Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Municipiul Călărași, str. București colț cu str. Sloboziei, vis-a-vis de Gimnaziul Carol I

An/secol:

Statuia ecvestră a regelui Carol I a fost dezvelită în cadru solemn, în ziua de 9 mai 2008

Detalii principale / personalități / evenimente:

Statuia ecvestră a regelui Carol I este din bronz, are o greutate de aproximativ 5 tone și a fost evaluată la 1.250.000 euro. Statuia a fost realizată de artistul Florin Codre și donată municipiului Călărași de către Ministerul Culturii și Cultelor. Primăria municipiului Călărași s-a ocupat de realizarea soclului din marmură și amenajarea spațiului în care a fost amplasat monumentul. Statuia îl înfățișează pe regele Carol I în uniformă militară, călare pe un cal și este amplasată pe un soclu de marmură de aproximativ 4 metri. Împreună cu statuia în mărime naturală, întreg ansamblul are o înălțime de aproximativ 10 metri. Pe fațada monumentului este scris, sub stema Regatului României: ”Carol I (1839-1914) Rege al României”.

Scurt istoric:

Anul 2006 a fost dedicat memoriei regelui Carol I. În acel an se împlineau 140 de ani de la proclamarea principelui Carol de Hohenzolern ca domnitor al României (10 mai 1866) și 125 de ani de la proclamarea Regatului României (1881). În acest context, în cadrul acțiunilor consacrate Anului Carol I, Ministerul Culturii a demarat mai multe proiecte culturale, printre care s-a numărat și realizarea statuii ecvestre a regelui Carol I. Comanda realizării acestui important monument istoric a fost încredințată, de Ministerul Culturii, sculptorului Florin Codre, artist plastic cu realizări remarcabile în domeniul monumentelor publice din România și străinătate. Sculptura a fost terminată în vara anului 2007, iar locația stabilită pentru amplasarea ei a fost în municipiul Călărași. Monumentul a fost inaugurat în ziua de 9 mai 2008. La invitația autorităților locale, Majestatea Sa Regele Mihai I și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, au luat parte la dezvelirea statuii ecvestre a regelui Carol I.Alături de cei doi reprezentanți ai Casei\regale a României, la festivitățile solemne au mai participat reprezentanți ai Guvernului, ai administrației publice locale, demnitari, reprezentanți ai bisericii, numeroase personalități locale. În discursul său, profund emoționat, Majestatea Sa Regele Mihai I, spunea: ”Sunt bucuros să dezvelesc statuia Regelui Carol I într-o localitate atât de importantă pentru Războoiul de Independență. Este pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial când se ridică o statuie Regelui Carol I în România”. De la inaugurarea sa, în anul 2008, și până în prezent, statuia ecvestră a regelui Carol I reprezintă un nonument istoric emblematic pentru municipiul de pe malul bătrânului fluviu.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

O istorie în bronz Astăzi, 9 mai 2008, de Ziua Europei, municipiul Călărași a îmbrăcat haine de sărbătoare. Noi, elevii clasei a II-a E, împreună cu doamna învățătoare, am participat alături de sute de călărășeni la dezvelirea statuii regelui Carol I, monument aflat în centrul orașului nostru. Festivitățile au debutat cu intonarea Imnului României și a Imnului Regal. La festivități au fost prezenți Majestatea Sa Regele Mihai I însoțit de Alteța Sa Regală Prințul Radu. De asemenea au mai fost prezente personalități locale, printre care: primarul municipiului Călărași, președintele Consiliului Județean Călărași, prefectul județului, Ministrul Culturii, directorul Arhivelor Naționale din Călărași. În discursurile lor, cei prezenți au elogiat personalitatea Regelui Carol I. Cel mai important moment l-a constituit discursul Regelui Mihai I. Acesta a afirmat că este mândru și bucuros că participă la dezvelirea statuii străbunicului său și că se află într-o localitate atât de importantă de care se leagă Războiul de Independență. Regele Mihai I mai afirma că este pentru prima dată după Al II-lea Război Mondial, când se ridică o statuie a Regelui Carol I în România, Călărașul făcând astăzi o reparație identitară și statală. Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane și cu o slujbă religioasă oficiată de Preasfinția Sa Episcopul Damaschin al Sloboziei și Călărașilor. Am plecat de la acest moment istoric mândri de faptul că în orașul nostru, după 60 de ani, a răsunat Imnul Regal și că monumentul va aminti generațiilor următoare de exemplul temeinic pe care regele Carol I l-a dat României.


                     01-01-1970       Școala gimnazială ”Nicolae Titulescu” Călărași, județul Călărași       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro