Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

  • Proiecte înscrise 2013

    Pagina cu lista proiectelor înscrise în anul 2013 la concurs.

Mănăstirea Petru Vodă

Mănăstire situată în satul Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, ctitorită de Arhim. Iustin Pîrvu, duhovnic ce a petrecut mulți ani în temnițele comuniste.

Citeşte mai mult...

MUZEUL JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE PRAHOVA

Clădirea în care funcţionează muzeul istoriei prahovene a fost construită în stil neoclasic după planurile arhitectului Al. Orăscu, autorul proiectelor Universităţii din Bucureşti, a Librăriei Academiei etc. Graţie valenţelor sale artistice şi istorice, clădirea se înscrie în categoria monumentelor de arhitectură din România.

Citeşte mai mult...

CASTELUL HUNIAZILOR HUNEDOARA

Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Ioan de Hunedoara. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă.

Citeşte mai mult...

Cetatea Făgăraşului

Constructia cetatii a inceput in 1310, pe locul unei fortificatii de pamant si lemn din secolul al XII-lea...

Citeşte mai mult...

CASTELUL BRAN

Castelul a fost construit sub arhitectura lui Johaness Scultz și a lui Karel Liman. Acesta a fost finalizat în anul 1377. Primul document care atestă Castelul Bran datează din secolul al XIV-lea, când Sigismund de Luxemburg a folosit castelul drept bază militară într-o incursiune, îndepărtându-l pe Vlad Uzurpatorul care deținea de fapt Castelul Bran în acea perioadă.

Citeşte mai mult...

Castelul Karolyi - Carei

După ridicarea fortificaţiei în 1482, condiţiile istorice de ofensivă otomană pe cursul Dunării impun modificări arhitecturale pentru întărirea cetaţii.

Citeşte mai mult...

CONACUL GOLEȘTILOR

Conacul Goleştilor, construit în 1640 de Stroe Leurdeanul cu ajutorul meşterului Stoica din Târgovişte, este singura construcţie laică fortificată din ţară. În 1646, tot Stroe Leurdeanul ridică biserica din vecinătatea conacului, care îmbină cu fineţe influenţele munteneşti cu cele din zona Moldovei, din Armenia şi din Orientul apropiat.

Citeşte mai mult...

CASA MEMORIALĂ ”NICHITA STĂNESCU” PLOIEȘTI

Casa memorială ”Nichita Stănescu” este situată între trei muzee, o biserică și un colegiu național din centrul Ploieștiului...

Citeşte mai mult...

PRELUCA TĂTARILOR

Cel mai important eveniment al epocii medievale, petrecut la Borşa este bătălia de 4 septembrie 1717 cand borşenii au nimicit jumatate din oastea tătară, care numară peste 10.000 de oameni....

Citeşte mai mult...

MĂNĂSTIREA TOPOLNIŢA

Ascunsă între dealurile mehedinţene, Mănăstirea Topolniţa este un vechi lăcaş ortodox din Episcopia Severinului şi Strehaiei...

Citeşte mai mult...

DOBROGEA – LEAGĂN SPIRITUAL

În judeţul Constanţa sunt numeroase vestigii arheologice pe care le-am descoperit atât cu ajutorul familiei, cât şi cu şcoala, în excursiile de studiu. Locuiesc în oraşul Constanţa, care se numea Tomis, în antichitate. M-am întrebat de multe ori de ce acest tărâm de legendă este presărat cu atâtea cetăţi şi mănăstiri.

Citeşte mai mult...

Monumentul Ostaşului Român din municipiul Carei

Monumentul Ostaşului Român din municipiul Carei – Monument al Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial este amplasat in zona centrala a orasului...

Citeşte mai mult...

Casa Vasile Alecsadri

Casa Vasile Alecsandri este situată în punctul 0 al Municipiului Bacău şi este o clădire care a fost înregistrată în anul 1980, pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură, de valoare naţională...

Citeşte mai mult...

Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă

În jurul vechii cetăți de scaun, Câmpulung Muscel, găsim trei biserici rupestre ce ascund o istorie de exceptie, Mânăstirea Cetățuia Negru Vodă, Mânăstirea Nămăiești și Mânăstirea Corbii de Piatra.

Citeşte mai mult...

Biserica medievală de la Remetea

Biserica medievală de la Remetea este situată în localitatea Remetea, care se află la aproximativ 9 Km de orașul Beiuș, din județul Bihor.

Citeşte mai mult...

CASTELUL PELEȘ

Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 - 1914).

Citeşte mai mult...

Biserica Monument Istoric din Borşa,Maramureş

Biserica Monument Istoric din Borşa,Maramureş,a fost ridicată pe la 1700,având hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril...

Citeşte mai mult...

Opera Română din Iaşi

În anul 1956 a fost inaugurată prima instituție publică de operă din regiunea Moldovei – Opera de Stat din Iași, cea care în anul 2003 va deveni Opera Națională Română din Iași.

Citeşte mai mult...

BISERICA REFORMATĂ DIN SATUL BEREA

Biserica a fost construităîn jururl secolului al XV-lea.Se aflăîn centrul satului,pe strada Principală, care face legătura cu Ciumeşti-Sanislău-Petreşti-Carei, judeţul Satu Mare...

Citeşte mai mult...

Contribuţie incompletă...

Contribuţie momentan incompletă - în aşteptare expediere letrică materiale...

Citeşte mai mult...

PALATUL BRANCOVENESC DE LA MOGOSOAIA

Principala clădire a complexului de la Mogoşoaia este Palatul construit de Constantin Brâncoveanu...

Citeşte mai mult...

BISERICA ROMANO-CATOLICĂ „SFÂNTA FECIOARĂ MARIA” DIN SANISLĂU

Biserica romano-catolică din Sanislău este aşezată în partea centrală a comunei. Parohia romano-catolică a fost reînfiinţată în anul 1800...

Citeşte mai mult...

Castelul Iulia Hașdeu

Castelul a fost construit din inițiativa scriitorului și filologului Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria fiicei sale, Iulia Hașdeu, care a murit la numai 19 ani de tuberculoză. Iulia Hașdeu a fost un copil superdotat.

Citeşte mai mult...

MAUSOLEUL DE LA MATEIAS

A fost construit în amintirea ostaşilor căzuţi aici în Primul Război Mondial, opunându-se întăririi trupelor germane...

Citeşte mai mult...

Turnul lui Stefan Baia Mare

Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul "Sfântul Rege Ștefan" din Baia Mare...

Citeşte mai mult...

MÂNĂSTIREA ANINOASA

Mânăstirea Aninoasa a fost construită de boierul Tudoran Vlădescu....

Citeşte mai mult...

Casa memorială Ion Borcea Racova-Bacău

Prezența casei memoriale a savantului Ion Borcea,situată în mijlocul satului Racova, dă o notă de culturalitate științifică acestui loc.

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn Sfinţii Îngeri Aşchileu Mic

Biserica noastră, a tuturor, este plină de har şi de dar, ea este inima satului. Este un adevăr incontestabil faptul că biserica a fost, este şi va rămâne o instituţie fundamentală a satului...

Citeşte mai mult...

Contribuţie incompletă

Contribuţie momentan incompletă - în aşteptare expediere letrică materiale...

Citeşte mai mult...

Casa Memorială Ion Creangă din Humulești

Casa memorială Ion Creangă a fost construită între anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu (conform LMI datarea este 1833), bunicul povestitorului.

Citeşte mai mult...

Bojdeuca Ion Creangă

Bojdeuca "Ion Creanga" din Ţicău este primul muzeu memorial literar din România.

Citeşte mai mult...

Catedrala Munţilor

iserica Sfântul Ierarh Nicolae reprezintă o construcție monumentală din satul Pipirig, comuna Pipirig, județul Neamț...

Citeşte mai mult...

Contribuţie incompletă

Contribuţie momentan incompletă - în aşteptarea expedierii materialelor lipsă...

Citeşte mai mult...

CETATEA POENARI

În cheile Argeșului, care și–a făcut drum fierăstruind pereții înalți, muntoși, pe un pinten stâncos se zăresc ruinele cetății, despre care se spune că a fost construită de Vlad Tepeș.

Citeşte mai mult...

Palatul Comunal Buzău

Palatul Comunal din Buzău este opera lui Alexandru Săvulescu, faimos ca designer al Palatului Poştelor din Bucureşti, ce găzduieşte astăzi Muzeul Naţional de Istorie a României...

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Runc

Prin tradiţie, zidirea ei este atribuită Sfântului voievod Ştefan cel Mare, după bătălia de la Orbic, din 1457, împotriva lui Petru Aron.

Citeşte mai mult...

STATUIA CIUMEI

Statuia aminteşte de încetarea epidemiei de ciumă care devastase întreg Banatul între 1731 şi 1738.Numai la Timişoara în acea periadă şi-au pierdut viaţa peste 100 de oameni.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Gura Motrului

Mănăstirea Gura Motrului este un loc deosebit de frumos .Valoarea ei este dată de împletirea religiei cu istoria...

Citeşte mai mult...

Cetatea medievală de la Finiș

Cetatea Finiș este situată la hotarul satului Finiş (lângă orașul Beiuș, jud. Bihor), pe vârful unui pisc de deal, azi împădurit, remarcându-se prin poziția strategică deosebit de avantajoasă, prin înălțimea sa de 459 m.

Citeşte mai mult...

Teatrul Luceafărul Iaşi

Înfiinţată în 1950 în formula de Teatru de păpuşi, noua instituţie de spectacole pentru copii cu trupă stabilă din Iaşi şi-a deschis prima stagiune cu "Peştisorul de aur" de A.S. Puşkin, regia Iosif Ligeti, cu cinci actori în distribuţie. Adevăratul întemeietor al trupei a fost regizorul Manole Al. Foca, profesor de filosofie şi dicţie la Conservatorul ieşean, secretar personal al poetului Mihail Codreanu.

Citeşte mai mult...

Biserica de piatră din Strei

Biserica ortodoxă Strei este ctitorită de boierul român Ambrozie...

Citeşte mai mult...

BISERICA VALEA NEAGRĂ

Manastirea Valea Neagra se afla in satul omonim, comuna Nistoresti, judetul Vrancea, fiind o manastire cu obste de maici...

Citeşte mai mult...

Monumentul eroilor de la Mateiaş

Mausoleul de la Mateiaş este un monument dedicat eroilor români din Primul Război Mondial (1916-1918).

Citeşte mai mult...

Biserica ortodoxă Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Sanislău

Prima menţiune a parohiei ortodoxe din Sanislău apare într-un ,,Schematismus cleri almae diaecensis Szatmarinensis’’din 1864...

Citeşte mai mult...

Contribuţie incompletă

Contribuţie momentan incompletă - în aşteptare expediere letrică materiale...

Citeşte mai mult...

Sala paşilor pierduţi Iaşi

Sala Paşilor Pierduţi este faimoasă atât pentru frumuseţea ei, cât şi pentru cel care a pictat-o, care a pus ,,pete de albastru peste o întreagă epocă”, pictorul Sabin Bălaşa.

Citeşte mai mult...

Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia

Denumit în multe scrieri “Oraşul de pe Milcov”, municipiul Focşani, reşedinţa judeţului Vrancea de astăzi, a intrat in conştiinţa romanilor drept „Oraşul Unirii”...

Citeşte mai mult...

Biserica Sfantul Ierarh Nicolae

Parohia Nistoresti, asezare veche cu radacinile pana la legendara Tudora Vrancioaia, isi trage numele de la intemeitorul ei Nistor...

Citeşte mai mult...

CETATEA POENARI

La altitudinea de 850 m, protejată de pantă abruptă, s-a înălţat ,, cuib de vulturi al vitejilor de demult “...

Citeşte mai mult...

TURNUL CEASORNICULUI ŞI CETATEA GIURGIULUI

Turnul Ceasornicului din Giurgiu este plasat in piata centrala, a fost construit de turci la sfarsitul secolului XVIII, are o inaltime de 22 m, iar ca destinatie initiala a fost punct de observatie al fortificatiilor si foisor de foc...

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn Sf. Voievozi

Monumentul impresioneaza prin insusirile arhitectonice decorative, prin eleganta sobra si bunul gust de care au dat dovada mesterii si ctitorii acestuia...

Citeşte mai mult...

Manastiraea Sambata de Sus

Mănăstirea Sâmbăta de Sus, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, este un așezământmonahal de călugări....

Citeşte mai mult...

MĂNĂSTIREA NEGRU VODĂ CÂMPULUNG MUSCEL

A fost ctitorită în 1215 prin tradiţie, de către Radu Negru Voievod, apoi rezidită de Basarab I şi fiul său, Nicolae Alexandru Basarab.

Citeşte mai mult...

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro