Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Brăila

Image Map
  • JUDEȚUL BRAILA

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Contribuţie incompletă

Contribuţie momentan incompletă - în aşteptare expediere letrică materiale...

Citeşte mai mult...

TEATRUL MARIA FILOTTI

Construcţia imobilului iniţial a fost datată în anii 1849-1850, fiind considerată pe atunci cea mai frumoasa clădire a oraşului.Teatrul din Brăila poarta numele Mariei Filotti din 1969.
Monument arhitectonic inclus in albumul UNESCO

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL LUI TRAIAN

Grupul Statuar Traian, datorat lui Take Dimo Pavelescu, este format din bustul lui Traian, două personaje secundare(un bătrân şi un copil) armonizate de arhitectul Ion D. Trajanescu. Un monument înălţat de profesorii Liceului " Nicolae Bălcescu" dimpreună cu elevii lor.

Citeşte mai mult...

Monumentul Ecaterina Teodoroiu

Idea ridicării unui monument în cinstea eroinei Ecaterina Teodoroiu a aparţinut învăţătoarei Parascheva Dumitru, directoarea Şcolii Nr.4 de Fete de pe strada Ştefan Cel Mare nr. 425.

Citeşte mai mult...

CEASUL- INIMA BRAILEI

Simbol al municipalităţii, mândria câtorva generaţii de brăileni, ceasul din Centrul Vechi uimeşte şi astăzi prin frumuseţe. Nu poţi vorbi despre Brăila, dacă nu ai văzut, măcar o dată-n viaţă, Ceasul. Nu este brăilean care să nu fi ales drept loc de promenadă parcul străjuit de ceasul ridicat, în 1909, pe cheltuiala lui P. Naum Petru.

Citeşte mai mult...

BISERICA GREACA

Biserica Greacă Buna Vestire din Brăila a fost ridicată în anul 1863 şi a avut permisiunea domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru înfiinţarea ei.
Biserica este renumită prin deţinerea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii, acesta închizându-se într-o fântână, deasupra lui fiind construit Sfântul Altar.

Citeşte mai mult...

CASTELUL DE APĂ BRĂILA

La data construirii Castelul de Apă era cea mai mare construcţie de acest gen din România. Castelul de Apa din Braila reprezinta unul dintre cele mai importante simboluri istorice si culturale ale orasului Braila, fiind considerat monument istoric.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfântul Nicolae Brăila

Biserica „Sf. Nicolae” din Brăila este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Brăila.

Citeşte mai mult...

Templul Coral Braila

TEMPLUL CORAL, din localitatea BRĂILA, str. Petru Maior nr.13, în suprafaţă de 234 m.p., în stil neogotic, aduce o notă aparte ambianţei locale, fiind construit în anii 1862, fapt care i-a conferit şi aprecierea ca Monument istoric.

Citeşte mai mult...

”Moara Violatos” Brăila

Moara Violatos este un monument de mare valoare a Brăilei, fiind în anul 1898, când a fost inaugurată, una dintre cele mai faimoase mori din Europa şi cea mai mare moară pe bază de abur din estul Europei. Construcţia îi aparţine renumitului inginer Anghel Saligny, proprietari fiind fraţii Violattos. Clădirea impunătoare se află pe malul Dunării, în apropierea portului, se întinde pe o suprafaţă de 23154 m2, construcţiile amplasate, ocupând o suprafaţă de 2838m2. Are şase etaje. În două dintre acestea se depozitau sortimentele de făină care se obţineau în moară. Pentru că malul era foarte înalt, moara era prevăzută cu două tuneluri subterane. Cu ajutorul unor instalaţii mecanice, printr-un tunel se transportau în moară cerealele descărcate din şlepuri, iar prin celălalt tunel se încărcau şlepurile cu făina obţinută. Moara funcţiona continuu, datorită dotării sale cu energie electrică şi cu motoare aduse din Braunschweig.

Citeşte mai mult...

”Palatul Agriculturii” Brăila

Palatul Agriculturii din Brăila, a fost construit în perioada 1923-1929, ca un omagiu adus plugarilor din Bărăgan. Este o construcţie făcută în stil neoromânesc formată dintr-un corp principal şi două corpuri laterale cu subsol, parter şi două etaje, însumând 122 de camere. Foişorul cu arcade semicirculare, loggia, pridvorul, panourile decorative în relief, acoperişul în patru ape, individualizat pentru fiecare corp al clădirii, hornurile înalte, fac din acest edificiu o capodoperă de artă pentru care merită să te opreşti şi să o admiri.

Citeşte mai mult...

”Casa Embiricos – Centrul Cultural Nicăpetre” Brăila

Casa Embiricos, astăzi Centrul Cultural Nicăpetre, marchează o nouă concepţie asupra arhitecturii, exprimată ca organizare personalizată a spaţiului, îndeplinind funcţiile de reprezentare şi de protecţie ale unei personalităţi concrete. Deşi inventariază motive decorative ale tuturor stilurilor istorice, de la antichitatea greacă la baroc, acestea sunt integrate organic ansamblului. Clădirea monument conține câteva elemente de valoare artistică inegalabilă: vitraliul policrom intitulat “Hermes” (zeul comerțului), feroneria de excepție a luminatorului și ușile cu mari suprafețe de geam cristal.

Citeşte mai mult...

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Singura biserică din România care, inițial, a fost lăcaș de cult musulman (geamie). Clădirea este cunoscută ca biserica fără turlă și este cea mai veche din oraș. Atracția turistică a acestei biserici este dată de combinația elementelor din arhitectură orientală, de rit musulman, cu elementele cultului ortodox. Biserica păstrează doar pe tavan elemente ale picturii musulmane, iar forma tavanului plat se potrivește mai mult cu arhitectura turcă.

Citeşte mai mult...

CASA MEMORIALĂ PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ, BRĂILA

CASA MEMORIALĂ PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ este situată ân apropierea locului de promenadă al localnicilor, fiind artera care măsoară şi astăzi ca şi în trecut, pulsul comercial al oraşului. Clădirea beneficiază de o arhitectură deosebită în stil neoclasic.Casa a aparţinut pictorului Petre Alexandrescu bunicul marelui cântăreţ de operă şi pedagog PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ.

Citeşte mai mult...

Farmacia „Faltis”, Brăila

Clădirea este monument istoric fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din Brăila cu codul BR – II – m - B – 02101. Este un punct de referintă pentru brăileni, atât pentru arhitectura specifică cât şi pentru faptul că aici funcţionează o farmacie în care se prepară medicamente recunoscute atât la nivel local, dar şi naţional, după reţete vechi şi din ingrediente naturale.

Citeşte mai mult...

MĂNĂSTIREA “NAŞTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL” MĂXINENI

Așezată strategic, la confluența râurilor Siret și Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Țării Românești şi de soţia sa Elena Doamna în perioada 1636-1637, iar astăzi este unul din cele mai importante repere istorice ale județului Brăila.
Războaie, inundaţii, furtuni aprige, secete, foamete, toate acestea au trecut peste locul ce a rămas mărturie vremii.

Citeşte mai mult...

PALATUL LYRA

Palatul Lyra s-a ridicat între anii 1924-1926 (arhitect Săvulescu) datorită unor generoşi donatori, între care compozitorul de romanţe George Cavadia. Datorită acusticii perfecte, sala de concerte a fost numită “Sala Dalles a Brăilei“, aici au concertat nume sonore în frunte cu George Enescu. După 14 ani de confruntări juridice, în anul 2010 clărirea a fost retrocedată Societăţii Filarmonice fiind recuperată prin insistenţele unei singure persoane, Dr. Nicu Teodorescu.
Este sediul filarmonicii Lyra-George Cavadia şi reprezintă pentru Brăila simbolul şi leagănul muzicii culte pe care cu mândrie, instituţia reorganizată în 2016, îşi doreşte să o reînvie şi să o promoveze cât mai puternic pentru a dăinui peste timp aşa cum a făcut-o din 1883 şi până în prezent.

Citeşte mai mult...

Biserica parohială Sfinţii „Constantin şi Elena“

Secțiunea I
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” se află situată în centrul satului Șuțești. Un obiectiv din comuna Șuțești inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument istoric de interes local.

Citeşte mai mult...

Biserica ”Sfinții Constantin și Elena” Brăila

Secțiunea III
Fotografie

Citeşte mai mult...

Farmacia „Faltis”, Brăila

Secțiunea III
Desen

Citeşte mai mult...