor mânăstirești (25 decembrie 1863, de Al. I. Cuza), Schitul a fost părăsit şi reînfiinţat în 1930.
    În anul 1932, ,,Comisia Monumentelor Istorice” a făcut reparaţii parţiale şi s-au reconstituit trei chilii. S-au executat reparaţii şi restaurări prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Părinte și Mitropolit Acad. Dr.†Nestor Vornicescu al Olteniei (1978-2000). În ultimii ani s-a construit un corp de chilii şi un dig pentru prevenirea inundaţiilor. Mănăstirea Topolniţa este o mărturie incontestabilă a spiritualităţii strămoşilor noştri, în această parte a podişului Mehedinţi.
    incinta mănăstirii se mai poate vedea o construcţie de lemn, cunoscută sub denumirea de ,,Mănăstirea de lemn”. Bisericuța de lemn a fost adusă bârnă cu bârnă din Gorj, iar părţile, ce nu au mai putut fi reasamblate, au fost înlocuite.
    Acest lăcaş are hramul ,,Sf. Împăraţi Constantin şi Elena’’ (21 mai). În acesta se slujeşte acum, deoarece mănăstirea cu hramul ,,Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” (29 august) este în renovare. Mănăstirea este vizitată mai mult de localnici, deoarece, nefiind promovată turistic, nu este cunoscută pe plan naţional.
    Mănăstirea este însufleţită de o obşte monahală de călugări, păstoriți de Prea Cuv. Părinte Arhimandrit Pavel Nicolăescu, fratele P.S. Dr. †Nicodim, Episcop al Severinului și Strehaiei. În acest loc sunt mai puțini de 10 monahi şi aceştia se autogospodăresc, pentru a putea trăi. După 1990, Schitul Topolniţa a devenit mănăstire.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Pelerin sau turist, de unul singur sau cu familia, oricând poarta Sfintei Mănăstiri îţi rămâne deschisă. Frumuseţea slujbelor, arhitectura, pictura şi nu în ultimul rând peisajul înconjurător, de o frumuseţe aparte, te fac să vii şi să revii la Mănăstirea Topolniţa.
    Fiecare are momente în care vrea să se regăsească, să fie solitar şi, totodată, înconjurat de iubire. Nimeni nu este singur, dar trebuie să ştie unde să caute şi să ceară afecţiune. Dumnezeu înseamnă iubire. Această o întâlnim în oameni, natură, artă. Toate aceste elemente mirifice le întâlnim în colţul de rai de la Mănăstirea Topolniţa. Liniştea sufletească este cel mai important lucru din lume. Haideţi să o împărtăşim tuturor: Dar din dar se face Rai.
    Din 2010, la inițiativa P.S. Episcop †Nicodim, în cadrul acestei mânăstiri, are loc anual, întâlnirea tinerilor ortodocși mehedințeni, având prilejul de a lucra pe ateliere, grupuri și să audieze personalități de seamă ale Bisericii și culturii, din țară și din afară.
    Vă facem cunoscut faptul, că pelerinii, dar și turiștii, care doresc să stea mai multe zile pe aceste meleaguri binecuvântate, pot să se cazeze în satul Balotești, situat la circa 5 km de Mânăstirea Topolnița, unde este amenajată o bază de agrement, cu cele necesare unei bune șederi.

(Sorina-Ana I. şi Rebeca-Sabina G. - clasa a X-a G)


                                          01-01-1970       Colegiul Tehnic ”Decebal” Drobeta-Turnu Severin       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro