Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Loc. Bradu, centrul satului

An/secol:

secolul XIV

Detalii principale / personalități / evenimente:

In viața din trecut a satelor transilvane, două instituții- școala și biserica- aveau grija de viata spirituala a sătenilor. Cea dintâi s-a desfășurat în tinda celei de-a doua, dar cu timpul și-a câștigat independența, dar și-a păstrat caracterul confesional până târziu, aici, la Bradu, până la sfârșitul primului război mondial. In Transilvania multinațională, aflată la limita imperiului austro-ungar și socotită economic doar bază de materii prime, progresul social-cultural evoluează mult mai lent, feudalismul păstrându-și caracteristicile integral, până la mijlocul secolului al XIX lea. Astfel locașurile de cult erau școli pentru săteni. In tinda bisericilorse descifrau primele litere, lucru deloc nefiresc pentru acea perioadă.

Scurt istoric:

Națiune privilegiată, sașii au participat efectiv la conducerea administrativă din Transilvania, iar pe plan local s-au aflat singuri la conducerea sătească, de la începutul așezării lor pe aceste meleaguri. Ei au avut permanent o poziție economică puternică, ceea ce le-a dat posibilitatea de organizare și de creare timpurie a instituțiilor necesare dezvoltării lor sub aspect spiritual. astfel aflăm de existența bisericii evanghelice, dar și de așezare, încă din anul 1311, când preotul Mathias din satul Bradu ajunge capelan regal. Comunitatea săsească avea biserică proprie de rit catolic, închinată Sfântului Gerhard, până când a trecut la lutheranism. Trecerea la noua confesiune s-a făcut pe la jumătatea secolului al XVI-lea, pașnic. Trecerea a fost binevenită, întrucât s-a dobândit autonomia religioasă, scapându-se de sub influența și jurisdicția bisericii latine, condusă în Transilvania de Episcopia Catolică de la Alba Iulia. De accea acceptarea lutheranismului a fost pașnică și rapidă. Biserica de azi e construită în anul 1633, pe locul fostei biserici mai vechi, catolice.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica Fortificată din Bradu, cunoscută și sub numele de Biserica evanghelică, incercuita de un gard înalt, ne atrage atenția zi de zi și în drum spre școala și pe drumul de întoarcere spre casă. Pare un lcaș vechi, dar interesant, deoarece mulți turiști vin să o viziteze. Curioși fiind și noi, am descoperit construcția învechită de scurgerea timpului. turnul bisericii are forma de prismă dreptunghiulară, puțin mai înalt decât acoperișul bisericii și este împrejmuită de ziduri masive în care predomină piatra neagră, influență romanică. Acoperișul turnului, lucrat din lemn, în patru fețe simple, triunghiulare, acoperit cu tiglă, cu o ușoară influență gotică, a fost adaptat mai târziu de anul 1899-1900. Urcarea în clopotniță se face de la baza turnului, printr-o construcție atașată, cu scopul de a proteja intrarea în biserică. Tot din această intrare în clopotniță se urcă în podul bisericii, pod situat deasupra naosului, a cărei încăpere este ocupată de orga instalata în anul 1814. Podul are o prelungire laterală, de-a lungul peretelui, ajungând până în fața naosului. Interiorul bisericii prezintă două încăperi distincte, naosul și altarul. Naosul este la nivelul intrării in biserică, iar altarul cu o treapta mai sus. În naos stau credincioșii, în bănci așezate pe două rânduri. Altarul are formă semicirculară și nu este separat de naos, dar se remarcă în partea frontală printr-o formă ornamentală, purtând inscripția ”Sanctus, sanctus, Dominus Sabaot”, probabil rămasă de la biserica catolică. Sistemul de bolți se sprijină pe piloni circulari. Biserica este încercuită de un zid de piatră, vechi, din vremuri de restriște, zid de apărare împotriva dușmanilor. Din tradiția orală am aflat că în interiorul curții exista cimitirul comunității săsești din Bradu. Mormintele au fost dispuse în jurul bisericii, până în anul 1800, când se stabilește un nou loc de cimitir, în partea de vest a vetrei satului, existent și astăzi. Asa cum am arătat și mai sus, rolul bisericii în trecut, în viața satului a fost deosebit de important, atât pentru comunitatea săsească, cât și pentru comunitatea românească. Astăzi, comunitatea săsească înregistrează doar 3 familii, biserica fiind mai tot timpul închisă. Biserica Fortificată din Bradu a rămas de-a lungul veacurilor și străjuiește prin anotimpuri, așteptând să fie însuflețită.


         01-01-1970       Scoala Gimnaziala Avrig       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro