Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Județul Botoșani, comuna Horodiștea, cătunul Crăiniceni, la aproximativ 15 km de Darabani pe DN 29A, de la drumul național aproximativ 100 m pe un drum pietruit.

An/secol:

Începutul sec. XX- în jurul anului 1900

Detalii principale / personalități / evenimente:


Scurt istoric:

Contruită aproximativ pe la 1900 în această casă s-a născut in anul 1913 şi a copilărit cel ce avea să devie în anul 1992 Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Rămas orfan de mic, a fost crescut de rude şi îndrumat să dea la facultatea de Teologie de la Cernăuţi. El alege să devină călugăr. Până în 1936 slujeşte la Mănăstirea Neamţ. Apoi slujeşte timp de 10 ani la Mănăstirea Sfântul Sava de lângă Betleem. În 1947 este hirotonit diacon în Biserica Sfântului Mormânt.În anul 1960 trece în lumea celor veşnice la numai 47 ani.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Într-un cătun retras din NE judeţului Botoşani sau acolo unde se agaţa harta în cui am descoperit un mic colţ de rai desprins parcă din cărţile de poveşti. În acel loc de un farmec aparte se gaseşte Casa Memorială a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul trecut de Biserica Ortodoxă Română în rândul sfinţilor în 1992 sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ. Casa tradiţională moldovenească acoperită cu şindrilă, cu prispă şi geamuri ferecate ne întoarce în timp. O zăreşti de la distanţă ascunsă printre arbori şi fân. În spatele casei şerpuieşte măreţ Prutul. Cum intri în casa micuţă simţi ceva divin, emoţiile te copleşesc. Acum 100 de ani în această micuţă şi umilă casă s-a născut Ilie, cel ce avea să devină mai apoi un sfânt.Deşi a rămas orfan de mic, Ilie a terminat liceul din Cernăuţi că fiind cel mai bun elev din şcoală.Urmează facultatea de Teologie dar alege să devină călugăr. Potrivit unei legende se spune că Dumnezeu a apărut în visul său şi i-a indicat să aleagă această cale. A scris poezii şi a dus o viaţa curată în rugăciune. Pentru faptele sale a fost ales de Dumnezeu pentru a urca în impărăţia sa iar noi creştinii ortodocşi îl prăznuim în fiecare am pe 5 august zi în care a trecut la viaţa veşnică. Cine trece prin NE ţării ar trebui să facă un popas şi în acest loc pentru a se încărca de energie, pentru a-şi aduce aminte de trecut, de valorile poporului nostru, pentru a învăţa ce înseamnă smerenia şi pentru ase ruga la Sfânt pentru iertarea păcatelor.


                  01-01-1970       Liceul Teoretic Grigore Antipa Botosani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro