Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

  • Raport 2015

    Pagina raport concurs.

În perioada 1 ianuarie 2015 – 31 mai 2015, Liceul Tehnologic ”Ion Creangă” Pipirig a derulat proiectul ”Descoperă monumente românești”, fiind sprijinit de partenerii: Palatul Național al Copiilor, reprezentat prin prof. Renga Alexandru, Palatul Copiilor Botoșani, reprezentat prin prof. Vicoveanu Cecilia, Palatul Copiilor Bacău, reprezentat prin prof. Dumea Nela și Clubul Copiilor Odobești, reprezentat prin prof. Coatu Marius și Inspectoratul Școlar Județean Neamț, reprezentat prin prof. Roman Romeo. Partenerii menționați au supervizat jurizarea concursului și și-au adus aportul la buna desfășurare a etapei a II-a (participarea directă).
Au fost alături, sprijinindu-ne în activități, prin coordonare activități, financiar și prin materiale: 10 cadre didactice din unitatea școlară, inclusiv director prof. Grămadă Elisabeta și directori adjuncți: Sângeap Nadia-Mihaela, Complexul Muzeal Județean Neamț, Ocolul Silvic Pipirig, firme private și persoane fizice din localitate.
Lansarea proiectul a avut loc pe data de 6 februarie, la Liceul Tehnologic ”Ion Creangă” Pipirig, fiind prezenți elevi, cadre didactice, reprezentanți ai autorității locale și părinți.
Elevii au derulat acțiunile ”Identitate națională” la M-rea Petru Vodă (7-8 martie) și Biserica Sf. Nicolae Pipirig (12 și 18 martie), culegând informații despre: M-rea Petru Vodă, Biserica Sf. Nicolae Pipirig și M-rea Secu, realizând fotografii, discutând cu reprezentanți desemnați de instituțiile amintite.
Activitatea principală: Concursul Național ”Descoperă monumente românești” a avut, pentru participarea indirectă/online – etapa I, termen 19 mai. Jurizarea s-a făcut pe categorii de vârstă (primar, gimnaziu, liceu), în cadrul secțiunilor: Fotografie, Scurt istoric, Eseu/Compunere. S-au acordat și premii de popularitate pentru cele mai votate proiecte.
Etapa a II-a, cu participare directă s-a desfășurat între 25-28 iunie 2015. Etapa cu participare directă a avut, printre activitățile principale: o excursie la monumente din județul Neamț (Cetatea Neamțului, M-rile Secu, Sihăstria, Neamț, Casa memorială Ion Creangă Humulești, Muzeul de etnografie și folclor Tg. Neamț, Casa memorială Veronica Micle etc.), o vizită la M-rea Petru Vodă din zonă, probe de concurs și educative pe tematici specifice concursului și de educare a abilităților necesare vizitării de monumente în condiții extreme de deplasare (max. 10% din ponderea în cadrul probelor). Secțiunile au fost: Tehnică fotografică, Istorie nemțeană, Arhitectură nemțeană, Personalități nemțene, Turism ecologic și Orientare turistică. A existat o preocupare și pentru acțiuni de socializare și destindere (karaoke, program artistic, cântece de drumeție, jocuri de cabană, foc de tabără, etc.), acordându-se și diplome onorifice pentru programul artistic și fotografie-general.
Diseminarea rezultatelor s-a făcut prin fotografii și rezultate publicate pe site-uri specifice și pe rețele de socializare. Au fost trimise comunicate de presă, apărând articole în ziarele Monitorul de Neamț și Ceahlău (ediții tipărite), vestea.net și presaonline (ediții electronice), ziarul Făclia de Cluj (ediția online). Prin profesorii care predau și la unitatea noastră am trimis informări către școlile adiacente unității noastre.

Derularea etapei indirecte/online s-a încheiat pe data de 19 mai, fiind admise în etapa finală un număr de 78 contribuții de la unități de învățământ din 27 de județe (Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Giurgiu, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vrancea). Au fost respinse pentru copierea informațiilor de pe Internet un număr de 4 contribuții și pentru expedierea de fișiere corupte sau fără informație un număr de 6 contribuții.
Au fost implicați un număr de 156 elevi și 78 cadre didactice coordonatoare de la școli din țară, la care se adaugă 60 elevi și 10 cadre didactice din unitatea noastră de învățământ, care, de comun acord, nu au intrat la jurizarea finală decât cu o singură contribuție.