Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

  • Proiecte înscrise 2017

    Pagina cu lista proiectelor înscrise în anul 2017 la concurs.

MUZEUL NAȚIONAL AL POMPIERILOR-FOIȘORUL DE FOC, BUCUREȘTI

Clădirea este în prezent monument istoric, cu codul B-II-m-B-18722. Este ridicată în anul 1890, în locul Turnului Colței, care datând din anul 1715, a fost demolat în anul 1888. Foișorul de Foc a fost conceput și cu rolul de rezervor de apă, pe lângă cel de foișor de foc. Punctele forte ale acestui edificiu îl constituie materialele, machetele și obiectele care se regăsesc în actualul muzeu.

Citeşte mai mult...

Cladirea Colegiului Tehnic, Aiud

Cladirea monument este un obiectiv impunator care poate fii observata din orice loc al orasului.Impresioneaza cu rafinamentul si stilul sau arhitectonic fiind construita in sec XIX de renumitul arhitect maghiar Ignac Alpar.Face parte dintr-un colier de palate impunatoare construite in perioada dualismului austro-ungar in Transilvania,in cele mai importante orase:Cluj,Gherla,Aiud,Sibiu,Brasov.

Citeşte mai mult...

Biserica Evanghelică din Ruși

Așezarea coloniștilor germani a avut loc cel mai probabil între anii 1150-1190, deoarece în anul 1190 satul Ruși figurează ca aparținând prepoziturii Sibiului. Catolici până la reforma religioasă din sec.al XVI-lea, sașii au devenit ulterior evanghelici protestanți. Biserica Evanghelică din Ruși reprezintă un monument ecleziastic ce datează din 1636, și care a fost construit de către comunitatea săsească din localitate. Construcția se încadrează în același stil arhitectural cu al tuturor Bisericilor Evanghelice din sudul Transilvaniei

Citeşte mai mult...

Biserica Acoperământul Maicii Domnului Aiud

Biserica a fost construită din nevoia de a asigura locuitorilor cartierului Micro un loc de rugăciune și reculegere în zilele de duminică sau de sărbătoare.

Citeşte mai mult...

Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie (cunoscut ca Palatul CEC)

Palatul CEC este unul dintre cele mai vizitate monumente din București, având o locație cu o bogată istorie și o arhitectură deosebită. Este construit în stil eclectic și se termină cu o cupolă de sticlă și metal. Intrarea este încununată de un froton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit. Cele patru volume de colț, decorate cu frontoane și steme, sunt acoperite de cupole în stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului, în care funcționează diferite ghișee ale instituției. Decorația judicioasă a fațadelor, echilibrul volumelor care îl compun fac din acest palat un interesant monument de arhitectură a orașului. Finisajele de excepție ale fațadelor și echilibrul volumelor încântă ochiul privitorului și în interiorul edificiului, cupola sub formă de vitraliu, impresionează prin dimensiune și adăpostește picturile murale apaținând lui Mihail Simonidi („Fortuna distribuind bunurile ei României în urma Independenței”și „Munca”). Din păcate, compozițiile aflate în principalele săli ale palatului nu mai există astăzi. A rămas totuși somptuoasa scară principală, realizată din marmură și grilaje din fier forjat în formă de lauri.

Citeşte mai mult...

Arcul de Triumf - București

Acest monument-simbol al capitalei României a fost realizat din beton armat, granit de Deva și marmură de Rușchița după planurile arhitectului Petre Antonescu.
Are formă paralelipipedică cu o singură deschidere, o înălțime de 30 de m, ocupă o suprafață de 300 m2, iar golul arcadei are 10 m lățime și 17 m înălțime. În fiecare pilon, câte o ușă de bronz oferă accesul spre scări ce conduc la terasa aflată la 27 m înălțime.
Fațada sudică este împodobită în partea superioară cu 2 medalioane de bronz ce înfățișează chipul Regelui Ferdinand și cel al Reginei Maria. Deasupra lor se află câte un relief ce înfățișează Victoria.
Pe fațada nordică apar medalioane ce înfățișează Bărbăția (un războinic bărbos ce poartă sabie) și Credința (un tânăr ce poartă o cruce); deasupra lor apar alte Victorii.
Fațadele laterale conțin, înscrise în piatră, proclamațiile regelui Ferdinand către țară, cu ocazia intrării în război, respectiv cu ocazia încoronării de la Alba Iulia.
Pe pietrele bolții sunt inscripționate numele bătăliilor din Primul război mondial.

Citeşte mai mult...

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din satul Cătălina - comuna Panticeu - jud Cluj

Data convertirii comunității din Cătălina la greco-catolicism este similară cu momentul în care satele vecine au acceptat unirea cu Biserica Română. Foarte probabil în prima jumătate a secolului al XVIII- lea. Fiind o comunitate greco-catolică de mici dimensiuni, Cătălina nu a putut constitui o parohie de sine-stătătoare, credincioșii fiind nevoiți să participe la slujbele bisericilor din satele vecine Panticeu și Sărata. Ulterior, Cătălina devine filie a parohiei Sărata. Locuitorii, fiind săraci, nu și-au permis construirea unui locaș de cult multă vreme. Dupa îndelungi și ample dezbateri, credincioșii greco-catolici din Cătălina și Dorna au decis să achiziționeze o biserică din lemn pe care să o amplaseze pe o colină din zona centrală a satului.

Citeşte mai mult...

Schitul Darvari

Schitul Darvari a fost ctitorit în anul 1834, de către Mihail Darvari și soția sa Elena, născută în familia Buzeștilor. Prima obște monahală s-a constituit aici un an mai târziu, în 1835, când 12 călugărițe au fost aduse la schit, pentru a săvârși slujbele mănăstirești. În tot acest timp, slujeau aici preoți de mir.

Citeşte mai mult...

MĂNĂSTIREA STAVROPOLEOS

Biserica Stavropoleos a fost ridicată în anul 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas. Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare B-II-a-A-19464.

Citeşte mai mult...

Monumentul Custozza din Alba Iulia

Monumentul Custozza are o înălţime de aproximativ 4 m şi este conceput în formă piramidală, fiind aşezat pe un postament de piatră pe bază pătrată, în 3 trepte, înconjurat de 2 rânduri de blocuri conice, legate între ele prin lanţuri.
Baza pătrată, de forma unui cub, are înscrise pe laturile ei, în limbile română, maghiară şi germană numele eroilor participanţi la bătălia de la Custozza din anul 1866, date înscrise şi încadrate cu o cunună de lauri, pe obeliscul zvelt, încununat cu un glob înaripat, obelisc ce continuă baza monumentului.

Citeşte mai mult...

Schitul Pahomie

Biserica este construită sub surplomba unui perete uriaș de stancă ce o acoperă în proporție de 70%.
Ea este în formă de navă și are numai altar și naos. Pridvorul deschis este susținut de șase coloane de zid. Are două ferestre mici în naos, pe zidul din dreapta. Catapeteasma este din zid, fațadele exterioare sunt simple, văruite în alb, iar acoperișul este din tablă.

Citeşte mai mult...

PALATUL BRAGADIRU

Palatului Bragadiru a fost ridicată între anii 1894-1895, de omul de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru, pe fostului Pod al Calicilor, denumire dată intrării în orașul București din partea de sud. După Războiul de Independență strada este redenumită Calea Rahovei, în memoria bătăliei din 1877, denumire purtată și în prezent. În epocă a fost cunoscut sub numele de Colossul, fiind opera arhitectului austriac Anton Shuckerl. Stilul eclectic, amintește de alte edificii ridicate în capitală în aceeași perioadă, cum ar fii: Camera de Comerț, Palatul Poștelor sau Palatul C.E.C.
Palatul Bragadiru avea o spectaculoasă sală de bal, care putea funcționa și ca sală de teatru sau de concerte, cu scări în spirală în stil Normand, oglinzi venețiene și balcoane în stil victorian, o bibliotecă, o popicărie, numeroase camere, magazine și birouri ce funcționau la parter. Grădina de vară și terasa completau armonios această clădire.

Citeşte mai mult...

Monumentul comemorativ al Răscolaei din 1907

În partea dreaptă a monumentului a fost amplasat un basorelief de bronz în care sunt reprezentanți țărani desculți sau încălțați cu opinci alergând și având în mâini furci, coase și topare. Alți țărani sunt reprezentați cu pumnii strânși spre cer. În partea stângă a fost sfințită o placă de marmură care marchează 100 de ani de la răscoala țăranilor din 1907.

Citeşte mai mult...

Monumentul Eroilor

Monumentul se încadrează în categoria Troițelor, monumente prezente pe tot teritoriul țării, într-o largă varietate. Fiind o troiță cruciformă, este confecționată din lemn, având crucea ca element central crucea. Ca și formă, monumentul se ăncadrează în categoria troițelor arboricole, folosite frecvent cu caracter finerar. Pe partea dreaptă și pe cea stângă a crucii centrale se află alte patru cruci mai mici. Acoperișul este realizat din șindrilă, respectând trăsăturile specific tradiționale. Marginile și stâlpul central sunt împodobite cu motive specific folclorice.

Citeşte mai mult...

Cimitirul international al eroilor din Comăneşti

Reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de comemorare a eroilor neamului de pe Valea Trotuşului, fiind înhumaţi 165 de soldaţi români, 2141 de soldaţi ruşi, 191 de soldaţi austrieci, 46 de sodaţi germani şi 370 de soldaţi unguri, căzuţi la datorie în anul 1917. Mormintele soldaţilor şi troiţele sunt încadrate de două tunuri şi de steagurile ţărilor din care proveneau soldaţii eroi.

Citeşte mai mult...

Biserica Sf. Pantelimon din Beresti, judetul Bacau

Monument istoric, secol XIX, cod BC-II-m-B-00790, cu o singura turla in pridvor, cu cripta pentru ctitori

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului"

Am ales acest monument deoarece este parte din copilaria mea, am crescut cu imaginea acestei mici si modeste bisericute si mi se pare important sa o fac cunoscuta, mai ales ca este declarata monument istoric. Mai tarziu am fost curioasa sa aflu mai multe si sa invat despre stilurile arhitectonice bisericesti. Aceasta bisericuta reprezinta legatura cu satul meu natal si cu traditiile sale.

Citeşte mai mult...

Hotelul-castel Dracula

Construit pe baza descrierilor din romanul ,,Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker, Hotelul-castel ,,Dracula” este, prin oferta turistică draculistă, unicat în țară și pe mapamond. Cu arhitectură medievală, acest hotel este singurul din ţară adăpostit într-o construcţie cu turn şi curte interioară (unde se află un ceas solar) şi singurul ce are în apropiere (la circa 100 de metri), un micro-cimitir, unde sunt îngropaţi strămoşii contelui ,,Dracula”. În subsolul hotelului a fost amenajat cavoul contelui-vampir: după ce turiştii curioşi coboară câteva scări înguste, la lumina unei lumânări, ajung într-o cameră cu pereţi acoperiţi cu picturi draculistă, iar în mijlocul camerei dau de cavoul unde vampirul se odihnește la lumina zilei.
Hotelul este colorat în alb şi griu iar, pe faţadă, numele acestuia este scris cu litere aurii; noaptea, hotelul se colorează în roşu, culoare sângelui, specifică draculiştilor. În interiorul spaţiului verde din faţa hotelului, amenajat sub formă de inimă (aluzie la procedeul prin care se crede că poţi scăpa de strigoi sau vampiri, înfingându-le un ţăruş în inimă), cresc doi mesteceni, Adam si Eva, şi tot aici se află amplasat bustul scriitorului Bram Stoker, cel care l-a creat pe Dracula şi a scos din anonimat Pasul Bârgăului. De Halloween, la Hotelul-castel Dracula, se organizează Balul Vrăjitoarelor, la trecerea dintre ani, revelion cu tematică draculistă, iar din anul 2013, la Piatra Fântânele se organizează Festivalului Usturoiului.
La crama hotelului este recomandat să se consume Elixirul Dracula şi vinuri roşii ca sângele vampirilor, pentru a scăpa de duhurile rele, de strigoii şi fantomele care bântuie încă, după miezul nopţii în preajma castelului.

Citeşte mai mult...

Biserica Adormirea Maicii Domnului,Parohia Balaci

Monument istoric (TR-II-m-A-14267), ctitorie a familiei boierilor Bălăceanu,impresionează prin frumusețea simplă, dar maiestuoasă a bisericilor valahe de secol XVII.Urmele timpului evidente pe ziduri,în exterior și în interior,îi dau un farmec aparte,o srălucire specifică acelor monumente atinse de umbra veacurilor.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfântul Dumitru - Parohia Coșoteni

Monument istoric (Cod monument Istoric: TR-II-m-A-14317) și de arhitectură, Biserica Sfântul Dumitru a Mănăstirii Coșoteni,este unul dintre cele mai vechi și frumoase monumente din județul Teleorman.Ctitorită de Matei Basarab,biserica păstreaza încă pictura originală la fel ca si icoanele originale de pe catapeteasma de zid.

Citeşte mai mult...

Monumentul Eroilor din Roșiorii de Vede

Monument închinat eroilor roșioreni din Primul Război Mondial,ridicat prin subscripție publică.Construcția a fost inaugurată în anul 1928 în prezența M.S. Regina Maria și a A.S.R. Principesa Ileana.

Citeşte mai mult...

Schitul Brătășești

Schitul Brătășești, cu hramurile Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul (24 iunie) și Sfinții Mucenici Serghie și Vah (7 octombrie), este un așezământ călugăresc de sine stătator cu obște de maici (astăzi doar 5 la număr), care a fost ctitorit în prima jumătate a secoluluial XVIII-lea într-un loc izolat, destinat sihaștrilor ce se nevoiau în apropiere. Acest monument este inedit din punct de vedere cultural.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfântul Nicolae - Oești Pământeni, jud. Argeș

Construcție în formă de navă, cu turlă hexagonală, construită din cărămidă și piatră de râu, având lungimea de 22 de metri și lățimea de 9 metri. Este acoperită cu şiță.

Citeşte mai mult...

Biserica Bătușari din Curtea de Argeș

Biserica Bătușari a fost ctitorită de voievodul Petru Cercel în anul 1583. Ea s-ar fi ruinat într-unul dintre cutremurele care au zguduit regiunea, prin 1628, lăcașul fiind reconstruit între 1641-1654. În 1819 biserica a fost refăcută de Ioniță Taftur. Între anii 1884-1888 s-au înălțat zidurile la cornișă, adăugându-se apoi și pridvorul.

Citeşte mai mult...

Casa Necula-Rădulescu

Este o casă tradițională din secolul XIX, cu plan în formă de L, fără prispă, de un caracter aparte în cadrul construcțiilor tradiționale. Se remarcă fereastra, cu transpunerea în lemn a modelului clasic al solbancului, ușa gârliciului și învelitoarea de șiță păstrate din construcția originală. Este cunoscută și drept casa Gheorghe Nițulescu.

Citeşte mai mult...

Manastirea Govora

Manastirea Govora este una dintre cele mai vechi manastiri din Țara Romaneasca,.inchinata Maicii Domnului.Are o pictura lucrata in fresca, in renumitul stil brancovenesc, realizata intre anii 1711-1712, de zugravii care au aparținut Școlii de la Hurez, Aici se afla Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, care dateaza din anul 1530,icoana zugravita dupa modelul numit "Hodighitria", adica "Indrumatoarea", ce se presupune a fi una dintre primele icoane zugravite intr-un atelier local. Aceasta reprezentare a Maicii Domnului este cel mai frecvent tip iconografic bizantin. Datorita instalarii aici a tiparniței daruita de Sfantul Petru Movila de la Kiev, Manastirea Govora a contribuit efectiv la promovarea culturii neamului romanesc, fapt pentru care avea sa se inscrie pentru totdeauna intre manastirile de cultura din țara.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Răchitoasa

Mănăstirea „ Adormirea Maicii Domnului” Răchitoasa este un monument istoric si arhitectural cu mare încărcătură spirituală, emblematic pentru sec XVII-XVIII. Ctitoria este legată de domnia lui Constantin Cantemir, iar în decursul vremurilor mari personalităti au trecut prin acest loc.

Citeşte mai mult...

Castrul Roman Jidova

Castrul Roman Jidova este un monument istoric foarte vechi, datează de aproape 2000 ani

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Ciolpani

Situată în partea de nord a judeţului Bacău, la aproximativ 30 km de reşedinţă, în apropierea oraşului Buhuşi, mănăstirea Ciolpani este cetatea spirituală, care înalţă pelerinii cu gândul la vechile sihăstrii din munţii Neamţului.Ea este construită pe locul unui vechi schit întemeiat de suliţaşul Ciolpan pe la anul 1590. În anul 1730 schitul de la Ciolpani, aflat într-o stare avansată de degradare este refăcut de medelnicerul Teodor Cantacuzino, care ridică pe vechea temelie o bisericuţă cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”. Bisericuţa de lemn este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Moldova. Tradiţia locală povesteşte despre existenţa unui schit de maici pe la sfârşitul sec. al XIX-lea. Această biserică a suferit modificări ulterior, iar în anul 2002 a fost renovată. Ea a fost punctul de plecare pentru actuala mănăstire de la Ciolpani. Este o adevărată bijuterie din lemn de stejar şi este situată în cimitirul mănăstirii. După anul 1989, la iniţiativa credincioşilor din satele învecinate s-a reînființat aşezământul monahal, sub coordonarea stareţului mănăstirii Runc. Astfel, în 1991 s-a purces la lucru pe terenul donat de un fost localnic, pe nume Petru Păduraru. Pentru început s-a construit un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
În anul 1993 s-a sfinţit locul pentru biserica mare, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum”. Biserica are formă de cruce, iar planul de bază preia din arhitectura tradiţională moldovenească, pe care o adaptează la cerinţele constructive actuale. Farmecul deosebit al interiorului este dat de pictura în frescă precum şi de mobilierul şi catapeteasma din stejar sculptat. În prezent, obştea mănăstirii însumează 60 de maici, care îmbină armonios munca şi rugăciunea. Mănăstirea Ciolpani deţine ateliere de pictură şi broderie, în care sunt confecţionate icoane, veşminte şi îmbrăcăminte preoţească. Duhovnicul acestui așezământ este Arhim. Emilian Panait, iar stareţa mănăstirii este maica stavroforă Lucia Chirvase.

Citeşte mai mult...

Muzeul Sării Slănic

Pe Valea Slănicului sarea a fost principala bogăție exploatată încă din vremuri vechi, pierdute în negura veacurilor. Extracția sării a fost realizată prin diferite metode adaptate vremurilor. Istoricul acesteia este foarte sugestiv prezentat la Muzeul Sării din orașul Slănic. Acesta funcționează din anul 2003 în clădirea Casei Cămărășiei, o clădire monument istoric, de o deosebită valoare istorică și arhitecturală pentru această zonă.

Citeşte mai mult...

Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea

Încă de la intrare suntem întâmpinați de stilul baroc.
Monumentul are un plan dreptunghiular. Accesul principal în navă se face prin gangul cu boltă cilindrică de sub turnul-clopotniță, iar în latura vestică este intrarea secundară în biserică. Fiecare față a turnului are câte o fereastră mare cu terminații semicirculare, în stil baroc. Câte trei ferestre mari identice în stil baroc, precum și ferestre dreptunghiulare de dimensiuni mai mici se află pe fațadele laterale ale clădirii.

Citeşte mai mult...

Biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" este situată în satul Mărăsti, Comuna Filipeni, Judeţul Bacău. Aceasta a fost ctitorită de vornicul Manolache Sturza, nepotul domnitorului Ion Sturza, în anul 1808, în cătunul Valea a fostei comune Mărăşti. Biserica este construită din lemn de stejar şi pardosită pe ambele părţi cu scânduri de brad. Biserica impresionează prin dimensiunile ei mari, prin înălţimea ei cât şi prin prezenţa celor două turle. Toate acestea o definesc ca fiind ctitorie boierească, deosebind-o de celelalte biserici din zonă.

Citeşte mai mult...

Catedrala Mitropolitană Greco-catolică "Sfânta Treime" din Blaj

Piatra de temelie a fost pusa de episcopul Inochentiu Micu Clain in anul 1738; In Catedrala Sf. Treime din Blaj, la 2/14 mai 1848, si-a rostit epocalul discurs Simion Barnutiu, cu o zi inainte de Marea Adunare de pe Campia Libertatii.
Catedrala Greco-Catolică 'Sfânta Treime' din Blaj, cel dintâi edificiu baroc din mediul românesc din Transilvania, deține un iconostas unic în spațiul românesc, de o rară frumusețe, fiind considerat și cel mai mare din țară.

Citeşte mai mult...

Palatul Memorial Cuza de la Ruginoasa

Palatul Memorial Cuza de la Ruginoasa este este unul dintre cele mai frumoase palate din Moldova sau chiar din România. Nu este impunător prin dimensiunile sale ci printr-o superbă înfățișare neogotică și un aer de mister aparte. Istoria palatului ascunde o istorie tumultoasă, el are faima unui palat blestemat, toate familiile care l-au avut in proprietate plătind un dramatic tribut de sânge prin moartea violenta a unor oameni tineri şi nefericiţi. De acest blestem nu a scăpat nici Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel mai important dintre proprietarii şi locatarii castelului, al cărui fiu, printul Dimitrie, s-a împuşcat în camera sa, decepţionat de o tulbure poveste de iubire.

Citeşte mai mult...

Casa farmacistului Vasiliu, azi Palatul Copiilor Botoșani-monument istoric

Casa farmacistului Vasiliu, monument istoric, actual Palatul Copiilor Botoșani, locul unde educația nonformală scoate la iveală talente nebănuite ale copiilor

Citeşte mai mult...

Casa - muzeu Constantin Brâncuși

Cine nu a auzit sau văzut cel puțin o dată Coloana Fără Sfârșit....sau Masa Tăcerii.....sau Poarta Sărutului? Dar câți știu unde a plecat Constantin Brâncuși spre nemurire? Localitatea sa natală este satul Hobița, un sat gorjenesc străvechi și autentic, atestat documentar în secolul al XVI-lea, care adăpostește Casa-muzeu a marelui sculptor. Casa este alcătuită din pridvor și trei odăi : odaia de dormit ( care astăzi încălzește ochiul vizitatorului cu o suită de fotografii din viața artistului, albume și documente originale, cărți și scrisori), cunia ( bucătăria, locul unde era vatra cu corlata, unde se gătea mâncarea și se adunau la o masă mică, rotundă, toți ai casei) și celarul (cămara). În fiecare încăpere se găsesc mici obiecte sculptate de micutul Brâncuși în perioada primilor săi 11 ani cât a locuit aici. Casa în care s-a născut marele sculptor la data de 19 februarie 1876, este străjuită la intrarea în gospodărie de porți mari de lemn, sculptate, în curte se mai găsesc o fântână cu cumpănă și un grajd, iar lângă casă, pe o mică alee cu flori, tronează bustul artistului. La circa 300 m de casă, într-o poieniță pe malul pârâului Bistrița, stau mărturie timpului câteva sculpturi în piatră realizate de artiști români în anii 1980 și 1982, când au fost organizate singurele două ediții ale unei tabere de sculptură in memoriam Constantin Brâncuși.

Citeşte mai mult...

Castelul Peleș

Castelul Peleș a fost construit la porunca Regelui Carol I al României, după ce acesta a vizitat locurile în anul 1866 și a fost impresionat de frumusețea acestora. Este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României cu o valoare inestimabilă: istorică, artistică și cu o frumusețe și măreție care s-a păstrat până astăzi, frumusețe și a locului de care este înconjurat, remarcată de orice vizitator fie din trecut, fie din prezent.

Citeşte mai mult...

Castelul de lut din Valea Zânelor

Castelul de lut din Valea Zânelor este realizat doar din materiale naturale, pereţii fiind făcuţi dintr-un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Castelul a fost construit de către un bucureştean, inspiraţia lui venind din poveştile fraţilor Grimm, dar şi din propria sa copilărie idilică petrecută într-un sat din ţara Făgăraşului.

Citeşte mai mult...

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman.

Citeşte mai mult...

Poarta a III a a Cetății Alba Carolina

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina este construită în stil baroc, aceasta având 3 intrări semicirculare, desparțită de 4 pilaștri dubli în stil doric, are forma de arc de triumf, susținând un postament în formă de trunchi de piramidă, terminat cu statuia ecvestră a Împăratului Carol al VI-lea. Fațada exterioara a porții este decorată cu două dasoreliefuri, reprezentând plecarea la luptă și întoarcerea glorioasă a prințului Eugen de Savoia. Fațada interioară este ornată cu 4 statui, reprezentând cele 4 virtuți de la stânga la dreapta: Abundența, Înțelepciunea, Cumpătarea și Forța, respectiv cu două basoreliefuri reprezentând scene de luptă

Citeşte mai mult...

Obeliscul lui Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan este o sculptură ce se află la intrarea în cetatea Albei, fiind una dintre cele mai remarcabile opere ale sculptorului Ion Negrulea. Horea, Cloșca și Crișan sunt trei personalități cu care istoria orașului Alba se remarcă.
Acest monument este realizat pentru a cinsti memoria luptătorilor din anul 1784.
Obeliscul lui Horea, Cloșca si Crișan are la bază un frumos basorelief ce îi înfățișează pe cei trei, având o înălțime de 22,5 metri. În acest mod Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan reprezintă o atracție turistică importantă pentru întreaga regiune a Albei.

Citeşte mai mult...

Catedrala Reîntregirii Neamului

Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu

Citeşte mai mult...

Sala Unirii

Inființată în anul 1888, la 1 decembrie 1918 aceasta sală a fost aleasă pentru desfășurarea lucrărilor Marii Adunări Naționale pentru unirea Transilvaniei cu România (Moldova și Țara Românească). Intrarea este gratuită, astfel că Sala Unirii ocupa prima poziție în topul celor mai vizitate obiective din județul Alba. Acest obiectiv deține o impresionantă expoziție etnografică, legată de tradițiile românești, din zona și chiar din Apuseni.

Citeşte mai mult...

Statuia Dr. Ioan Raţiu Turda

Dr. I Raţiu a reprezentat o personalitate marcantă a acestui oraş fiind un apărător al ţăranilor români din veacul al IX-lea.
Cancelaria sa avocăţească a apărat interesele poporului până in anul 1892.
Numele său a fost dat unei grădiniţe din oraş, unui colegiu şi de asemenea unei străzi ca semn de preţuire.

Citeşte mai mult...

IZVORUL SLATINA aflat în Poiana Slatinei-Lunca, comuna Vînători-Neamț, județul Neamț

Izvorul SLATINA din Lunca-Poiana Slatinei, comuna Vînători-Neamț este considerat la ora aceasta cel mai vechi sit de apă sărată din Europa – peste 8000 de ani. Concentrația de sare din apa acestui izvor este de 347g/l; prin cristalizare se obține o sare curată deși în zăcământ apa este impură. Acest lucru l-am putut vedea în cadrul activităților realizate de clasa noastră în cadrul unui proiect al Administrației Parcului Natural Vînători-Neamț în lunile mai-august 2015, când rangerii , pe parcursul a mai multor zile au realizat operații de filtrare a apei sărate pentru a obține o apă pură, bună pentru a fi utilizată în prepararea hranei.

Citeşte mai mult...

Cetatea Feldioara, Brașov

Cetatea Feldioara , din care mai există doar ruinele, se găsește în extremitatea sudică a platoului pe care se află localitatea Feldioara . Teritoriul este delimitat printr-un șanț de apărare, nu prea adânc, săpat în epoca medievală. Cetatea, care are un aspect medieval târziu, caracteristic secolelor XIV-XV,mai păstrează încă 2 turnuri aflate în ruină, legate de ziduri de apărare.

Citeşte mai mult...

BISERICA ŞI MĂNĂSTIREA FRANCISCANĂ SFÂNTUL ANTON DE PADOVA, CĂPLENI

Am ales acest monument fiindca dateaza din secolul XV-lea, este un edificiu folosit ca loc de inmormantare al familiei Karolyi si este mausoleul familiei . Familia Karolyi descinde din neamul nobiliar Kaplony, ai cărei succesori au deţinut diferite funcţii în stat, de-a lungul secolelor. Conții Karolyi s-au făcut remarcați în domeniul militar, politic dar și științific.

Citeşte mai mult...

Centrul Istoric Botoşani

Centrul istoric reprezintă un reper pentru patrimoniul urbanistic al oraşului Botoşani, ocupând un loc special în istoria oraşului reşedintă de judeţ.Datând din secolele XVII-XVIII, clădirile din centrul vechi constituie adevărate bijuterii arhitectonice care au dăinuit în timp, atingând o valoare de patrimoniu ce accentueză personalitatea oraşului.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Pârveşti

Mănăstirea Pârveşti este o mănăstire construită din bârne din lemn de stejar prinse în chetoaie dreaptă, pe fundaţie din pietre de râu şi tălpoaie de lemn. La construirea ei nu s-au folosit deloc cuie metalice, doar cuie din lemn de stejar. Ea este netencuită atât în interior cât şi în exterior. Mănăstirea mai are trei turle octagonale deschise cu ferestre, iar deasupra are o cruce metalică la baza căreia se află semiluna turcească, soarele bizantin, suliţa şi iataganul – ele simbolizând triumful creştinismului. Turlele sunt acoperite cu tablă în formă de solzi, iar pereţii sunt căptuşiţi cu şindrilă. Naosul este luminat de fereste la sud şi la nord. Faţada bisericii este ctitorită din bârne de lemn cioplit cu barda şi fasonat. Ferestrele sunt rectangulare şi au un ancadrament simplu. Uşa bisericii este masivă, din lemn de stejar. Turnul Clopotniţă este construit din lemn de stejar cu scară interioară, tot din lemn, se află amplasat între cele două clădiri, în partea de est a incintei. Acesta găzduieşte două clopote ce au fost făcute în anii 1819 şi 1827.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Peri, Săpânţa, Maramureş

Mănăstirea Peri, considerată ce fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume, a fost înfiinţată în anul 1997 în memoria vechii mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail din Peri, localitate situată în prezent pe teritoriul Ucrainei.

Citeşte mai mult...

Muzeul Florean -statui în aer liber

Muzeul Florean este un loc unic în țară datorită numeroaselor sculpturi în aer liber.

Citeşte mai mult...

Bastionul Măcelarilor

Zidurile au fost construite din piatră și au o grosime de un metru de formă circulară cu două niveluri. Nivel 1 – spațiu boltit care servea la depozitarea muniției, nivelul 2 – are spre exterior în zid goluri care serveau drept metereze.

Citeşte mai mult...

Farmacia „Faltis”, Brăila

Clădirea este monument istoric fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din Brăila cu codul BR – II – m - B – 02101. Este un punct de referintă pentru brăileni, atât pentru arhitectura specifică cât şi pentru faptul că aici funcţionează o farmacie în care se prepară medicamente recunoscute atât la nivel local, dar şi naţional, după reţete vechi şi din ingrediente naturale.

Citeşte mai mult...

Casa Memoriala ”Mihail Sadoveanu” Vânători-Neamț

A fost construită la inițiativa Mitropolitului Bucovinei Visarion Puiu, fiind palat arhieresc. După plecarea acestuia în exil, casa rămânând în administrarea Mănăstirii Neamț. Ulterior este pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu și cedată spre folosință pe viață acestuia. Casa a fost reședința de vară a marelui scriitor în perioada 1944-1961.

Citeşte mai mult...

Monumentul Custozza

Codul LMI al monumentului cu înfăţişare de obelisc este AB-III-m-B-00403. A fost ridicat în amintirea eroilor, ofiţeri şi soldaţi căzuţi în bătălia Vento și Oliosi de lângă Custozza în războiul austro-italian din 1866. Are la bază amplasate plăci pe care sunt inscripționate numele celor cazuți în bătălie, în limbile română, maghiară și germană.

Citeşte mai mult...

Muzeul Princia din Alba Iulia

Descoperirea realizată în 2011 are o forma tipică de cladire a comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Romanii aveau totul standardizat și în toate locurile unde s-au descoperit castre au putut cu ușurință să fie identificate elementele site-urilor cu componentele specifice. Castrul avea dimensiuni de circa 400 x 400 m și gazduia soldați a căror sarcină era să păzească exploatările aurifere din zona și transportul aurului către Roma. Aici era amplasat și sediul guvernatorului Daciei Romane. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldați. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte. Pe lângă una dintre cele mai importante încăperi ale Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, situl găzduieşte şi un Lapidarium – un fel de grădină romană – în care sunt expuse obiectele găsite de arheologi în timpul săpăturilor.

Citeşte mai mult...

Palatul Principilor (Palatul Princiar)

Palatul Principilor, inițial a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Citeşte mai mult...

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu

Monumentul este unul impunător, turnat în bronz, de o mărime impresionantă. Acesta îl întruchipează pe Mihai Viteazu, călare pe cal, ținând în mâna stângă un buzdugan ca semn al biruinței

Citeşte mai mult...

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, de aceeași vârstă cu celebra Notre Dame. La exterior, catedrala impresionează prin contrafronturile solide. Deși cuprinde elemente arhitectonice de stiluri diferite (gotic, renascentist, baroc), catedrala se prezintă ca un monument reprezentativ al arhitecturii romanice târzii

Citeşte mai mult...

Castelul Martinuzzi

Castelul Martinuzzi este considerat locul în care Maria Tereza își atrăgea “iubiții”, își satisfăcea plăcerile cu ei, iar după îi arunca în „camera torturii”
În interiorul castelului a existat anterior o Biserică Dominicană, a cărei navă a fost regăsită paralel cu latura de nord. A fost descoperită și o intrare în navă, dinspre nord, respectiv dinspre drumul principal de circulație, medieval, dar și contemporan. Intrarea a fost realizată printr-o evazare de la interior spre exterior, fără nici-un fel de elemente decorative de ancadramente, conservate în situ. Pragul a fost realizat din cărămizi romane, alternate cu cărămizi medievale și pietre Clădirea din sudul complexului este o construcție mai nouă. Ea se datează într-o fază târzie a complexului (sec. XVI-XVII), fiind situată pe un loc unde, odinioară (sec. XIV-XV), fusese o pantă accentuată.
În cadrul complexului au fost descoperite 5 morminte. Caracteristicile lor arăta ca inventarul este extrem de sărac. Oase umane răvășite au fost descoperite atât în nava fostei biserici, cât și în cor.

Citeşte mai mult...

Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Catedrala cu hramul “Sfânta Treime” reprezintă o simbioza de vechi stiluri românești. Arhitectura sa se înscrie în curentul romanic inițiat în arta românească în ultimele decenii ale secolului trecut, ce și-a propus valorificarea creaței artistice medievale de la sud de Carpați. Naosul, impunător prin înălțimea sa, este dominat de cupola centrală, susținută de 4 stâlpi octogonali, placați în marmură, iar în exterior se înalță cele 3 turnuri octogonale, luminate de câte 8 ferestre, cu un acoperiș în formă de bulb și cu câte o cruce metalică asupra lui. Biserica-catedrală a fost ridicată în mijlocul unei incinte dreptunghiulare, compusă din patru pavilioane inegale ca dimensiuni, amplasate pe colţ şi legate între ele prin intermediul unei galerii de arcade deschise. Etajate, corpurile din colţurile de sud-est şi nord-est au la mijloc un portic deschis care permite accesul în incintă. Pe latura de vest, corpurile de colţ au un singur nivel, dominant fiind turnul-clopotniţă care atinge o înălţime de peste 58 de metri.

Citeşte mai mult...

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentu crucile mormintelor viu colorate și picturile naïve reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, cu nuanțe umoristice, persoanele respective și/sau activități din viața lor.

Citeşte mai mult...

Castrul Legiunii a XIII a Gemina

Castrul se întinde pe o suprafață de aproximativ 400x700 m pătrați. Castrul roman Apulum a fost reședinta guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (Mihai Eminescu).
Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Durău

Se află în staţiunea Durău (masivul Ceahlău) este situată la 88 km de oraşul Piatra Neamţ;
Hramul Mânăstirii Durău: Buna Vestire (25 martie).

Citeşte mai mult...

Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae"din Pipirig, denumită ,,Catedrala munţilor"

Această biserică a fost denumită ,,Catedrala munţilor"după afirmaţia celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Nicodim Munteanu, fiu al satului şi principal ctitor; a fost resfinţită în 2014, de doi ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului; biserica are formă de navă (navă care pluteşte pe valurile vieţii) şi aremenirea de a-i aduna pe credincioşi spre a-i purta către ,,limanul mântuirii".

Citeşte mai mult...

Biserica Mărcuța

Biserica Mărcuța este un locaș de cult ortodox regăsit în sectorul 2 al Bucureștiului. Aceasta îmbină într-un mod armonios atât cultura exprimată prin religie și legăturile spirituale cu geniul universal al liricului, Mihai Eminescu, poetul nepereche, cât și cultura reprezentată de conexiunile istorice pe care monumentul le postulează față de trecutul poporului român.

Citeşte mai mult...

Biserica „Sf. Nicolae” Pipirig -Popeni

Biserica din lemn din Popeni,Pipirig a fost construita pe locul unei vechi paraclis ce apartinea de Manastirea Neamtului in anul 1807. Construita din barne pe temelie de piatra , biserica avea initial forma de nava fiind ulterior marita prin adaugirea pronaosului si pritvorului,iar in 1936 i s-a aplicat si tencuiala la exterior. Cele trei turle de pe acoperis au forma cilindrica si sunt situate deasupra naosului si altarului.

Citeşte mai mult...

BISERICA DE LEMN BOBOIESTI - SF VASILE CEL MARE

Este o biserica veche din Boboiesti din anul 1829 la 1 km de scoala din Boboiești. Este construita din barne de catre ardeleni refugiati din calea prigoanei austro-ungare.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfântul Nicolae - Chiriţeni

Judeţul Neamt,Comuna Hangu,Sat Chiriţeni. Situată într-o frumoasă poiana din afara satului, înconjurată de pădure, la circa doi km depărtare de la drumul naţional Bicaz – Poiana Largului. Se ajunge pe un drum forestier ce urcă pe lângă biserica nouă din satul Chiriţeni.

Citeşte mai mult...

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului este o cetate medievală din Moldova de unde străjuia valea Moldovei și a Siretului , ca și drumul care trecea peste munte în Transilvania. Ceteatea Neamțului făcea parte din sistemul da forificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea , în momentul apariției pericolului otoman.Cetatea Neamț a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul-Neamţ

Biserica Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ se distinge ca fiind cea mai frumoasă biserică a unei şcoli teologice din cuprinsul Patriarhiei Române. Faptul că o parte din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Iacob şi o parte din obiectele care i-au aparţinut precum şi frumuseţea picturii ei interioare şi exterioare consacră biserica ca prim loc de pelerinaj pentru cinstirea acestui mare sfânt român.

Citeşte mai mult...

Biserica Veche Cuvioasa Parascheva din Farcașa

Biserica este construită din bârne de brad, pe talpă de brad și temelie de piatră uscată. La colțuri, bârnele sunt încheiate în cheotare. Locașul face notă distinctă prin zveltețea formei, prin eleganța pridvorului deschis, cu arcade migălite sculptate cât și prin turla acoperișului. Construcția etalează o ornamentație deosebită a pereților exteriori, o suită de motive și decorațiuni ce desăvârșesc eleganța monumentului. În registrul de sus, într-un colorit viu se păstrează două șiruri de rozete și arce concentrice realizate prin pirogravesă și prin tehnica puncției cu vopsea. Canalele ce susțin acoperișul sunt decorate cu rozete incizate. Ancadramentele ușilor de la intrarea în pridvor și în pronaos cu o deosebită măiestrie artistică : rozete cu motivul luminii și al soarelui și motivul funiei sculptate în relief, motivul vieții.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfinii Voievozi Cristești

Forma construcției arhitectonice a Bisericii pare a fi în stil bizantin ; cupola , arcadele , semiarcadele , arcele în stil bizantin. Deasemeni , în interior are doi stâlpi rotunzi ce face democrația dintre naos și pronaos . Biserica are formă de cruce , iar zidurile au o grosime de 1,50 metri. De la început , zidurile Bisericii au fost construite dintr-o piatră spongiloasă.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sihăstria

Mănăstirea Sihăstria , prin cele 3 secole de existenta pastreaza cu fidelitate stilul clasic , specific moldovenesc, care în ciuda atâtor schimbări şi avalanşe de acual, îşi perpetuează frumuseţea răvăşitoare până în vremurile noastre, alaturi de noua clădire, care stăruieste in rugaciune si raspandesc acea atmosfera plina de liniste, har si sfintenie.

Citeşte mai mult...

Biserica Buhalniţa

Arhitectura bisericii este construită pe un plan simplu,dreptunghiular,cu plastoforul altarului semicircular şi faţadă vestică poligonală.Clădirea constituie o exemplificare reuşită a stilului moldovenesc specific primelor decenii ale secolului al XVII-lea.Compartimentarea interioară a bisericii este realizată prin cele două coloane grele pe care se sprijină arcadele despărţitoare dintre naos şi pronaos,pusă în evidenţă şi prin sistemul de bolţire.Acoperişul este construit în două ape şi este străpuns de o turlă în zona mediană a locaşului,fapt ce oferă monumentului mai multă supleţe.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Durău

Biserica este construită în plan triconc, cu trei turle din lemn pe acoperiș. Interiorul lăcașului de cult este compartimentat în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Pridvorul este separat de pronaos printr-un perete străpuns de o ușă. Pe peretele de deasupra ușii se află câte o pisanie, pe cel din pridvor pisania originală cu caractere chirilice, iar pe cel din pronaos inscripția pictată.Pictura în ceară executată de Nicolae Tonitza între anii 1936-1937, asistat de elevii săi printre care şi Corneliu Baba.

Citeşte mai mult...

Monumentul Eroilor -Drobeta Turnu Severin

Monumentul a fost construit pe două părţi de terasă,pentru a îi oferi o importanţă şi o amploare care să o integreze în spaţiul parcului.A fost construit din patru coloane din marmură , zidită într-un stil romano-bizantin în combinaţie cu cea românească.În plan,era gândit să adăpostească două candele aprinse , în semn creştinesc de pomenire al morţilor

Citeşte mai mult...

Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău

Construită în întrgime din lemn la cota 1750-1800, pe platoul Masivului Ceahlău.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Bârsana

Biserica este construită din bârne și are plan dreptunghiular. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați. Acoperișul cu streșină dublă, are deasupra pronausului un turn-clopotniță cu camera clopotelor în consolă, deschisă.

Citeşte mai mult...

Catedrala Mitropolitană Timişoara

Stilul ales de arhitectul Ioan Traianescu este imbinarea dintre stilul neo-bizantin și cel al bisericilor medievale românești.Picturile interioare au fost executate de pictorul Atanasie Demian. Fundația este alcătuită dintr-o placă masivă de beton iar volumul total este de aproximativ 50.000 m3,in ea având loc aproape 5000 de oameni.Are 11 turle,cea mai inalta având 83,70 metri,fiind al optulea cel mai mare edificiu religios ca inălțime din lume si 7 clopote cu o greutate totala de 8000kg.Aceasta adăpostește moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partos si are hramul ”Sfintilor Trei Ierarhi”

Citeşte mai mult...

Catedrala de la Hangu

În prezent monumentul nu mai există, in timpul secetelor sau iarna când nivelul lacului Izvorul Muntelui scade se pot obsreva ruinele bisericii.

Citeşte mai mult...

Cetatea Neamtului

Cetatea Neamtului este un loc mirific .Un loc care iti arata minunata si fantastica istorie .De aceea trebuie vizitat.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Neamţ

Arhitectură de tip moldovenesc specifică lui epocii lui Ştefan cel Mare. Pictura originală se mai păstrează în altar naos şi în camera mormintelor, în pridvor şi pronaos pictura este din timpul lui Petru Rareş.
Muzeul mănăstirii păstrează o colecţie de artă bisericească, sala tiparului şi o colecţie de obiecte de cult şi icoane. Aşezământul are cea mai mare bibliotecă mănăstirească 18000 de exemplare.

Citeşte mai mult...

Chilia Parintelui Iustin Parvu

Acest monument chilia lui Iustin Parvu este un monument deosebit bisericii sale cat si mormantul acestuia.

Citeşte mai mult...

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro