Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

  • Proiecte înscrise 2014

    Pagina cu lista proiectelor înscrise în anul 2014 la concurs.

Manastirea Poglet Bacau

Mănăstirea Pogleţ este construită din lemn, pe grinzi masive de lemn, aşezate pe temelie de piatră. Este de mărime mijlocie, în formă de cruce, compartimentată în altar, naos şi pronaos. Are şi pridvor deschis cu un grilaj din lemn de 1 m înălţime. Arhitectura pridvorului este luată din cea a caselor ţărăneşti. Catapeteasma, cu chenarele registrelor frumos sculptate, are pictura executată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Uşile împărăteşti sunt decorate cu formele spiralice şi meandrice ale vrejului cu frunze de acant şi ciorchini de poame pe coloana din mijloc.

Citeşte mai mult...

Manastirea Schimbarea la Fata Botiza

Mănăstire de maici cu hramul ,,Schimbarea la fata'' este o sfanta ctitorie in comuna Botiza unde se mai afla si o biserica de lemn din sec. XIX. Aceasta reprezinta locul ideal de regasire sufleteasca si impliniri duhovnicesti pentru toti cei care cerceteaza acest sfant lacas ortodox.

Citeşte mai mult...

Biserica ortodoxa Sf Nicolae Comanesti

Biserica are o arhitectură specifica bisericilor ortodoxe din Moldova, fiind alcătiută dintr-o navă principala sub formă de corabie, turn clopotniţă. Pictura interioară a suferit mai multe reparaţii, temele prezente fiind întâlnite şi în cadrul altor biserici din zonă-raiul, judecata, învierea lui Isus, iadul. Alături de această construcţie bisericească se afla o noua construcţie, care păstreaza stilul primei biserici. În cimitirul care se găseşte în aceeaşi zonă existau cruci care conţineau texte în alfabetul chirilic. După reparaţiile din 1969, din timpul preotului Mareş biserica a căpătat formă de cruce.

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL EROILOR REZISTENTEI ANTICOMUNISTE DE LA FETEA

ÎN CENTRUL TRANSILVANIEI, ÎNTRE CELE DOUĂ RÂURI: TÂRNAVA ȘI HÂRTIBACI, JUDEȚUL SIBIU, ÎNTRE LOCALITATEA AGNITA - RUJA ȘI NOUL SĂSESC, LA 5 KM DE SATUL RUJA SPRE NOUL SĂSESC

Citeşte mai mult...

Monument - La vulturi - Centrul Tarii

Monumentul austro - ungar avea un imens vultur din bronz în vârf, furat după Revoluție, dar mai sunt păstrate cele două inscripții originale, ambele sunt scrise în germană.

Citeşte mai mult...

Biserica Ortodoxa Romana Buna Vestire

Biserica îl sfinţeşte pe omul societăţii moderne nu doare prin Sfânta Euharistie, ci şi prin celelalte Sfinte Taine instituite de Mântuitorul Hristos. Prin ele se revarsă asupra celui creat după chipul lui Dumnezeu harul sfinţitor. Aşa cum omul are nevoie de hrană pentru a-şi fortifica puterile trupului, tot astfel are nevoie şi de harul divin pentru a-şi revigora puterile sufletului pentru a putea lupta împotriva ispitelor care se năpustesc asupra lui.

Citeşte mai mult...

Teatrul Municipal Turda

Teatrul, ca instituţie, este a tuturor, de la mic la mare, de la copil la bătrân. Teatrul este plin de “umbre” şi “lumini”, este în inima culturii.
În mod cert, teatrul ca instituţie a fost, este şi va fi un centru activ de cultură, o instituţie remarcabilă în orice urbe.

Citeşte mai mult...

Biserica Fortificata din Ghimbav

Biserica fortificată a comunităţii săseşti din Ghimbav păstrează în linii mari, aceleaşi caracteristici ca şi toate celelalte fortificaţii bisericeşti din Transilvania, cu unele mici amănunte privitoare la mărime, stil, arhitectură şi materialul din care a fost construită.
Dacă biserica fortificată din Ghimbav nu străluceşte prin rafinamentul artistic al constructorilor în schimb între zidurile şi împrejurul acestei cetăţi s-au petrecut, cu secole în urmă, mari drame umane.
Biserica din mijlocul cetăţii, este o basilică romană cu numele de Sfântul Petru, cum s-a numit şi primul apostol al lui Hristos, ucis la Roma pentru puterea credinţei sale.
Adoptând la anul 1550 noua religie evanghelico-luterană, saşii vor înceta să-şi mai numească biserica Sfântul Petru. Îşi vor alege ca simbol al noii credinţe o inimă cu trei trandafiri de culori diferite, reprezentând: Credinţa, Iubirea, Speranţa. Acest simbol este fixat într-un chenar superb în biserică, deasupra instalaţiei de orgă.

Citeşte mai mult...

Casa Memoriala George Enescu Tescani

Casa Memorială "George Enescu" de la Tescani este încadrată de un mini parc dendrologic. Construcţia este tipică pentru conacele boiereşti de la sfârşitul secolului XIX, având un singur nivel, cu camere nedecomandate de o parte şi de alta a holului de la intrare. Faţada albă a casei este ornamentată simplu cu un pridvor deschis, sprijinit pe coloane albe de ciment, în stil neoclasic grecesc.

Citeşte mai mult...

Manastirea Rachitoasa

Mănăstirea Răchitoasa este aşezată într-o zonă colinară, izolată de restul satului. Curtea mănăstirii a fost împrejmuit cu zid de piatră, din care se mai păstrează latura vestică. Biserica mănăstirii este construită din cărămidă, în stil bizantin, cu intrare de pe partea sudică a bisericii. La exterior biserica este văruită în alb, fără alte ornamente decât contraforţii subţiri care încadrează ferestrele, de la baza zidului până sub acoperiş. Înăuntrul bisericii, pereţii sunt în renovare, păstrându-se frânturi din pictura iniţială.

Citeşte mai mult...

Biserica Adormirea Maicii Domnului Borzesti

Biserica din Borzeşti este un monument masiv din piatră de râu, ce domină colina pe care este construită şi este uşor observabilă de pe şoşea. Este construită în stilul clasic moldovenesc, stil impus în construcţiile bisericeşti în epoca lui Ştefan cel Mare: ferestrele şi uşa au ancandramente în forma de arc frânt, decoraţia esterioară se face cu şiruri paralele de cărămidă, ocniţe şi firide. Biserica nu are turlă.

Citeşte mai mult...

Manastirea Sfintii Ilie si Lazar - Cristorel Aschileu

Biserica este o construcţie din lemn ridicată după modelul Bisericii din Târgu Lăpuş şi dispune de trei spaţii: pridvor, navă şi altar.
Amplasată într-o frumoasă poiană, înconjurată de pădure de foioase, pe locul numit „Tocaia", această zidire poate fi considerată un răspuns a lui Dumnezeu la credința, evlavia și rugăciunile credincioșilor din această zonă, umplând un gol spiritual existent. Obște este formată din călugărițe, iar stareță este monahia Parascheva Buculei.

Citeşte mai mult...

Manastirea Mera

Nicicând în istoria unui popor nu i-a fost dat ca un râu atât de mic să despartă fraţii aceluiaşi părinte, poporul român. În ciuda acestei separări au existat semne şi dovezi ale apartenenţei la aceiaşi credinţă, limbă şi istorie. Unul dintre simbolurile românismului este şi mânăstirea Mera, singura ctitorie a familiei Cantemir.

Citeşte mai mult...

Muzeul Dumitru si Alice Rosetti Tescanu - George Enescu

Muzeul „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu” funcţionează în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu şi are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit în 1880 şi este considerat cel mai vechi centru de cultură din ţară.

Citeşte mai mult...

TEATRUL MARIA FILOTTI

Construcţia imobilului iniţial a fost datată în anii 1849-1850, fiind considerată pe atunci cea mai frumoasa clădire a oraşului.Teatrul din Brăila poarta numele Mariei Filotti din 1969.
Monument arhitectonic inclus in albumul UNESCO

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL LUI TRAIAN

Grupul Statuar Traian, datorat lui Take Dimo Pavelescu, este format din bustul lui Traian, două personaje secundare(un bătrân şi un copil) armonizate de arhitectul Ion D. Trajanescu. Un monument înălţat de profesorii Liceului " Nicolae Bălcescu" dimpreună cu elevii lor.

Citeşte mai mult...

Monumentul Ecaterina Teodoroiu

Idea ridicării unui monument în cinstea eroinei Ecaterina Teodoroiu a aparţinut învăţătoarei Parascheva Dumitru, directoarea Şcolii Nr.4 de Fete de pe strada Ştefan Cel Mare nr. 425.

Citeşte mai mult...

CEASUL- INIMA BRAILEI

Simbol al municipalităţii, mândria câtorva generaţii de brăileni, ceasul din Centrul Vechi uimeşte şi astăzi prin frumuseţe. Nu poţi vorbi despre Brăila, dacă nu ai văzut, măcar o dată-n viaţă, Ceasul. Nu este brăilean care să nu fi ales drept loc de promenadă parcul străjuit de ceasul ridicat, în 1909, pe cheltuiala lui P. Naum Petru.

Citeşte mai mult...

BISERICA GREACA

Biserica Greacă Buna Vestire din Brăila a fost ridicată în anul 1863 şi a avut permisiunea domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru înfiinţarea ei.
Biserica este renumită prin deţinerea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii, acesta închizându-se într-o fântână, deasupra lui fiind construit Sfântul Altar.

Citeşte mai mult...

MONUMENTE DE CULT DIN CONSTANTA - ZONA PENINSULARA

Ne vom ocupa doar de prezentarea unui perimetru restrâns din Constanţa, zona peninsulară, unde sunt cinci monumente religioase, cinci confesiuni. Amintim de catedrala ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, basilica catolică Sfântul Anton de Padova, Moscheea Carol I, sinagoga cultului mozaic, biserica greacă Schimbarea la faţă.

Citeşte mai mult...

Monumentul Victoria inaripata

Monumentul este construit sub forma unui grup statuar înfățișând-o pe zeița Victoria, reprezentând România, alinând un ostaș rănit. Pe o sculptură în relief este înfățișat iureșul unui atac al armatei române împotriva inamicului. Pe laturi sunt trofee turnate în bronz. În prezent este foarte bine întreținut și înfrumusețat de către personalul Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă General Eremia Grigorescu.

Citeşte mai mult...

Ansamblul memorial Selimbar - monument si cimitir simbolic

Ansamblul memorial Șelimbăr se compune dintr-un monument sub formă de obelisc și un cimitir simbolic.

Citeşte mai mult...

Cetatea Rupea

O aşezare care păstrează urmele unor civilizaţii de mult apuse şi mai mult decât atât, pune în comun elemente tradiţionale ale unor culturi care au ocupat, rând pe rând zona: romani, români, saşi, unguri, austrieci.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfintii Imparati Horlaceni - Dorohoi

Situata intre codrii unui parc national, Biserica Sfintii Imparati Horlaceni - Dorohoi este un monument plin de istorie, care intoarce mintea calatorului in timpurile de demult, fermecat fiind de frumusetea naturii dimprejur.

Citeşte mai mult...

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro