Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Bacău

Image Map
  • JUDEȚUL BACAU

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Casa Vasile Alecsadri

Casa Vasile Alecsandri este situată în punctul 0 al Municipiului Bacău şi este o clădire care a fost înregistrată în anul 1980, pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură, de valoare naţională...

Citeşte mai mult...

Casa memorială Ion Borcea Racova-Bacău

Prezența casei memoriale a savantului Ion Borcea,situată în mijlocul satului Racova, dă o notă de culturalitate științifică acestui loc.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Runc

Prin tradiţie, zidirea ei este atribuită Sfântului voievod Ştefan cel Mare, după bătălia de la Orbic, din 1457, împotriva lui Petru Aron.

Citeşte mai mult...

Manastirea Poglet Bacau

Mănăstirea Pogleţ este construită din lemn, pe grinzi masive de lemn, aşezate pe temelie de piatră. Este de mărime mijlocie, în formă de cruce, compartimentată în altar, naos şi pronaos. Are şi pridvor deschis cu un grilaj din lemn de 1 m înălţime. Arhitectura pridvorului este luată din cea a caselor ţărăneşti. Catapeteasma, cu chenarele registrelor frumos sculptate, are pictura executată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Uşile împărăteşti sunt decorate cu formele spiralice şi meandrice ale vrejului cu frunze de acant şi ciorchini de poame pe coloana din mijloc.

Citeşte mai mult...

Biserica ortodoxa Sf Nicolae Comanesti

Biserica are o arhitectură specifica bisericilor ortodoxe din Moldova, fiind alcătiută dintr-o navă principala sub formă de corabie, turn clopotniţă. Pictura interioară a suferit mai multe reparaţii, temele prezente fiind întâlnite şi în cadrul altor biserici din zonă-raiul, judecata, învierea lui Isus, iadul. Alături de această construcţie bisericească se afla o noua construcţie, care păstreaza stilul primei biserici. În cimitirul care se găseşte în aceeaşi zonă existau cruci care conţineau texte în alfabetul chirilic. După reparaţiile din 1969, din timpul preotului Mareş biserica a căpătat formă de cruce.

Citeşte mai mult...

Casa Memoriala George Enescu Tescani

Casa Memorială "George Enescu" de la Tescani este încadrată de un mini parc dendrologic. Construcţia este tipică pentru conacele boiereşti de la sfârşitul secolului XIX, având un singur nivel, cu camere nedecomandate de o parte şi de alta a holului de la intrare. Faţada albă a casei este ornamentată simplu cu un pridvor deschis, sprijinit pe coloane albe de ciment, în stil neoclasic grecesc.

Citeşte mai mult...

Manastirea Rachitoasa

Mănăstirea Răchitoasa este aşezată într-o zonă colinară, izolată de restul satului. Curtea mănăstirii a fost împrejmuit cu zid de piatră, din care se mai păstrează latura vestică. Biserica mănăstirii este construită din cărămidă, în stil bizantin, cu intrare de pe partea sudică a bisericii. La exterior biserica este văruită în alb, fără alte ornamente decât contraforţii subţiri care încadrează ferestrele, de la baza zidului până sub acoperiş. Înăuntrul bisericii, pereţii sunt în renovare, păstrându-se frânturi din pictura iniţială.

Citeşte mai mult...

Biserica Adormirea Maicii Domnului Borzesti

Biserica din Borzeşti este un monument masiv din piatră de râu, ce domină colina pe care este construită şi este uşor observabilă de pe şoşea. Este construită în stilul clasic moldovenesc, stil impus în construcţiile bisericeşti în epoca lui Ştefan cel Mare: ferestrele şi uşa au ancandramente în forma de arc frânt, decoraţia esterioară se face cu şiruri paralele de cărămidă, ocniţe şi firide. Biserica nu are turlă.

Citeşte mai mult...

Muzeul Dumitru si Alice Rosetti Tescanu - George Enescu

Muzeul „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu” funcţionează în fostul conac al renumitei familii boiereşti Rosetti-Tescanu şi are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit în 1880 şi este considerat cel mai vechi centru de cultură din ţară.

Citeşte mai mult...

Biserica din Borzesti

Domnitorul Ştefan cel Mare a moştenit moşia din Borzeşti din moşi –strămoşi.Biserica din Borzeşti este renumită pentru legenda ce gravitează asupra ei,fiind construită in amintirea prietenului său din copilărie ,Gheorghiţă, omorât aici de tătari.

Citeşte mai mult...

Mânastirea Măgura Ocnei

Mânastirea Mâgura Ocnei a fost la început un schit, pentru ca mai târziu sa se ridice o biserică nouă care ne impresionează prin aşezarea ei , si prin încărcătura istorică.

Citeşte mai mult...

Mânastirea Răducanu

Este singura biserică din ţară cu text francez în pisanie şi aceasta este dovada faptului că marele logofat,Radu Racoviţă era un boier cult pentru acea vreme şi bun cunoscător al treburilor politice din ţara sa.În curtea mănastirii, la caţiva paşi de intrarea în biserică işi doarme somnul de veci omul politic Costache Negri.

Citeşte mai mult...

BISERICA DE LEMN SFÂNTUL NICOLAE - ORBENI BACĂU

Legenda întemeierii bisericii de lemn se întretaie cu cea a originii comunei Orbeni. Un splendid lăcaș de cult ce a supravieţuit și s-a păstrat intact de-a lungul a trei veacuri. Biserica închinată Sfântului Nicolae este înconjurată de un brâu sculptat în lemn, de culoarea castanei coapte, ce se află în contrast cu brazii verzi din jurul său.

Citeşte mai mult...

Biserica ortodoxă Sfântul Spiridon din Comăneşti

Biserica datează de la începutul secolului al XIX- lea, fiind construită în stilul moldovenesc specific secolului al XV-lea, din perioada lui Ştefan cel Mare. Are picturi interioare care au fost refăcute în secolul XX, la care se adaugă vitraliile realizate în anul 2014. Este o construcţie masivă din piatră, dar care impresionează prin simplitate şi forme specifice bisericilor ortodoxe.

Citeşte mai mult...

BISERICA DE LEMN SFÂNTUL NICOLAE - ORBENI - BACĂU

Legenda întemeierii bisericii de lemn se întretaie cu cea a originii comunei Orbeni. Un splendid lăcaș de cult ce a supravieţuit și s-a păstrat intact de-a lungul a trei veacuri. Biserica închinată Sfântului Nicolae este înconjurată de un brâu sculptat în lemn, de culoarea castanei coapte, ce se află în contrast cu brazii verzi din jurul său.

Citeşte mai mult...

Biserica Precista -Bacău

Monumentul istoric ales este o construcție de secolul al XV-lea, reprezentativ pentru Moldova și are trei obiective importante de vizitat: biserica Precista(1491), Curtea Domnească(1476), Turnul de apărarare al Curții Domnești.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Runc

Zidirea mănăstirii este atribuită Sfântului voievod Ştefan cel Mare, după bătălia de la Orbic, din 1457, împotriva lui Petru Aron. Însă este atestată documentar abia în 1695. Până în 1888 se cunoaște că a fost obşte de călugări iar apoi s-a desființat devenind biserică de mir a parohiei Lipoveni-Neamţ. În 1941 a fost redeschisă iar intre anii 1959-1967 este iarăşi închisă şi preluată de Statul comunist. Din anul 1967 viaţa monahală a fost reluată fără întrerupere până în prezent. Hramul bisericii este „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, iar al paraclisului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Astazi viețuiesc aici doar 20 de călugări care se ocupa și de întreținerea monumentului și de primirea cu ospitalitate a pelerinilor.

Citeşte mai mult...

Palatul Ghika Comănești-Muzeul de etnografie și artă "D. Ghika" Comănești

Palatul Ghika cuprinde 22 de încăperi mari, pe două nivele, una dintre cele mai frumoase camera fiind cea a coloanelor de marmură. La construcția Palatului s-a apelat la arhitectura ecletică, care domina spiritul la sfârșitul secolului al XIX-lea. Din perioada în care castelul era locuit familia Ghika s-au păstrat mai multe sobe de teracotă, o oglindă, un pian și două trofee aduse din Africa de D. Ghika. Pe fațada exterioară sunt trei turnuri, iar până în 1946 a existat și blazonul familiei GPalatul cuprinde o expoziție etnografică specifică Văii Trotușului și expozitia permanentă de arta pot fi regăsite picturi de Ilie Boca, Sabin Balașa, Gheorghe Velea, Aurel Stanciu. La acestea se adaugă expoziții nepermanente ale unor artiști locali.

Citeşte mai mult...

CONACUL ELIAS

Conacul este construit de catre Jacques Elias, important om de afaceri si consilier al regelui Carol I. Jacques elias a trait intre anii 1844-1923 si a lasat Academiei Romane averea sa. Elias este considerat intemeietorul comunei Sascut. Conacul este o cladire modesta, dar situarea sa, pe o terasa a Siretului, ii confera o perspectiva unica. Sursele bibliografice afirma ca aici a lucrat Mihail sadoveanu la romanul sau ,,Venea o moara pe Siret".

Citeşte mai mult...

Casa memoriala Nicu Enea, Bacau

Casa memoriala face parte din Sectia de arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”- Bacau. Pictorul Nicu Enea (1897-1960) a locuit si a creat în acesta casa în perioada 1929 - 1960. În curte se afla un bust al artistului în piatra apartinând sculptorului Nicolae Enea.

Citeşte mai mult...

Monumentul eroilor din Tarniţa

Monument situat in sat Tarnita, comuna Oncesti, judetul Bacau, construit pentru a elogia eroi neamului cazuti pe campul de lupta in Primul razboi mondial.

Citeşte mai mult...

Cimitirul international al eroilor din Comăneşti

Reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de comemorare a eroilor neamului de pe Valea Trotuşului, fiind înhumaţi 165 de soldaţi români, 2141 de soldaţi ruşi, 191 de soldaţi austrieci, 46 de sodaţi germani şi 370 de soldaţi unguri, căzuţi la datorie în anul 1917. Mormintele soldaţilor şi troiţele sunt încadrate de două tunuri şi de steagurile ţărilor din care proveneau soldaţii eroi.

Citeşte mai mult...

Biserica Sf. Pantelimon din Beresti, judetul Bacau

Monument istoric, secol XIX, cod BC-II-m-B-00790, cu o singura turla in pridvor, cu cripta pentru ctitori

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn ,,Adormirea Maicii Domnului"

Am ales acest monument deoarece este parte din copilaria mea, am crescut cu imaginea acestei mici si modeste bisericute si mi se pare important sa o fac cunoscuta, mai ales ca este declarata monument istoric. Mai tarziu am fost curioasa sa aflu mai multe si sa invat despre stilurile arhitectonice bisericesti. Aceasta bisericuta reprezinta legatura cu satul meu natal si cu traditiile sale.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Răchitoasa

Mănăstirea „ Adormirea Maicii Domnului” Răchitoasa este un monument istoric si arhitectural cu mare încărcătură spirituală, emblematic pentru sec XVII-XVIII. Ctitoria este legată de domnia lui Constantin Cantemir, iar în decursul vremurilor mari personalităti au trecut prin acest loc.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Ciolpani

Situată în partea de nord a judeţului Bacău, la aproximativ 30 km de reşedinţă, în apropierea oraşului Buhuşi, mănăstirea Ciolpani este cetatea spirituală, care înalţă pelerinii cu gândul la vechile sihăstrii din munţii Neamţului.Ea este construită pe locul unui vechi schit întemeiat de suliţaşul Ciolpan pe la anul 1590. În anul 1730 schitul de la Ciolpani, aflat într-o stare avansată de degradare este refăcut de medelnicerul Teodor Cantacuzino, care ridică pe vechea temelie o bisericuţă cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”. Bisericuţa de lemn este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Moldova. Tradiţia locală povesteşte despre existenţa unui schit de maici pe la sfârşitul sec. al XIX-lea. Această biserică a suferit modificări ulterior, iar în anul 2002 a fost renovată. Ea a fost punctul de plecare pentru actuala mănăstire de la Ciolpani. Este o adevărată bijuterie din lemn de stejar şi este situată în cimitirul mănăstirii. După anul 1989, la iniţiativa credincioşilor din satele învecinate s-a reînființat aşezământul monahal, sub coordonarea stareţului mănăstirii Runc. Astfel, în 1991 s-a purces la lucru pe terenul donat de un fost localnic, pe nume Petru Păduraru. Pentru început s-a construit un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
În anul 1993 s-a sfinţit locul pentru biserica mare, cu hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum”. Biserica are formă de cruce, iar planul de bază preia din arhitectura tradiţională moldovenească, pe care o adaptează la cerinţele constructive actuale. Farmecul deosebit al interiorului este dat de pictura în frescă precum şi de mobilierul şi catapeteasma din stejar sculptat. În prezent, obştea mănăstirii însumează 60 de maici, care îmbină armonios munca şi rugăciunea. Mănăstirea Ciolpani deţine ateliere de pictură şi broderie, în care sunt confecţionate icoane, veşminte şi îmbrăcăminte preoţească. Duhovnicul acestui așezământ este Arhim. Emilian Panait, iar stareţa mănăstirii este maica stavroforă Lucia Chirvase.

Citeşte mai mult...

Biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" este situată în satul Mărăsti, Comuna Filipeni, Judeţul Bacău. Aceasta a fost ctitorită de vornicul Manolache Sturza, nepotul domnitorului Ion Sturza, în anul 1808, în cătunul Valea a fostei comune Mărăşti. Biserica este construită din lemn de stejar şi pardosită pe ambele părţi cu scânduri de brad. Biserica impresionează prin dimensiunile ei mari, prin înălţimea ei cât şi prin prezenţa celor două turle. Toate acestea o definesc ca fiind ctitorie boierească, deosebind-o de celelalte biserici din zonă.

Citeşte mai mult...

Statuia poetului George Bacovia

Statuia poetului George Bacovia din Bacău este o operă a sculptorului Constantin Popovici. Este amplasată în fața fostei Bibliotecii Municipale.
Statuia este turnată în bronz, așezată pe un soclu de 8x8 m și o înălțime de 3,25 m. Îl întruchipează pe neosimbolistul băcăuan în picioare, cu capul plecat, desculț, fără straie pe el și zgribulit de frig, surprinzând perfect esența stilului bacovian.
Statuia a fost dezvelită în anul 1971.

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL EROILOR DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ DIN SASCUT

MONUMENTUL ESTE SURPRINZĂTOR PENTRU SIMPLITATEA SA SI PENTRU FAPTUL CĂ ESTE CONSTRUIT ÎN ANUL 1910, AVÂND DECI O VECHIME DE 108 ANI. CODUL DE IDENTIFICARE ESTE BC-4-m-B-00941. SUNT NOMINALIZAȚI SOLDAȚII DON COMUNITATE CARE ȘI-AU DAT VIAȚA ÎN 1877: VLĂJOACĂ NECULAI, BURLACU IOJA ȘI COSTEA IOAN. RECUNOSCĂTOARE, COMUNITATEA LE-A DEDICAT ACEST MONUMENT INAUGARAT ÎN ANUL 1910, RIDICAT CU „CKELTUIALA BĂNCEI UNIRIA” SI CU AJUTORUL LOCUITORILOR DIN COMUNĂ.

Citeşte mai mult...

Gara CFR Comăneşti

Clădirea gării CFR din Comăneşti este o clădire impunătoare, având două tururi dantelate, ferestre mari şi trei corpuri de clădire care sunt unite între ele. În perioada comunistă a fost ridicată o clădire nouă care permite dirijarea traficului feroviar. Interiorul este vast adăpostind casele de bilete şi sălile de aşteptare, plafonul acestuia fiind realizat din lemn. Partea de sus a clădirii cuprinde mai multe ornamente rotunde, care amintesc de stilul românesc brâncovenesc.

Citeşte mai mult...

Biserica ortodoxă Sf. Petru și Pavel din Comănești

Secțiunea I
Ca element distinctiv amintim icoanele din zona catapeteasmei care datează din secolul al XVIII-lea, cea mai apreciată fiind cea a lui Isus Hristos. În anul 1982 cu ocazia unei asemenea reparaţii s-a găsit între pereţii de lemn un pomelnic pe o foaie de hârtie, aşezată pe o scândură cu dimensiunea de 11 x 35 cm scris cu litere chirilice. Pe respectiva foaie s-au descifrat zece nume de bărbaţi şi femei, nume obişnuite pe raza oraşului Comăneşti cum ar fi: Maria, Varvara, Aniţa, Maranda, Ardeleanu, Moisă, Chiriac, Stoica, Ion.

Citeşte mai mult...

Biserica ”Sfântul Nicolae și Sfinții Români” Schieni

Secțiunea II
Colinele Moldovei sunt dulci ca și rostirea netezită de ș-uri, care fac deliciul celor din alte zone ale țării. Oamenii sunt calzi, sfătoși, cu privirea limpede și cuget asemenea.Tot pe o culme molcomă, dar semeață, ce domină lunca Siretului și păzește așezările dintre vii și livezi, stă cu privirea în zare Biserica cu hramurile „Sf. Nicolae și Sfinții Romani”, ce hrănește spiritual cam 200 de familii din satele Schineni și Sascut-Sat, aparținătoare comunei Sascut. Biserica are originea pierdută în timp

Citeşte mai mult...

Biserica Schieni

Secțiunea I
Biserica Sf Nicolae și Sf. Romani este localizată pe o terasă a Siretului, în cătunul Schineni, dar pe hartă ca fiind în Sascut-Sat, la câțiva kilometri de șoseaua europeană E85.

Citeşte mai mult...

Biserica Sf.Nicolae Schineni

Secțiunea III
Fotografie

Citeşte mai mult...

Troița de pe Dealul Comăneștiului

Secțiunea II
Construcţia este sub forma unui obelisc de 3,60 de metri din piatră cioplită, din blocuri suprapuse pe fiecare fiind reprezentate câte o cruce şi locuri pentru candelă. Troiţă era înconjurată de o microincinta de 6x6 metri.

Citeşte mai mult...