Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Bihor

Image Map
  • JUDEȚUL BIHOR

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Biserica medievală de la Remetea

Biserica medievală de la Remetea este situată în localitatea Remetea, care se află la aproximativ 9 Km de orașul Beiuș, din județul Bihor.

Citeşte mai mult...

Cetatea medievală de la Finiș

Cetatea Finiș este situată la hotarul satului Finiş (lângă orașul Beiuș, jud. Bihor), pe vârful unui pisc de deal, azi împădurit, remarcându-se prin poziția strategică deosebit de avantajoasă, prin înălțimea sa de 459 m.

Citeşte mai mult...

Muzeul Țării Crișurilor

În anul anul 1872, Societatea de Arheologie și Istorie a Comitetului Bihor, și-a propus cererea unui muzeu, iar în iunie 1896, drept conseciță a acestui demers sprijinit de către autorițățile orădene și nu numai, a avut loc inaugrea primului muzeu de la Oradea, într-o clădire electică, finalizată 1895 de către arhitectul Rimanoczy Kálman senior.

Citeşte mai mult...

CETATEA DIN ORADEA

Ce reprezintă pentru voi în prezent Cetatea din Oradea? Ziduri vechi ca și oricare altele pe care le-ați mai văzut, dărămaturi dintr-o cladire medievală ca și oricare alta, care acum nu mai are nicio valoare?

Citeşte mai mult...

Teatrul Regina Maria

Teatrul Regina Maria este una din cele mai însemnate clădirii din Oradea. Aspectul exterior este îmbinat spectaculos în stil neoclasic, cu elemente neobaroce şi neorenascentiste, pe când ornamentaţiile sunt făcute în stil rococo.

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn din Totoreni

Biserica de lemn din Totoreni, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea. A fost pictată în anul 1818, iar în 1927 acoperișul de șindrilă a fost înlocuit cu unul din țiglă și tablă. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01221. Este cea mai veche biserică de lemn din Țara Beiușului și a fost utilizată până nu demult de locuitorii satelor Totoreni și Băleni. Este cunoscută mai ales pentru prispa din latura sudică a naosului (numită „perindele”-stâlp al infamiei), unde erau judecați cei care erau certați cu bunele moravuri, iar dacă erau găsiți vinovați erau prinși cu mâinile într-un jug și lăsați, uneori câteva zile, oprobiului public.

Citeşte mai mult...

Monumentul martirilor dr Nicolae Bolcaș și dr Ioan Ciordaș din municipiul Beiuș

Monumentul martirilor dr. Nicolae Bolcaș și dr. Ioan Ciordaș a fost inaugurat în anul 1935, pentru a cinsti memoria celor doi martiri ai Beiușului, asasinați în noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919 de către maghiari, pentru că luptaseră pentru constituirea statului național român. În 1919 a fost constituit un comitet, condus de protopopul Petru E. Papp, pentru strângerea fondurilor necesare construirii unui monument, care să amintească de jertfa celor doi patrioți români. În susținerea financiară a realizării monumentului s-a implicat și Uniunea Avocaților din România. Monumentul a fost inaugurat în 1935, fiind construit de sculptorul Horia Miculescu. A fost dărâmat de comuniști în 1948, dar, din fericire, a fost refăcut în 1995.

Citeşte mai mult...

PALATUL BAROC ORADEA

Unul dintre cele mai frumoase palate din sud-estul Europei, construit în stil baroc, se află la Oradea. Ridicat la jumătatea secolulului al XVIII-lea, la inițiativa unui episcop romano-catolic, monumentul istoric are o sută de camere și 365 de ferestre. 15 ani le-au trebuit constructorilor să termine lucrarea pentru că în curtea palatului a fost ridicată și o catedrală impunătoare. Oradea are un centru istoric de invidiat, pe câteva mii de metri pătrați au fost construite mai multe clădiri cu o arhitectură deosebită.

Citeşte mai mult...

PALATUL VULTURUL NEGRU ORADEA

Oradea se mândrește cu una dintre cele mai frumoase arhitecturi austro-ungare din vestul României. Elegantul oraș se întinde chiar lângă granița cu Ungaria. Specificul sau este dat de influentele austro-ungare, stăpânirea imperiala exercitând o puternica forța civilizatoare. In centrul vechi se amesteca armonios numeroase obiective turistice - palate si catedrale, o fortăreața pentagonala impresionanta si râul Crișul Repede care șerpuiește chiar prin inima orașului. Oradea a fost un important centru administrativ încă din Evul Mediu, in diverse epoci, romanii, ungurii, turcii si austriecii si-au lăsat cu toții amprenta asupra orașului, cunoscut inițial după numele sau latin de Varadinium. Monumentele arhitecturale care au supraviețuit in Oradea sunt reprezentate de clădiri in stilurile medieval, baroc, secesionist si art nouveau.

Citeşte mai mult...

SCHITUL HUTA

Schitul de la Huta, din comuna bihoreană Finiş, este un loc cu totul aparte. Înconjurat de liniştea munţilor Codru-Moma, departe oameni şi de agitaţia cotidiană, este un loc de regăsire, de meditație, de apropiere de Dumnezeu și întâlnire cu divinitatea . A devenit cunoscut la scară largă după ce Icoana Maicii Domnului a început să plângă în anul 2009.

Citeşte mai mult...

Biserica Ortodoxă Adormirii Maicii Domnului, Oradea

Desigur, punctul forte al acestui edificiu ecleziastic este luna. Mecanismul instalat în anul 1793, în turnul bisericii. Mecanismul care roteşte luna este conceput să facă o rotaţie completă în jurul axei sale în 28 de zile, indicând în acest fel fazele lunii, în funcţie de ciclul cotidian marcat de mecanismul de ceas. Cf. http://oradea.travel/?p=1915 Pe lângă acest reper fundsmrntal, biserica impresionează prin istoricul bogat şi reprezentarile murale iconografice. Pictura a fost restaurată integral după 1979, dar iconostasul este cel original. Originalitatea reprezentărilor murale se remarcă prin stilul bizantin, cu anumite elemente artistice formate în spaţiul românesc, străbătute de anumite influenţe occidentale, cum citim înediţia online a ziarului Lumina. Cf.http://ziarullumina.ro/biserica-cu-luna-din-oradea-marturie-a-spiritualitatii-crisene-37448.html

Citeşte mai mult...

Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae

Cu un stil baroc clasicizant, biserica datează din secolul al XIX-lea. Remarcabil este faptul că, acest lăcaş de cult se bucură de prezenţa în inventarul său a unor piese ornamentale şi de cult primite în dar de prelaţii greco-catolici de la capetele încoronate ale Imperiului Habsburgic, Maria Tereza şi Iosif al II-lea. Dintre acestea amintim, de pildă cele două trepiede monumentale aurite ce flanchează altarul, cum citim pe site-ul oradea.travel. În biserică sunt chipurile celor doi monarhi. Ele sunt în medalion, în spatele a două icoane, reprezentări ale Mântuitorului și Fecioarei Maria. Pe boltă, deasupra corului, este reprezentat episcopul Mihai Pavel alături de credincioșii săi. În biserică se află moaștele Sfântului Nicolae.

Citeşte mai mult...

Cetatea Oradea

Cetatea are o istorie milenară și, de asemenea, are toate atuurile de a se constitui într-un obiectiv turistic de prim rang nu doar pentru municipiul de pe malurile Crișului Repede, ci și pentru regiunea de vest a României și, în sens mai larg, pentru spațiul central-est european. Acest edificiu are un istoric bogat și este un loc încărcat de legende. Din acest punct s-a dezvoltat ulterior orașul meu, Oradea. Cf. http://oradea.travel/?p=1879 Cetatea Oradea, în felul în care se prezintă și astăzi - pentagonală, cu bastioane pe colțuri și șanț cu apă - a fost înălțată între anii 1570-1618 de arhitecți italieni, rămânând cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa centrală. Cf. http://www.welcometoromania.ro/Oradea/Oradea_Cetate_r.htm

Citeşte mai mult...

Teatrul de Stat Regina Maria, Oradea

Sala este dispusă pe 3 nivele, oferind iniţial până la 1.000 de locuri, din care 578 pe scaune. Intrarea este încadrată de statuile zeiţei Comediei, respectiv a Tragediei. Aspectul exterior îmbină armonios stilul neoclasic, dominant în ansamblul faţadei, cu elemente neorenascentiste şi neobaroce, în timp ce finisajele şi ornamentaţiile interioare se impun printr-un accentuat ton rococo. Edificiul este structurat pe trei niveluri: sală, loji, balcon. În proiectarea sălii de spectacole s-a avut în vedere realizarea unei acustici perfecte. Este dotată şi cu o fosă pentru orchestră. Sala are în prezent o capacitate totală de 670 de locuri. Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Teatrul_de_Stat_din_Oradea

Citeşte mai mult...

Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea

Încă de la intrare suntem întâmpinați de stilul baroc.
Monumentul are un plan dreptunghiular. Accesul principal în navă se face prin gangul cu boltă cilindrică de sub turnul-clopotniță, iar în latura vestică este intrarea secundară în biserică. Fiecare față a turnului are câte o fereastră mare cu terminații semicirculare, în stil baroc. Câte trei ferestre mari identice în stil baroc, precum și ferestre dreptunghiulare de dimensiuni mai mici se află pe fațadele laterale ale clădirii.

Citeşte mai mult...