Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Brașov

Image Map
  • JUDEȚUL BRASOV

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Cetatea Făgăraşului

Constructia cetatii a inceput in 1310, pe locul unei fortificatii de pamant si lemn din secolul al XII-lea...

Citeşte mai mult...

Manastiraea Sambata de Sus

Mănăstirea Sâmbăta de Sus, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, este un așezământmonahal de călugări....

Citeşte mai mult...

Biserica Fortificata din Ghimbav

Biserica fortificată a comunităţii săseşti din Ghimbav păstrează în linii mari, aceleaşi caracteristici ca şi toate celelalte fortificaţii bisericeşti din Transilvania, cu unele mici amănunte privitoare la mărime, stil, arhitectură şi materialul din care a fost construită.
Dacă biserica fortificată din Ghimbav nu străluceşte prin rafinamentul artistic al constructorilor în schimb între zidurile şi împrejurul acestei cetăţi s-au petrecut, cu secole în urmă, mari drame umane.
Biserica din mijlocul cetăţii, este o basilică romană cu numele de Sfântul Petru, cum s-a numit şi primul apostol al lui Hristos, ucis la Roma pentru puterea credinţei sale.
Adoptând la anul 1550 noua religie evanghelico-luterană, saşii vor înceta să-şi mai numească biserica Sfântul Petru. Îşi vor alege ca simbol al noii credinţe o inimă cu trei trandafiri de culori diferite, reprezentând: Credinţa, Iubirea, Speranţa. Acest simbol este fixat într-un chenar superb în biserică, deasupra instalaţiei de orgă.

Citeşte mai mult...

Cetatea si biserica evanghelica Codlea

Cel mai vechi şi cel mai important monument arhitectonic al Codlei este Biserica Evanghelică din centrul istoric al oraşului, înconjurată de zidurile de fortificatie şi bastioanele cetăţii medievale.
Biserica, construită în sec. al XIII-lea, este un edificiu de origine romanică, refăcut în cea mai mai mare parte în stilul gotic din Transilvania, în sec.al XV-lea, ca biserică-sală, fără turn (singura biserică fără turn din Ţara Bârsei). Ea a fost destinată să strajuiască trecătorile peste Munţii Perşani.

Citeşte mai mult...

Cetatea Rupea

O aşezare care păstrează urmele unor civilizaţii de mult apuse şi mai mult decât atât, pune în comun elemente tradiţionale ale unor culturi care au ocupat, rând pe rând zona: romani, români, saşi, unguri, austrieci.

Citeşte mai mult...

BISERICA SFÂNTUL NICOLAE DIN DUMBRĂVIŢA

Biserica „SFÂNTUL NICOLAE” din Dumbrăviţa nu a fost declarată monument istoric, însă dintre obiectele de valoare istorică şi artistică din dotare se remarcă în principal iconostasul pictat de pictorul Mişu Pop la 1868, ceasul din turn datat la 1875, un număr de icoane pictate pe sticlă şi lemn datând din secolele XVIII şi XIX , precum şi o serie de cărţi de cult tipărite începând cu anul 1742. Toate acestea se păstrează într-un muzeu amenajat în interiorul bisericii. În trecut biserica ortodoxă la Dumbrăviţa a avut un mare influenţă în păstrarea unităţii naţionale, în păstrarea limbii, precum şi în educaţia şi culturalizarea cetăţenilor acestei aşezări. Centrul românesc de la Ţânţari, şi-a păstrat forme de cnezat până pe la mijlocul secolului al-XVI-lea, iar autoritatea bisericii din acest cnezat a continuat pentru români până după anul 1850 prin protopopiatul de aici de care depindeau toţi românii din comunele : Vlădeni, Crizbav, Satu Nou, Hălchiu, Rotbav, Feldioara, Codlea, precizare ce apare în arhivele bisericii din Ţânţari prin diferite comunicări făcute de Andrei Saguna printre care el arăta :,, Pe timpul cât Iohan Popovici va sta la Viena, de protopopiatul de la Ţânţari se va ocupa parohul I.Petricu din Scheii-Braşovului.”

Citeşte mai mult...

Castelul Bran

Este un loc turistic ce atrage mii de vizitatori datorită legendei Contelui Dracula (Vlad Țepeș), care nici măcar nu a locuit acolo. Inițial Castelul Bran a fost o fortăreață cunoscută sub numele de Dietrichstein, construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212, ce a fost cucerită de sași spre sfârșitul secolului al XIII-lea.

Citeşte mai mult...

BISERICA „SFÂNTUL VASILE CEL MARE“ VLĂDENI

Actuala biserică din Vlădeni este zidită în stil athitectonic bizantin, cu planul cruciform împărţit transversal, în trei părţi prin¬cipale, pronaos, naos şi altar şi cu două abside laterale, cu cinci bolte şi o turlă foarte înaltă, de 48 de metri înălţime unde se află orologiul şi partu clopote, inconjurată de patru turnuleţe acoperite cu ţiglă. Lungimea bisericii este de 38 m, lăţimea pronaosului de 10 m iar lăţimea absidelor de 18 m. Exteriorul este clădit în stil gotic- săsesc. Materialul de construcţie al bisericii este căramida la ziduri în alter¬nanţă cu piatra la temelie. Blocurile de piatră fasonată au fost aduse din cariera Perşani. Ornamentaţia interioară realizată aproape exclusiv prin pictură fresco în stil bizantin este realizată de pictorul Toma Lăscoi din Vlădeni. Biserica păstrează printre obiectele de cult două sfeşnice sculptate în lemn de 2 şi 5 m, în faţa altarului ce datează din anul 1863, câteva cărţi vechi, Orologhion din anul 1835, Mineiul de noiembrie din anul 1840, Biblia din perioada 1865 – 1858, Octoih din anul 1861.

Citeşte mai mult...

BISERICA ORTODOXĂ SFÂNTA TREIME GHIMBAV

Biserica Ortodoxă Sfânta Treime a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII – lea, în anul 1780, fiind ctitorită de bogatul negustor brașovean Ioan Boghici, cel care, de altfel a mai construit și alte biserici pentru românii din satele din Țara Bârsei. Biserica a fost zidită din piatră de calcar, piatră brută și cărămidă sub formă de dreptunghi treflat, fără clopotniță deoarece în acea perioadă românii nu aveau dreptul de a avea o biserică mai înaltă decât o casă obișnuită. Ulterior, în anul 1830, au fost adăugate: turnul – construit din cărămidă pe schelet de lemn și acoperit cu țiglă, șapte contraforți care sprijină zidurile și pridvorul. Biserica are o lungime de 18, 3 metri și o lățime de 7, 25 metri. La exterior, biserica are o înălțime de 4, 25 metri, iar în interior, în vârful arcului de boltă, măsoară 3, 95 metri. Turnul, construit cu patru fețe egale măsoară 15 metri. La interior, biserica este pictată în tehnica freco în anul 1961 în stil neobizantin. Pe zidurile exterioare se află 12 nișe pictate ulterior. În prezent, biserica se află în conservare și nu se mai slujește în ea, serviciul religios desfășurându – se în biserica nouă, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Citeşte mai mult...

Cetatea Feldioara, Brașov

Cetatea Feldioara , din care mai există doar ruinele, se găsește în extremitatea sudică a platoului pe care se află localitatea Feldioara . Teritoriul este delimitat printr-un șanț de apărare, nu prea adânc, săpat în epoca medievală. Cetatea, care are un aspect medieval târziu, caracteristic secolelor XIV-XV,mai păstrează încă 2 turnuri aflate în ruină, legate de ziduri de apărare.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sâmbăta de Sus ”Constantin Brâncoveanu”

Secțiunea III
PPT Și desen

Citeşte mai mult...

Cetatea Făgăraș - pictură

Secțiunea III
Pictură

Citeşte mai mult...

Cetatea Făgăraș

Secțiunea II

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Secțiunea III
Desen

Citeşte mai mult...