Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Alba

Image Map
  • JUDEȚUL ALBA

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Contribuţie incompletă...

Contribuţie momentan incompletă - în aşteptare expediere letrică materiale...

Citeşte mai mult...

Tăblițele de la Tărtăria

“Tăblitele datează din neolitic, pe baza materialului litic aferent descoperirii – fusaiole, topoare slefuite etc. si ar putea data între 4300-4500 î.Hr., fiind cu 1.000 de ani mai veche decît scrierea protoliterată din Summer“-Dumitru Ionită. Două din aceste plăci sunt acoperite cu semne cu caracter pictografic şi sunt datate prin metoda carbonului radioactiv la aproximativ două milenii anterioare tăbliţelor asemănătoare cu scriere cuneiformă. Tăbliţele de la Tărtăria reprezintă una dintre cele mai mari comori istorice descoperite pe teritoriul ţării noastre. Chiar dacă există numeroase semne de întrebare cu privire la originea lor, tăbliţele misterioase indică prezenţa unei culturi antice impresionante pe teritoriul ţării noastre şi în consecinţă există numeroşi specialişti cărora nu le este frică să susţină că ele prezintă cea mai veche scriere din lume.

Citeşte mai mult...

Cetatea din Aiud

În plan are formă poligonală, cu laturi neregulate, cu o suprafata de aproximativ 3500 m2 , fiind construită din piatră brută cu o grosime a zidurilor de 1,2 m. Cetatea a fost întărită cu turnuri atribuite diverselor bresle meşteşugăreşti care le întretineau si al căror nume îl purtau. Cetatea are nouă turnuri: Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lacatusilor-fierarilor și Turnul Porţii.

Citeşte mai mult...

Râpa Robilor

Monumentul “Râpa Robilor” a fost construit pentru cinstirea memoriei deţinuţilor politici morţi în timpul regimului comunist în închisoarea Aiud. Este “mormânt al celor fără morminte” şi simbol al rezistenţei jertfelnice împotriva comunismului, dar şi o adevarată biserică a celor “prigoniţi pentru dreptate”.

Citeşte mai mult...

Monumentul lui Paul Chinezul

În toamna lui 1479, o armată de 60.000 de ostaşi a urcat pe Valea Oltului distrugând peste 200 de localităţi din sudul Transulvaniei. Otomanii erau însoţiţi şi de trupele lui Basarab al lV-lea cel Tânăr, care dorea să recâştige zona Făgăraşului. Incursiunea ajunge până la Binţinţi (actualul sat Aurel Vlaicu) şi Romos, localităţi care suferă distrugeri grave. Aici, pe ,,Câmpul Pâinii’’(SIBOT) , în 13 octobrie 1479, o armată multinaţională condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Batory, comitele de Timişoara, Pavel(Paul) Chinezu , despotul sârb, Vuk Brancovic şi şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodsa. Eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul, comitele de Timişoara, unul dintre cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită.Monumentul înfăţişează bustul unui oştean medieval îmbrăcat în armură, cu viziera coifului coborâtă, ca un cioc, peste figură. La baza bustului se află, încrucişate, o suliţă, un buzdugan, un sceptru (presupun) şi o cârjă cu cruce patriarhală în vârf.

Citeşte mai mult...

Catedrala Reîntregirii Neamului / Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Catedrala Reîntregirii Neamului sau Catedrala Încoronării a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu. Arhitectura în stil bizantin a fost inspirată de Biserica Domnească din Târgoviște, vechiul loc de încoronare pentru voievozii valahi. Edificiul are formă de cruce greacă înscrisă. Intrarea în biserică se face printr-un pridvor deschis cu arcade mari, sprijinite pe patru coloane cu capiteluri. În nișele laterale din pridvor sunt fixate patru plăci de marmură cu inscripții comemorative care ilustrează patru evenimente importante: 1. Tipărirea Noului Testament de Mitropolitul Simion Ștefan la 1648; 2. Unirea de la 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul; 3. Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan; 4. Refacerea unității spirituale a românilor. În interior se pătrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unități de boltire în segment de arc de cerc, un naos îngust și altar. Iconostasul, mobilierul și stranele au fost realizate din lemn de stejar, cu motive decorative de inspirație brâncovenească. Pictura murală a fost realizată de pictorul Costin Petrescu în tehnica „al fresca” (frescă) și se înscrie în spiritul iconografiei tradiționale. De o parte și de alta a intrării, apar portretele suveranilor României Mari, Regele Ferdinand I Întregitorul și regina Maria. În timpul regimului comunist, cele două portrete au fost acoperite cu o peliculă de vopsea, fiind restaurate după 1989.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. Ridicată în Munții Trascăului, pe lîngă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine. Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Citeşte mai mult...

Palatul principilor din Alba Iulia

Palatul Principilor sau Palatul princiar a fost construit în secolul al XV-lea, având rolul de reședință a principilor Transilvaniei, fiind modificat și extins în secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Inițial, clădirea a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul

Citeşte mai mult...

Cladirea Colegiului Tehnic, Aiud

Cladirea monument este un obiectiv impunator care poate fii observata din orice loc al orasului.Impresioneaza cu rafinamentul si stilul sau arhitectonic fiind construita in sec XIX de renumitul arhitect maghiar Ignac Alpar.Face parte dintr-un colier de palate impunatoare construite in perioada dualismului austro-ungar in Transilvania,in cele mai importante orase:Cluj,Gherla,Aiud,Sibiu,Brasov.

Citeşte mai mult...

Biserica Acoperământul Maicii Domnului Aiud

Biserica a fost construită din nevoia de a asigura locuitorilor cartierului Micro un loc de rugăciune și reculegere în zilele de duminică sau de sărbătoare.

Citeşte mai mult...

Monumentul Custozza din Alba Iulia

Monumentul Custozza are o înălţime de aproximativ 4 m şi este conceput în formă piramidală, fiind aşezat pe un postament de piatră pe bază pătrată, în 3 trepte, înconjurat de 2 rânduri de blocuri conice, legate între ele prin lanţuri.
Baza pătrată, de forma unui cub, are înscrise pe laturile ei, în limbile română, maghiară şi germană numele eroilor participanţi la bătălia de la Custozza din anul 1866, date înscrise şi încadrate cu o cunună de lauri, pe obeliscul zvelt, încununat cu un glob înaripat, obelisc ce continuă baza monumentului.

Citeşte mai mult...

Catedrala Mitropolitană Greco-catolică "Sfânta Treime" din Blaj

Piatra de temelie a fost pusa de episcopul Inochentiu Micu Clain in anul 1738; In Catedrala Sf. Treime din Blaj, la 2/14 mai 1848, si-a rostit epocalul discurs Simion Barnutiu, cu o zi inainte de Marea Adunare de pe Campia Libertatii.
Catedrala Greco-Catolică 'Sfânta Treime' din Blaj, cel dintâi edificiu baroc din mediul românesc din Transilvania, deține un iconostas unic în spațiul românesc, de o rară frumusețe, fiind considerat și cel mai mare din țară.

Citeşte mai mult...

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman.

Citeşte mai mult...

Poarta a III a a Cetății Alba Carolina

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina este construită în stil baroc, aceasta având 3 intrări semicirculare, desparțită de 4 pilaștri dubli în stil doric, are forma de arc de triumf, susținând un postament în formă de trunchi de piramidă, terminat cu statuia ecvestră a Împăratului Carol al VI-lea. Fațada exterioara a porții este decorată cu două dasoreliefuri, reprezentând plecarea la luptă și întoarcerea glorioasă a prințului Eugen de Savoia. Fațada interioară este ornată cu 4 statui, reprezentând cele 4 virtuți de la stânga la dreapta: Abundența, Înțelepciunea, Cumpătarea și Forța, respectiv cu două basoreliefuri reprezentând scene de luptă

Citeşte mai mult...

Obeliscul lui Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan este o sculptură ce se află la intrarea în cetatea Albei, fiind una dintre cele mai remarcabile opere ale sculptorului Ion Negrulea. Horea, Cloșca și Crișan sunt trei personalități cu care istoria orașului Alba se remarcă.
Acest monument este realizat pentru a cinsti memoria luptătorilor din anul 1784.
Obeliscul lui Horea, Cloșca si Crișan are la bază un frumos basorelief ce îi înfățișează pe cei trei, având o înălțime de 22,5 metri. În acest mod Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan reprezintă o atracție turistică importantă pentru întreaga regiune a Albei.

Citeşte mai mult...

Catedrala Reîntregirii Neamului

Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu

Citeşte mai mult...

Sala Unirii

Inființată în anul 1888, la 1 decembrie 1918 aceasta sală a fost aleasă pentru desfășurarea lucrărilor Marii Adunări Naționale pentru unirea Transilvaniei cu România (Moldova și Țara Românească). Intrarea este gratuită, astfel că Sala Unirii ocupa prima poziție în topul celor mai vizitate obiective din județul Alba. Acest obiectiv deține o impresionantă expoziție etnografică, legată de tradițiile românești, din zona și chiar din Apuseni.

Citeşte mai mult...

Monumentul Custozza

Codul LMI al monumentului cu înfăţişare de obelisc este AB-III-m-B-00403. A fost ridicat în amintirea eroilor, ofiţeri şi soldaţi căzuţi în bătălia Vento și Oliosi de lângă Custozza în războiul austro-italian din 1866. Are la bază amplasate plăci pe care sunt inscripționate numele celor cazuți în bătălie, în limbile română, maghiară și germană.

Citeşte mai mult...

Muzeul Princia din Alba Iulia

Descoperirea realizată în 2011 are o forma tipică de cladire a comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Romanii aveau totul standardizat și în toate locurile unde s-au descoperit castre au putut cu ușurință să fie identificate elementele site-urilor cu componentele specifice. Castrul avea dimensiuni de circa 400 x 400 m și gazduia soldați a căror sarcină era să păzească exploatările aurifere din zona și transportul aurului către Roma. Aici era amplasat și sediul guvernatorului Daciei Romane. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldați. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte. Pe lângă una dintre cele mai importante încăperi ale Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, situl găzduieşte şi un Lapidarium – un fel de grădină romană – în care sunt expuse obiectele găsite de arheologi în timpul săpăturilor.

Citeşte mai mult...

Palatul Principilor (Palatul Princiar)

Palatul Principilor, inițial a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Citeşte mai mult...

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu

Monumentul este unul impunător, turnat în bronz, de o mărime impresionantă. Acesta îl întruchipează pe Mihai Viteazu, călare pe cal, ținând în mâna stângă un buzdugan ca semn al biruinței

Citeşte mai mult...

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania, de aceeași vârstă cu celebra Notre Dame. La exterior, catedrala impresionează prin contrafronturile solide. Deși cuprinde elemente arhitectonice de stiluri diferite (gotic, renascentist, baroc), catedrala se prezintă ca un monument reprezentativ al arhitecturii romanice târzii

Citeşte mai mult...

Castelul Martinuzzi

Castelul Martinuzzi este considerat locul în care Maria Tereza își atrăgea “iubiții”, își satisfăcea plăcerile cu ei, iar după îi arunca în „camera torturii”
În interiorul castelului a existat anterior o Biserică Dominicană, a cărei navă a fost regăsită paralel cu latura de nord. A fost descoperită și o intrare în navă, dinspre nord, respectiv dinspre drumul principal de circulație, medieval, dar și contemporan. Intrarea a fost realizată printr-o evazare de la interior spre exterior, fără nici-un fel de elemente decorative de ancadramente, conservate în situ. Pragul a fost realizat din cărămizi romane, alternate cu cărămizi medievale și pietre Clădirea din sudul complexului este o construcție mai nouă. Ea se datează într-o fază târzie a complexului (sec. XVI-XVII), fiind situată pe un loc unde, odinioară (sec. XIV-XV), fusese o pantă accentuată.
În cadrul complexului au fost descoperite 5 morminte. Caracteristicile lor arăta ca inventarul este extrem de sărac. Oase umane răvășite au fost descoperite atât în nava fostei biserici, cât și în cor.

Citeşte mai mult...

Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Catedrala cu hramul “Sfânta Treime” reprezintă o simbioza de vechi stiluri românești. Arhitectura sa se înscrie în curentul romanic inițiat în arta românească în ultimele decenii ale secolului trecut, ce și-a propus valorificarea creaței artistice medievale de la sud de Carpați. Naosul, impunător prin înălțimea sa, este dominat de cupola centrală, susținută de 4 stâlpi octogonali, placați în marmură, iar în exterior se înalță cele 3 turnuri octogonale, luminate de câte 8 ferestre, cu un acoperiș în formă de bulb și cu câte o cruce metalică asupra lui. Biserica-catedrală a fost ridicată în mijlocul unei incinte dreptunghiulare, compusă din patru pavilioane inegale ca dimensiuni, amplasate pe colţ şi legate între ele prin intermediul unei galerii de arcade deschise. Etajate, corpurile din colţurile de sud-est şi nord-est au la mijloc un portic deschis care permite accesul în incintă. Pe latura de vest, corpurile de colţ au un singur nivel, dominant fiind turnul-clopotniţă care atinge o înălţime de peste 58 de metri.

Citeşte mai mult...

Castrul Legiunii a XIII a Gemina

Castrul se întinde pe o suprafață de aproximativ 400x700 m pătrați. Castrul roman Apulum a fost reședinta guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis

Citeşte mai mult...

Monumentul studenţilor din Aiud

Secțiunea I
Acest monument simbolizează o valoare de istorie locală, amintind de unul dintre cele mai crunte episoade din istoria Aiudului, care a avut loc în timpul războiului antiaustriac. La 16 martie 1704, de Duminica Floriilor, comandantul armatei austriece, generalul Jean Rabutin a dispus incendierea Aiudului. În lupta de apărare a cetăţii şi-au pierdut viaţa 200 bărbaţi şi 28 de studenţi ai colegiului, eroii martiri fiind înmormântaţi pe Dealul Capelei.

Citeşte mai mult...

Ansamblul Monumental "Gloria" domină "CȂMPIA LIBERTAŢII" de la Blaj

Secțiunea I
Cȃmpia Libertăţii este locul în care, în mai 1848, s-au adunat zeci de mii de români transilvăneni - ţărani, clerici, intelectuali. Datorită numărului mare de participanţi, adunarea populară nu s-a putut ţine în oraş, ci s-a desfăşurat pe câmpia largă din răsăritul oraşului, de lângă Târnava Mare, căreia de atunci i se spune Câmpia Libertăţii.

Citeşte mai mult...

CȂMPIA LIBERTAŢII DE LA BLAJ

Secțiunea IV
Un loc cu o deosebită însemnătate pentru istoria naţională, aici având loc în urmă cu 171 de ani o mare adunare la care 40.000 de români transilvăneni au strigat la unison „Noi vrem să ne unim cu Ţara!”este Cȃmpia Libertăţii de la Blaj.

Citeşte mai mult...