Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

  • Proiecte înscrise 2018

    Pagina cu lista proiectelor înscrise în anul 2018 la concurs.

Biserica romano-catolica

În inima oraşului Turda se înalţă o "mare epopee de piatră", biserica romano- catolică, un monument arhitectural şi una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania.

Citeşte mai mult...

BISERICA SFANTUL ILIE DIN CRAIOVA

Biserica Sfântul Ilie, a doua biserică de zid din Craiova, după biserica Sfântul Dumitru, este ctitorie a vornicului Ilie Otetelişanu, datând de la 1720 şi a fiind construită în stilul brâncovenesc al timpului său.
Aşezământul a fost distrus după cutremurul din 1838 şi reclădit din temelii între anii 1889-1896, iar în anii 1840-1841 picturile bisericii au fost refăcute de pictorul Constantin Lecca.
Pictura murala a fost realizată de pictorul Ioanid din Bucureşti, sub supravegherea eminentului pictor naţional Gheorghe Tăttărăscu, pictură ce poate fi admirată şi astăzi.

Citeşte mai mult...

Casa Memoriala Petre Ghelmez

Giurgiu....”Se aud cainii-n Giurgiu”.Asa este cunoscut Giurgiu.Putini stiu ca Giurgiu este incarcat de istorie si cultura.Pe aici au trecut mari oameni de cultura sau altii s-au nascut in acest oras provincial.Dimitrie Bolintineanu sau Petre Ghelmez isi au obarsia pe aceste meleaguri.Ma voi opri la Gogosari unde se afla casa memoriala a poetului Petre Ghelmez.

Citeşte mai mult...

Cetatea si biserica evanghelica Codlea

Cel mai vechi şi cel mai important monument arhitectonic al Codlei este Biserica Evanghelică din centrul istoric al oraşului, înconjurată de zidurile de fortificatie şi bastioanele cetăţii medievale.
Biserica, construită în sec. al XIII-lea, este un edificiu de origine romanică, refăcut în cea mai mai mare parte în stilul gotic din Transilvania, în sec.al XV-lea, ca biserică-sală, fără turn (singura biserică fără turn din Ţara Bârsei). Ea a fost destinată să strajuiască trecătorile peste Munţii Perşani.

Citeşte mai mult...

SCHITUL HUTA

Schitul de la Huta, din comuna bihoreană Finiş, este un loc cu totul aparte. Înconjurat de liniştea munţilor Codru-Moma, departe oameni şi de agitaţia cotidiană, este un loc de regăsire, de meditație, de apropiere de Dumnezeu și întâlnire cu divinitatea . A devenit cunoscut la scară largă după ce Icoana Maicii Domnului a început să plângă în anul 2009.

Citeşte mai mult...

Monumentul lui Paul Chinezul

În toamna lui 1479, o armată de 60.000 de ostaşi a urcat pe Valea Oltului distrugând peste 200 de localităţi din sudul Transulvaniei. Otomanii erau însoţiţi şi de trupele lui Basarab al lV-lea cel Tânăr, care dorea să recâştige zona Făgăraşului. Incursiunea ajunge până la Binţinţi (actualul sat Aurel Vlaicu) şi Romos, localităţi care suferă distrugeri grave. Aici, pe ,,Câmpul Pâinii’’(SIBOT) , în 13 octobrie 1479, o armată multinaţională condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Batory, comitele de Timişoara, Pavel(Paul) Chinezu , despotul sârb, Vuk Brancovic şi şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodsa. Eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul, comitele de Timişoara, unul dintre cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită.Monumentul înfăţişează bustul unui oştean medieval îmbrăcat în armură, cu viziera coifului coborâtă, ca un cioc, peste figură. La baza bustului se află, încrucişate, o suliţă, un buzdugan, un sceptru (presupun) şi o cârjă cu cruce patriarhală în vârf.

Citeşte mai mult...

Monumentu Ostașului Român

Acest monument este unul dintre numeroasele omagii către patrioții căzuți în lupta de a ne oferi nouă o țară sigură și independentă. Este un monument care a reușit să își facă loc în structura orașului și nu ne-am putea imagina acel parc din jurul lui fără această piesă.

Citeşte mai mult...

Scoala Primara „Dinkă Schileru”, sat Bîlteni, Com. Bîlteni, Jud. Gorj

Școala Dinkă și Maria Schileru ,dintre cele mai vechi școli din județ, funcțională până în anul 2015, a fost inaugurată la data de 21 mai 1911 și reprezintă leagănul educației în această zonă, ea fiind prima școală construită aici.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Negru Vodă Câmpulung Mușcel

Mănăstirea Negru Vodă este un monument istoric foarte vechi, datează de aproape 1000 ani

Citeşte mai mult...

BISERICA DIN VEZENDIU

Biserica ortodoxă din Vezendiu a fost ridicată în 1700 şi are hramul Schimbarea la faţă; vechea biserică din lemn se află pe locul actualei case parohiale. În conscripţia din 1747 este menţionată o biserică acoperită cu paie, dar şi intenţia noului proprietar de a realiza un nou edificiu de cult, din piatră. În anul 1773 Rácz cere ajutorul contelui Antal Károlyi pentru înlocuirea şindrilei care acoperea biserica. Aşadar, edificiul există de câteva decenii.

Citeşte mai mult...

Biserica ''Sf. Vasile cel Mare'' Boboiesti

Biserica este datata in anul 1829, ea este facuta de niste ardeleni refugiati din cauza prigoanei habsburgice .In interior este ca o casuta a bunicilor vopsita in alb cu prosoabe din acel timp tesute de femeile din acest sat .

Citeşte mai mult...

Biserica Fortificată Sfânta Precista

Cetatea Precista a fost zidită în timpul domnitorului Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653) când orașul Galați se dezvoltă foarte mult datorită comerțului pe Dunăre. Este prima construcție atestată din județul Galați şi rolul ei era nu doar religios, ci şi strategic, ca punct de observație asupra orașului, dar şi a Dunării. De-a lungul existenței sale, a reușit să reziste ostilităților otomane, dar şi celei comuniste, astfel, în prezent, biserica își desfășoară activitatea menită în deplină siguranță.

Citeşte mai mult...

Biserica „Sfintii Imparati Constatin si Elena” - Valeni

Lacas de cult, avand o vechime de aproape un secol, construit de mesteri italieni dupa o biserica de la Muntele Athos, din Grecia, realizat intr-un stil bizantin superb.

Citeşte mai mult...

Biserica din Densuș

Biserica are o lungime de 30 de metri, lăţime de 8 metri, inaltime de 18 metri si un spaţiu interior de 15 metri pătraţi. Este construită din blocuri, bolovani de râu, cărămizi cu inscripţii romane, capiteluri, pietre funerare, lespezi, tuburi de canalizare, blocuri de marmură, coloane si statui luate din Ulpia Traiana. Masa Altarului este realizată dintr-o piatră funerară de pe care au fost şterse literele. Deasupra se află doi lei care stau cu spatele unul la altul. Naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spaţiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. La diferite nivele ale zidurilor se observă motivul arhitectonic în dinţi de fierăstrău.

Citeşte mai mult...

CASĂ TADIȚIONALĂ DIN VOROVEȘTI

CASA TRADIȚIONALĂ VOROVEȘTI ESTE UN OBIECTIV REZULTAT ÎN URMA RENOVĂRII UNEI CASE VECHI DE PESTE 100 DE ANI. DE MENȚIONAT SUNT OBIECTELE DIN INTERIORUL CASEI, OBIECTE TRADIȚIONALE ȘI AUTENTICE.

Citeşte mai mult...

BISERICA EVANGHELICÂ SLIMNIC

Biserica a fost construită de către comunitatea de germană din localitate între secolele XIV-XVI în stil gotic. În urma reformei religioase din secolul al XVI-lea devine Biserică Evanghelică cu hramul Sfântului Bartolomeu. Punctele de maxim interes sunt: orga, tabernacolul și amvonul

Citeşte mai mult...

Biserica ,,Sf.Mare Mucenic Dimitrie și Sf. Nestor'' Mănăstirea

Această sfântă biserică cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Sfântului Nestor, este așezată în centrul comunei Mănăstirea pe DN 31Oltenița -Călărași. Biserica este ctitorie voievodală, zidită în vremea și la porunca voievodului Matei Basarab și a doamnei sale Elina în anul 1648. Acest lăcaș avea rol strategic, de apărare împotriva atacurilor venite din partea Imperiului Otoman asupra Bucureștiului. Biserica are planul în formă de corabie cu o singură turlă masivă așezată deasupra pronaosului și cu două policandre impozante sculptate în lemn, de o rară frumusețe

Citeşte mai mult...

Casa Melik - Muzeul Theodor Pallady

Casa Melik este un monument istoric reprezentativ al arhitectutilor tradiționale românești. Ea prezintă planimetrie de casă boierească. cu influențe ale arhitecturii vernaculare. Are un cerdac din lemn închis cu geamuri, scără interioară tot din lemn, și acoperiș cu streașină lată. La intare, în curtea casei ne întâmpină o grădină impresionantă.

Citeşte mai mult...

Monumentul Memorial Poarta Albă, judeţul Constanţa

Monumentul memorial din Poarta Albă, denumit şi „o coloană a infinitei dureri”, este amplasat la „jumătatea drumului morții” după cum afirmă Paul Andreescu, un fost deținut politic care a luptat pentru construirea acestui memorial: „Am ridicat acest monument nu întâmplător aici. El este la jumătatea drumului morții. Am ridicat monumentul aici pentru că într-o parte şi alta sunt oseminte. Este plin pământul Dobrogei de osemintele fraților mei.” La Canal a fost exterminată de către comunişti elita românească, acei oameni demni care nu s-au aplecat în faţa ,,eliberatorilor” sovietici, de aceea, la fel ca şi Aiudul, aceste spaţii sunt sfinţite de martiri, ele trebuie cunoscute de toţi, nu doar de români, ci şi de străini, pentru a înţelege preţul libertăţii şi al demnităţii, al credinţei şi al dragostei de neam.

Citeşte mai mult...

Monumentul lui Mihai Eminescu şi al Veronicăi Micle; Regina Carmen Sylva - Faleza Cazinoului Mării Negre, din Constanţa, judeţul Constanţa

Poetul Mihai Eminescu a văzut marea pentru prima dată în anul 1882, a poposit timp de 10 zile la Constanţa pentru a face bai de mare, la recomandarea medicilor. Iniţiativa înălţării unui monument în cinstea lui Mihai Eminescu a aparţinut lui I.N. Roman, strălucitul avocat, scriitor, jurnalist, primar şi om politic al Constanţei, care l-a cunoscut personal pe poet. I.N. Roman a fost cel care s-a ocupat de strângerea de fonduri necesare lucrărilor. Din nefericire, personalitatea constănţeană a murit în 1931, înainte ca statuia să fie terminata. Bustul lui Mihai Eminescu, sculptat în 1932, a fost dezvelit doi ani mai târziu, pe data de 15 august, de Ziua Marinei, în prezenţa regelui Carol al II-lea. Pentru a marca evenimentul, regele a recitat prima strofa din poezia "La steaua", iar corul prezent a intonat "Mai am un singur dor".
Grupul statuar regina-poetă Carmen Sylva a avut de suferit odată cu instalarea regimului comunist, regina-poetă – şi muza sa – nu şi-a mai găsit locul pe piedestal. Statuia reginei Elisabeta a fost aruncată de colo-colo, sfârşind prin a fi surghiunită în subsolul Muzeului de Sculptură „Ion Jalea” – înfiinţat în anul 1968, prin operele donate de artist, fiind, în prezent, subsecţie a Muzeului de Artă. Statuia a rămas pe soclu până în anul 1948, când a fost dată jos şi aruncată în diverse locuri. În locul reginei şi muzei sale, în anul 1961, a fost amplasată o altă sculptură realizată de Ion Jalea, un „Arcaş” din piatră. Anul trecut, statuia reginei Carmen Sylva a fost reaşezată pe soclu, acolo unde-i era locul.
Statuia reginei Elisabeta a fost ridicată la iniţiativa unui comitet, după ce a fost abandonat planul de a înălţa un monument regelui Carol I (1839-1914), căruia Dobrogea îi datorează reintegrarea în graniţele României. Se socotea ca o datorie a Constanţei ridicarea unui monument al lui Carol I. Până la urmă, nu s-a realizat, mai ales că a venit războiul. Atunci, un comitet de iniţiativă s-a gândit să-i ridice o statuie reginei Carmen Sylva şi să o plaseze într-un loc foarte strategic. De pe faleză, acolo unde a fost amplasată, ea privea direct în larg, spre Pavilionul Regal (n.r. – numit de succesoarea sa, regina Maria, „Cuibul reginei”), ridicat în 1910, după planurile lui Anghel Saligny, la sugestia şi discuţia pe care a avut-o el cu regele Carol I, despre un loc care să-i fie de folos reginei şi din punct de vedere al sănătăţii, şi al inspiraţiei poetice.
(https://audiotravelguide.ro/statuia-carmen-sylva-constanta)

Citeşte mai mult...

Statuia poetului George Bacovia

Statuia poetului George Bacovia din Bacău este o operă a sculptorului Constantin Popovici. Este amplasată în fața fostei Bibliotecii Municipale.
Statuia este turnată în bronz, așezată pe un soclu de 8x8 m și o înălțime de 3,25 m. Îl întruchipează pe neosimbolistul băcăuan în picioare, cu capul plecat, desculț, fără straie pe el și zgribulit de frig, surprinzând perfect esența stilului bacovian.
Statuia a fost dezvelită în anul 1971.

Citeşte mai mult...

Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” Slănic

Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Slănic, județul Prahova, a fost ctitorită în anul 1864. Parohia este foarte frumoasă și îngrijită. Biserica este situată într-un loc liniștit, iar curtea bisericii este plină de flori și este străjuită de brazi falnici prin care sar veverițe jucăușe. Vizitând această biserică îl veți resimți pe Dumnezeu mai aproape!

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL EROILOR DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ DIN SASCUT

MONUMENTUL ESTE SURPRINZĂTOR PENTRU SIMPLITATEA SA SI PENTRU FAPTUL CĂ ESTE CONSTRUIT ÎN ANUL 1910, AVÂND DECI O VECHIME DE 108 ANI. CODUL DE IDENTIFICARE ESTE BC-4-m-B-00941. SUNT NOMINALIZAȚI SOLDAȚII DON COMUNITATE CARE ȘI-AU DAT VIAȚA ÎN 1877: VLĂJOACĂ NECULAI, BURLACU IOJA ȘI COSTEA IOAN. RECUNOSCĂTOARE, COMUNITATEA LE-A DEDICAT ACEST MONUMENT INAUGARAT ÎN ANUL 1910, RIDICAT CU „CKELTUIALA BĂNCEI UNIRIA” SI CU AJUTORUL LOCUITORILOR DIN COMUNĂ.

Citeşte mai mult...

CASTELUL LUI VLAD ȚEPEȘ

Construit după planurile arhitecților Ștefan Burcuș și Vasile Ștefănescu, monumentul reprezintă o reproducere, la scară mică, a Cetății Poenari, ridicată în secolul al XV-lea de Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, în locul numit Cheia Argeșului. De aici și denumirea sub care este cunoscută clădirea în prezent.

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL INDEPENDENȚEI

Monument, realizat în anul 1985, are o formă de semicerc, pe al cărui soclu, în partea centrală se înfățișează un grup statuar compus din trei soldați din cele trei arme: dorobanți, marină și grăniceri. În dreapta și în stânga grupului statuar se situează un soclu cu basoreliefuri din bronz care reprezintă victoria armatei române la Plevna, scene în care sunt reprezentați eroi răniți și îngrijiți de către medicul general Carol Davila și trecerea armatei romane peste Dunăre.

Citeşte mai mult...

BISERICA SFÂNTUL SPIRIDON CEL NOU

Biserica Sfântul Spiridon cel Nou este cel mai mare lăcaș ortodox din orașul București, sfințit în anul 1860. Stilul clădirii este eclectic, îmbinând elemente din neoromanic, neogotic, precum și elemente din arhitectura moldovenescă. La interior te întâmpină coloane din marmură, vitralii colorate artistic cu scene biblice și sfinți, executate la Viena. Influențele Renașterii se pot vedea în pictura efectuată de Gheorghe Tattarescu la mijlocul secolului XIX.

Citeşte mai mult...

BISERICA SFÂNTUL GHEORGHE NOU

Ctitorie a Voievodului Constantin Brâncoveanu, Biserica Sfântul Gheorghe Nou reprezintă un important lăcaș de cult bucureștean, fondat la sfârșitul secolului al XV-lea. În curtea bisericii a funcționat, în anul 1830, prima librărie românească. Aici se găsesc rămășițele domnitorului, îngropate pe ascuns de Doamna Maria, în anul 1720 și o parte din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, moaște donate de Bazilica Sfântul Nicolae din Bari.

Citeşte mai mult...

Bisericii de lemn „Sfântul Nicolae” (Biserica-muzeu „Ion Creangă”) Broşteni

„...satul Broșteni fiind împrăștiat, mai ca toate satele de munte, nu se rușina lupul și ursul a se arăta ziua-miaza mare prin el. O casă ici sub tihăraia asta, alta dincolo de Bistriță sub altă tihăraie; mă rog, unde i-a venit omului îndemână să și-o facă”. Astfel descria Ion Creangă locul în care a învățat pentru o perioada de timp. Anii au trecut de-a valma, Broșteniul a devenit oraș și totuși amintirea marelui povestitor este încă vie datorită Bisericii de lemn „Sfântul Nicolae”, cunoscută și ca Biserica-muzeu „Ion Creangă”. Aceasta zilnic își așteaptă vizitatorii pentru a călca pe urmele lui Nică!

Citeşte mai mult...

MĂNĂSTIREA “NAŞTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL” MĂXINENI

Așezată strategic, la confluența râurilor Siret și Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Țării Românești şi de soţia sa Elena Doamna în perioada 1636-1637, iar astăzi este unul din cele mai importante repere istorice ale județului Brăila.
Războaie, inundaţii, furtuni aprige, secete, foamete, toate acestea au trecut peste locul ce a rămas mărturie vremii.

Citeşte mai mult...

PALATUL LYRA

Palatul Lyra s-a ridicat între anii 1924-1926 (arhitect Săvulescu) datorită unor generoşi donatori, între care compozitorul de romanţe George Cavadia. Datorită acusticii perfecte, sala de concerte a fost numită “Sala Dalles a Brăilei“, aici au concertat nume sonore în frunte cu George Enescu. După 14 ani de confruntări juridice, în anul 2010 clărirea a fost retrocedată Societăţii Filarmonice fiind recuperată prin insistenţele unei singure persoane, Dr. Nicu Teodorescu.
Este sediul filarmonicii Lyra-George Cavadia şi reprezintă pentru Brăila simbolul şi leagănul muzicii culte pe care cu mândrie, instituţia reorganizată în 2016, îşi doreşte să o reînvie şi să o promoveze cât mai puternic pentru a dăinui peste timp aşa cum a făcut-o din 1883 şi până în prezent.

Citeşte mai mult...

Gara CFR Comăneşti

Clădirea gării CFR din Comăneşti este o clădire impunătoare, având două tururi dantelate, ferestre mari şi trei corpuri de clădire care sunt unite între ele. În perioada comunistă a fost ridicată o clădire nouă care permite dirijarea traficului feroviar. Interiorul este vast adăpostind casele de bilete şi sălile de aşteptare, plafonul acestuia fiind realizat din lemn. Partea de sus a clădirii cuprinde mai multe ornamente rotunde, care amintesc de stilul românesc brâncovenesc.

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn „Duminica tuturor sfințior” Grințieșu Mare

Biserica din lemn cu hramul „ Duminica Tuturor Sfinților ” este cel mai vechi monument de arhitectură religioasă din comuna Grințieș, ridicat între anii 1792- 1794 , de către românii ardeleni refugiați aici în secolului XVIII-lea , în timpul prigoanei politico-religioase austro-ungare.

Citeşte mai mult...

Mausoleul de la Mărășești

Mausoleul a fost ridicat pe locul in care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri si 21.000 de soldați români.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfântul Gheorghe

Biserica este un monument foarte vechi și foarte vizitat de turiști.Aceasta biserica are și un prăznicar foarte vechi care va urma să fie restaurat în această vară, mai are și niște scări care se întind pe o distanta de 80 de metri construite în anul 1972.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfântul Nicolae Pipirig

Bisericile de pe văile munților - ca de altfel din toate așezarile rurale românești - care, datorita lungului cortegiu de vitregii care s-au abătut asupra lor, nu și-au putut conser va in mod viabil informațiile, ca si diferitele monumente istorice, constituie o adevărata arhiva, cu atât mai valoroasa cu cât in asemenea cazuri, datele lor sunt singurele pe care le putem cunoaște.

Citeşte mai mult...

Mormântul lui David Creangă

În jurul anului 1700,din cauza persecuțiilor Hasburgilor ,români din părțile Ardealului,mai exact de pe Valea Bârgăului,au plecat cu familiile și cu turmele lor peste munți și,trecând peste localitatea Petru Vodă,au gasit în această frumoasă depresiune a Pipirigului,loc potrivit și ospitalitate de la viețuitorii din preajma capelei mănăstirii,pentru a ierna cu turmele lor.

Citeşte mai mult...

Biserica Catedrala Munților

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din localitatea Pipirig a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XX-lea, iar în ultimii 2 ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui Mitropolit Teofan, s-a renovat pictura întregime s-a reparat acoperișul bisericii și s-a intervenit la Sfânta Masă mărindu-se în conformitate cu dimensiunile Sfântului Altar, plecându-se cu piatră din cariera Pipirig.

Citeşte mai mult...

Cetatea Neamțului

În al doilea rând Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații .Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XlV -lea de Pentru 1

Citeşte mai mult...

Biserica SF.Nicolaie

Biserica SF.Nicolaie din lemn a fosț în anul 1807.Ea este in satul Popeni comuna Pipirig.Bisirica a fost nepictata pana in anul 1990.Încâ de la sfârsitul secolului al XVIII-lea sau înainte de 1800 era costruita o capela care a fi fost adusa de la Cornele Caprei de pae Muntele Rusu de catre Manastirea Neamt.

Citeşte mai mult...

Biserica Acoperământul Maicii Domnului - Grozăveşti

Această biserică a fost construită în stil moldovenesc – maramureşan, lucrările ei fiind începute la 31 august 1966, de către enoriaşii satului în frunte cu Consiliu Parohial.
Din anul 1966 au început strângerea materialelor la locul propus pentru construire. Strădania enoriaşilor a întâmpinat ostilitatea unor săteni care nu erau de acord cu începerea lucrărilor pe locul respective, astfel nu de puţine ori materialul lemnos a fost furat. În martie 1967,sătenii au căzut într-un final de acord şi au început lucrarea la temeliei

Citeşte mai mult...

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Hangu

Pisania bisericii: “Cu vrerea Tatălui,cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, s-a înălţat această biserică în satul Audia, comuna Hangu, cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în anul mântuirii 1918 de către enoriaşii din acest loc, paroh fiind preotul Ioan Pântescu.

Citeşte mai mult...

Parohia ’’Soborul Sfântului Ioan Botezătorul’’-Lacu Roșu

Biserica este într-o stare bună și poate fi vizitată oricând de turiști, fiind primiți cu brațele deschise tuturor celor ce doresc să-i calce pragul iar pictura este realizată în stil bizantin specific creștinismului român.

Citeşte mai mult...

Biserica „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” Rădășeni

Biserica Sf. M. Mercurie şi Ecaterina, denumită şi Biserica veche se află în mijlocul satului Rădășeni, nu departe de orașul Fălticeni. Datează de la anul 1611, ctitorii săi fiind domnitorul Ştefan Tomşa şi domniţa Elena. Construcția este din lemn și a fost pictată în interior de trei fraţi călugări în 1876. Prima restaurare a bisericii a fost realizată în 1936.

Citeşte mai mult...

Biserica ,,Înălţarea Domnului” din Gura Hangului

Biserica de la Hangu era numită de localnici „catedrala munților”. Construcția bisericii s-a desfășurat pe o perioadă de circa 30 de ani (1922-1951), fiind alcătuită din beton armat și șine de cale ferată provenite dintr-o cale ferată dezafectată.

Citeşte mai mult...

Monumentul vânătorilor de munte-Târgu Neamţ

,,Monumentul vanatorilor de munte” este dedicat celor cazuti pe campul de lupta in Primul Razboi Mondial. Este situat la aproximativ 500 de metri altitudine fata de Tirgu-Neamt,fapt care il ajuta sa fie vizibil din majotitatea colturilor orasului. Unul din punctele sale forte este accesul foarte usor la vizitarea lui ,care este gratuita si se poate efectua la orice ora.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Războieni

A fost construită de Voievodul Ștefan cel Mare în urma bătăliei de la Războieni .Biserica fiind construită in anul 1496 cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil .

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sihăstria

Mănăstirea Sihăstria este o mănăstire de călugări,construită in plan triconic în anul 1825.Această mănăstire a fost și este renumită deoarece acolo a viețuit unul dintre cei mai de seamă părinți duhovnicești anume Părintele Cleopa Ilie ,un mare nevoitor ,un atlet al Domnului și Paisie Olarul.Pictura este de asemenea impresionantă,fiind lucrată la început în ulei şi mai apoi redată într-un neobișnuit stil academic ,aproape miniatural ce dă bisericii o notă cu totul aparte unică in felul ei în țara noastră.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Mănăstirea ''Sfântul Ioan cel Nou" este o mănăstire ortodoxă din România care a fost inclusă pe Lista Monumentelor istorice din Suceava fiind atracţia a 5 obiective turistice. Mai este numită şi reşedinţa episcopilor Sucevei şi Rădăuţilor datorită trăirilor duhovniceşti ale călugărilor şi ale mirenilor. O comoară a Bucovinei şi ocrotitoare a sa prin prezenţa moaştelor făcătoare de minuni a Sf. Mc. Ioan, căruia îi poartă şi numele, dându-i acestui loc un surplus duhovnicesc fiecărui credincios trăitor în dragostea lui Dumnezeu.

Citeşte mai mult...

Schitul Vovidenia

Vovidenia este un schit ortodox român din Moldova , cu o vechime de aproximativ 300 de ani. Datorită frumuseții împrejurimilor și a atmosferii de sfințenie , a servit drept centru de atracție atât pentru oamenii simpli și credincioși, cât și pentru unele din cele mai mari personalități culturale ale poporului român: Mitropolitul Moldovei Veniamin Costachi, Mitropolitul Visarion Puiu, marele scriitor Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu.

Citeşte mai mult...

Muzeul Etnografic Elena și Marin Chiponcă Trușești

Muzeul etnografic adăpostește o adevarată comoară. Este piatra care luminează drumurile căutărilor, verticalitatea ființei omenești, identitatea noastră. Este flacăra de apă vie ce intreține viața întru tradiție. Interiorul acestei case țărănești se remarcă printr-o simplitate accentuată, dovadă a bunului gust, prin armonia culorilor și simțul proporțiilor, izvorâte toate din profunzimea de gândire și simțire a oamenilor de aici. În acest univers al casei tradiționale s-au împletit în mod desăvârșit rosturile vieții de zi cu zi, cu poezia sărbătorilor și cea a obiceiurilor ce alcătuiesc în mod firesc o existență. Obiectele adunate de la gospodari din zonă au toate o vechime de peste 100 de ani.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea cu hramul ”Sfântul Nicolae” Coşula

O bijuterie arhitectonică a Evului Mediu mănăstirea a fost considerată a treia din Europa ca efervescenţă culturală şi număr de călugări în trecut. Însemnările vechi spun că mănăstirea de la Coşula, în perioada medievală adăpostea un număr de peste 1500 de călugări, adunaţi de pe o arie geografică destul de vastă: din toate colţurile Peninsulei Balcanice, Rusia şi ţara noastră

Citeşte mai mult...

Monumentul eroului locotenent Dumitru Vasiliu

Dacă ar fi să vorbim despre eroii din satul nostru ar trebui să scriem o carte pentru că o mare parte din localnici au participat la războiul de independență și la cele două conflagrații mondiale. Unii dintre ei s-au remarcat pe fronturile de lupță din timpul primului război mondial, iar lista cu eroii care s-au jertfit pentru patrie, se află asezată la loc de cinste în biserica veche din sat, care este actualmente monument istoric. Din informațiile pe care le-am obținut de la nepotul locotenentului, Vasiliu Dumitru, care are venerabila varstă de 85 de ani, se poate scrie o pagină de istorie din viața acestui mare și brav erou.

Citeşte mai mult...

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro