Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Bistrița-Năsăud

Image Map
  • JUDEȚUL BISTRITA-NASAUD

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Biserica Evanghelică Bistriţa

Simbol al oraşului, Biserica Evanghelică Bistriţa sfidează trecerea timpului şi clădirile din jur, de la înălţimea turnului de 75 m, fiind una dintre cele mai înalte biserici ale ţării noastre. Este, totodată, singura biserică din România al cărui turn a fost dotat cu un lift care transportă turiştii la înălţimea de 60 de metri, de unde se observă o frumoasă panoramă a oraşului. Construită de comunitatea saşilor din oraş, la sfârşitul secolului al XIII-lea, Biserica Evanghelică Bistriţa adăposteşte cele 23 de steaguri ale breslelor bistriţene medievale, piese de mobilier din secolul al XVI-lea, dar şi o orgă veche de peste 200 de ani, funcţională şi în prezent.

Citeşte mai mult...

Ansamblul Arhitectural Sugălete Bistriţa

Unic în ţara noastră, ansamblul arhitectural Sugăletele este alcătuit din 13 clădiri supraetajate, construite în stilul gotic, cu influenţe renascentiste. Cele 13 clădiri sunt legate prin intrări largi sub forma unei galerii cu 20 de arcade semicirculare sprijinite pe 21 de stâlpi masivi din piatră, cu formă dreptunghiulară. Construit în perioada de înflorire a oraşului Bistriţa, după ce urbea medievală a primit dreptul de la a organiza târg şi folosit ca bazar pentru mărfuri şi adăpost pentru negustori pe timp de ploaie, Sugăletele constituie astăzi unul dintre cele mai frumoase şi atractive monumente ale oraşului Bistriţa.

Citeşte mai mult...

Monumentul Eroilor

Monumentul se încadrează în categoria Troițelor, monumente prezente pe tot teritoriul țării, într-o largă varietate. Fiind o troiță cruciformă, este confecționată din lemn, având crucea ca element central crucea. Ca și formă, monumentul se ăncadrează în categoria troițelor arboricole, folosite frecvent cu caracter finerar. Pe partea dreaptă și pe cea stângă a crucii centrale se află alte patru cruci mai mici. Acoperișul este realizat din șindrilă, respectând trăsăturile specific tradiționale. Marginile și stâlpul central sunt împodobite cu motive specific folclorice.

Citeşte mai mult...

Hotelul-castel Dracula

Construit pe baza descrierilor din romanul ,,Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker, Hotelul-castel ,,Dracula” este, prin oferta turistică draculistă, unicat în țară și pe mapamond. Cu arhitectură medievală, acest hotel este singurul din ţară adăpostit într-o construcţie cu turn şi curte interioară (unde se află un ceas solar) şi singurul ce are în apropiere (la circa 100 de metri), un micro-cimitir, unde sunt îngropaţi strămoşii contelui ,,Dracula”. În subsolul hotelului a fost amenajat cavoul contelui-vampir: după ce turiştii curioşi coboară câteva scări înguste, la lumina unei lumânări, ajung într-o cameră cu pereţi acoperiţi cu picturi draculistă, iar în mijlocul camerei dau de cavoul unde vampirul se odihnește la lumina zilei.
Hotelul este colorat în alb şi griu iar, pe faţadă, numele acestuia este scris cu litere aurii; noaptea, hotelul se colorează în roşu, culoare sângelui, specifică draculiştilor. În interiorul spaţiului verde din faţa hotelului, amenajat sub formă de inimă (aluzie la procedeul prin care se crede că poţi scăpa de strigoi sau vampiri, înfingându-le un ţăruş în inimă), cresc doi mesteceni, Adam si Eva, şi tot aici se află amplasat bustul scriitorului Bram Stoker, cel care l-a creat pe Dracula şi a scos din anonimat Pasul Bârgăului. De Halloween, la Hotelul-castel Dracula, se organizează Balul Vrăjitoarelor, la trecerea dintre ani, revelion cu tematică draculistă, iar din anul 2013, la Piatra Fântânele se organizează Festivalului Usturoiului.
La crama hotelului este recomandat să se consume Elixirul Dracula şi vinuri roşii ca sângele vampirilor, pentru a scăpa de duhurile rele, de strigoii şi fantomele care bântuie încă, după miezul nopţii în preajma castelului.

Citeşte mai mult...

Acasă la creatorul romanului realist modern, scriitorul Liviu Rebreanu

Secțiunea II
Inaugurat la 2 iunie 1957, în prezenţa unor membri ai familiei Rebreanu şi a unora dintre prototipurile romanului ,,Ion”, în viaţa la acea dată, Muzeul Memorial este alcătuit din două clădiri; casa părintească și o clădire mai modernă, ridicată în anul Centenarului. De la inaugurare, fostul sat Prislop, unde se află muzeul, azi cartier al oraşului Năsăud, a primit numele scriitorului.

Citeşte mai mult...

Muzeul Memorial "Liviu Rebreanu"

Secțiunea III
Fotografii

Citeşte mai mult...

Pe urmele strămoșilor

Secțiunea I
Cel mai mare castru din județul Bistrița-Năsăud se află în satul Ilișua (fig. nr. 1), comuna Uriu, la 45 km de orașul Bistrița, reședința județului și la doar 22 km distanță de orașul Dej (județul Cluj). În cadrul localității Ilișua, castrul este situat în partea sud-estică, pe platoul denumit de localnici ,,Măgura” sau ,,Cetatea” aflat pe partea stângă a văii Ilișua (afluent de dreapta al Someșului Mare).

Citeşte mai mult...

Castrul roman de la Ilișua

Secțiunea III
Fotografii

Citeşte mai mult...