Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Botoșani

Image Map
  • JUDEȚUL BOTOSANI

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Biserica Sfintii Imparati Horlaceni - Dorohoi

Situata intre codrii unui parc national, Biserica Sfintii Imparati Horlaceni - Dorohoi este un monument plin de istorie, care intoarce mintea calatorului in timpurile de demult, fermecat fiind de frumusetea naturii dimprejur.

Citeşte mai mult...

MĂNĂSTIREA VORONA - BISERICA SFÂNTUL NICOLAE - CATAPETEASMA

Catapeteasma Bisericii "Sfântul Nicolae" de la Mănăstirea Vorona adaugă valoare şi frumuseţe acestui aşezământ monahal, impresionează prin perfecta adaptare la normele arhitecturale ale locaşului. A fost sculptată în lemn de tisă, în stil baroc şi a fost pictată cu multă fineţe şi măiestrie artistică, în stil neobizantin. Originalitatea catapetesmei este asigurată de cele patru coloane, spiralate şi suflate în aur, împodobite cu flori sculptate în acelaşi stil baroc, coloane ce separă registre unde descoperim icoanele obişnuite pentru această parte a bisericii.

Citeşte mai mult...

Casa Memoriala a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul

O casă micuţă tradiţional moldovenească întru-un cadru natural străjuieşte la hotarul ţării alături de râul Prut. Aceasta este casa memorială a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

Citeşte mai mult...

Casa Memorială Nicolae Iorga Booşani

Casa Memorială "Nicolae Iorga" are o mare importanţă, deoarece marele istoric s-a născut în Botoşani şi a locuit cu familia sa aici, deşi locuia în chirie, iar dintre cele zece locuinţe schimbate de membrii acesteia, este singura clădire ce s-a păstrat din secolul al XIX – lea . În această casă încă se păstrează numeroasele cărţi ce au aparţinut lui Nicolae Iorga, diferite obiecte cu mare importanţă de pe acea vreme şi câteva fotografii originale care marcheză diferite momente din viaţa familiei sale, fiindcă locuinţa care a fost odată a lui Nicolae Iorga, acum aparţine Muzeului Judeţean.

Citeşte mai mult...

Muzeul Judeţean Botoşani

Construcţie începută în anul 1904 şi finalizată în 1909 cu destinaţia de Prefectură a Judeţului Botoşani. Conceperea şi conducerea prefectului a fost facută de marele arhitect român Petre Antonescu (născut pe data de 29.06.1873 în Râmnicu Sărat şi decedat pe 22.04.1965 în Bucureşti).

Citeşte mai mult...

Casa Memorială Nicolae Iorga Botoşani

„Scrie cu sufletul tău și recitește cu sufletul altora”, spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga. Casa memorială păstreaza pentru cei care-I trec pragul un număr mare de piese cu valoare de patrimoniu: fotografii, cărţi, diplome, ziare, reviste.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sihăstria Voronei

Mănăstirea Sihăstria Voronei a fost întemeiată la jumătatea secolului al XIX-lea. Pe vatra şi în apropierea ei s-a aflat o veche aşezare isihastă în care a trăit şi a creat cuviosul Onufrie de la Vorona, ucenic al vestitului Paisie Velicikovschi de la Neamţ-

Citeşte mai mult...

Biserica din Vorona-Mare

Biserica din satul Vorona-Mare este o necropolă boierească de la sfârşitul secolului XVIII. Ea se evidenţiază prin masivitatea zidurilor şi prin elementele constructive desprinse din tradiţiile locale şi din vestul Europei.

Citeşte mai mult...

Bisericuţa de la Icuşeni

Bisericuţa de la Icuşeni este o construcţie emblematică pentru arhitectura ţărănească din secolul al XVIII-lea. Ea s-a dezvoltat pe modelul casei rurale şi evidenţiază tehnicile constructive în lemn ce s-au manifestat într-un anumit timp.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sihăstria Voronei

Mănăstirea Sihăstria Voronei este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată pe teritoriul comunei Vorona (județul Botoșani). Ea se află amplasată în mijlocul unei poieni, înconjurată numai de culmi de dealuri acoperite cu păduri seculare de stejar, fagi, ulmi și frasini, la o distanță de 2-3 km prin pădure de Mănăstirea Vorona.

Citeşte mai mult...

Biserica de zid ”Sf. Trei Ierarhi” și biserica de lemn(Paraclisul)

Două capodopere arhitecturale și cu un puternic impact spiritual, construite în satul Nicolae Bălcescu - Botoșani

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Popăuţi

„Io Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al ţării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această casă întru numele celui între sfinţi Părintelui nostru Arhierarhul şi făcătorul de minuni Nicolae, în anul 7004 (1496), iar al domniei sale anul al patruzecile curgător, luna septembrie, 30.” Aşa cum spune citatul scris pe faţada nordică a pronaosului mănăstirea este ctitorie a lui Ştefan cel Mare domn al Moldovei între anii 1457 și 1504.

Citeşte mai mult...

Muzeului de Etnografie

„Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor” spunea un citat celebru. Muzeul de etnografie din Botoşani adună pe un spaţiu restrâns cele mai importante colecţii populare săteşti din zona Botoşani. Intrând în acest muzeu rămâi fermecat de multitudinea de exponate legate de ocupaţiile din zonă, meşteşugurile, obiecte de mobilier, port popular, accesorii legate de sărbătorile importante de peste an.

Citeşte mai mult...

Memorialul Ipoteşti

Memorialul Ipoteşti cumprinde: Casa memorială Mihai Eminescu, Biblioteca Naţională de Poezie, Biserica familiei Eminovici, Casa ţărănescă de epocă, Muzeul Mihai Eminescu şi un corp administrativ al muzeului.

Citeşte mai mult...

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Leorda

Din punct de vedere arhitectonic, edificiul este construit în totalitate din lemn, pe structură de piatră de râu, ceea ce a contribuit la trăinicia sa şi a avut un rol decisiv în păstrarea construcţiei în stare atât de bună până în prezent. În interior, surprinde prin claritatea şi originalitatea picturilor realizate pe bârne.

Citeşte mai mult...

Casa Silion

Casa Silion este construită într-un stil avangardist numit ,,Secession”, fiind dezvoltat de către artişti austrieci. Casa are o grădină mare cu o fântână arteziană la intrare, statui ce înfăţişează femei şi cu o faţada în arc sprijinit pe două turnuri circulare dispuse lateral.

Citeşte mai mult...

Monumentul comemorativ al Răscolaei din 1907

În partea dreaptă a monumentului a fost amplasat un basorelief de bronz în care sunt reprezentanți țărani desculți sau încălțați cu opinci alergând și având în mâini furci, coase și topare. Alți țărani sunt reprezentați cu pumnii strânși spre cer. În partea stângă a fost sfințită o placă de marmură care marchează 100 de ani de la răscoala țăranilor din 1907.

Citeşte mai mult...

Casa farmacistului Vasiliu, azi Palatul Copiilor Botoșani-monument istoric

Casa farmacistului Vasiliu, monument istoric, actual Palatul Copiilor Botoșani, locul unde educația nonformală scoate la iveală talente nebănuite ale copiilor

Citeşte mai mult...

Mănăstirea cu hramul ”Sfântul Nicolae” Coşula

O bijuterie arhitectonică a Evului Mediu mănăstirea a fost considerată a treia din Europa ca efervescenţă culturală şi număr de călugări în trecut. Însemnările vechi spun că mănăstirea de la Coşula, în perioada medievală adăpostea un număr de peste 1500 de călugări, adunaţi de pe o arie geografică destul de vastă: din toate colţurile Peninsulei Balcanice, Rusia şi ţara noastră

Citeşte mai mult...

Biserica „Duminica tuturor sfinților” Pomârla

Secțiunea II
Am pornit de dimineață către localitatea Pomârla, din județul Botoșani, entuziasmați și dornici de a afla istorisiri și povești rupte parcă din basmele copilăriei. De la început aflăm că familia Bașotă și-a lăsat adânc amprenta asupra așezării. Dintre toate obiectivele pe care le-am vizitat cel mai mult m-a impresionat biserica din sat. Sfințită cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților" este ctitoria lui Ioniță Bașotă, una din cele mai frumoase monumente văzute de mine. De la intrare se înalță o clădire impunătoare, vredincă de a sta în picioare în fața încercărilor timpului.

Citeşte mai mult...

Biserica Pomârla - Botoșani

Secțiunea III
Fotografii

Citeşte mai mult...

Prezentare Biserica ”Duminica tuturor sfinților”

Secțiunea IV
Prezentare PPTX

Citeşte mai mult...

Casa memorială ”Mihai Eminescu”

Secțiunea II

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Coșula