Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Călărași

Image Map
  • JUDEȚUL CALARASI

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

COMPLEXUL ARHITECTURAL MEDIEVAL DE LA NEGOIEȘTI

Ansamblul arhitectural medieval cuprinde biserica, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ruinele chiliilor, turnul clopotniță, zidul de incintă, cimitirul. Lăcașul de cult este ctitoria domnitorului Matei Basarab și a soției sale doamna Elena, cu o arhitectură specifică secolului al XVII-lea, în care predomina elemente ale artei bizantine și o sculptură în lemn de tei de o frumusețe barocă.

Citeşte mai mult...

STATUIA ECVESTRĂ A REGELUI CAROL I

Monumentul aflat în centrul vechi al municipiului Călărași, îl înfățișează pe regele României Carol I călare pe un cal. Statuia ecvestră a regelui Carol I reprezintă primul monument istoric ridicat în România în cinstea unui membru al familiei regale a României, după Al Doilea Război Mondial.

Citeşte mai mult...

MĂNĂSTIREA NEGOIEȘTI

Cel mai important monument istoric din judetul Călărași, Mânăstirea Negoiești este ctitorie a Domnitorului Matei Basarab.

Citeşte mai mult...

Biserica ,,Sf.Mare Mucenic Dimitrie și Sf. Nestor'' Mănăstirea

Această sfântă biserică cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Sfântului Nestor, este așezată în centrul comunei Mănăstirea pe DN 31Oltenița -Călărași. Biserica este ctitorie voievodală, zidită în vremea și la porunca voievodului Matei Basarab și a doamnei sale Elina în anul 1648. Acest lăcaș avea rol strategic, de apărare împotriva atacurilor venite din partea Imperiului Otoman asupra Bucureștiului. Biserica are planul în formă de corabie cu o singură turlă masivă așezată deasupra pronaosului și cu două policandre impozante sculptate în lemn, de o rară frumusețe

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Sf. Mercurie

Secțiunea IV
Cu o istorie impresionantă, devastat în repetate rânduri, lăcaşul de cult s-a încăpăţânat să dureze de-a lungul veacurilor. Un astfel de loc, încărcat de istorie, dar şi de suferinţă merită văzut. Mănăstirea se află la aproximativ 20 de kilometri de Capitală, pe drumul spre Olteniţa.

Citeşte mai mult...

Complexul monahal Plătărești

Secțiunea I
Acest sfânt lăcaș de cult ortodox, mănăstirea Plătărești cu hramul Sf. Mare Mucenic Mercurie, este ctitoria domnitorului Matei Basarab și a soției sale Elina în 1640.

Citeşte mai mult...

M-rea Sf. Mare Mucenic Mercurie - Istorie și suferință

Secțiunea II
Niciun alt așezământ monahal din sudul Bucureștiului nu a argonisit de-a lungul veacurilor atât suspin precum mănăstirea Plătărești. Această ctitorie a luminatului domn Matei Basarab a fost mai întâi altar creștin apoi închisoare pentru femei, depozit de alimente, spital pentru alienați mintal, loc sfânt trecut prin foc și sabie de păgâni, pângărit de comuniști, părăginit, dărâmat, refăcut, uitat, pentru că în 2000 să redevină mănăstire sub sabia ocrotitoare a Sf. Mercurie întruchipând dramatic soarta neamului valah și a bisericii lui în istorie.

Citeşte mai mult...

M-rea Plătărești - foto

Secțiunea III
Colecție foto

Citeşte mai mult...

Situl arheologic SULTANA - MALU ROȘU CĂLĂRAŞI

Secțiunea I
Prezentare PPT

Citeşte mai mult...

Radiografia unei lumi dispărute

Secțiunea II
Din punct de vedere geomorfologic, acest sit se află în bazinul fostului râu Mostiştea, în estul Câmpei Române. Situl de la Sultana este amplasat în sud-estul României, pe malul drept al lacului Mostiștea,foarte aproape de granița cu Bulgaria și fluviul Dunărea ,într-o zonă cu o pânză freatică abundentă și depozite de loess,ce depășesc 20m grosime.

Citeşte mai mult...

Independența României și monumentul ”Vulturul”

Secțiunea I
Dacă avem în vedere că regimentul a fost decorat cu ordinele ,,Mihai Viteazul” și ,,Steaua României”, clasa a III-a, putem avansa ideea că acum a fost luată hotărârea cu privire la ridicarea monumentului, care în mod sigur este dedicat și eroilor regimentului din Al Doilea Război Mondial. Faptul că acesta s-a aflat în curtea regimentului explică lipsa informațiilor referitoare la momentul și împrejurările construirii lui.

Citeşte mai mult...

Glorie Călărășeană în Munumentul Eroilor

Secțiunea I
"Neamul devine etern prin cultul eroilor" – scria Nicolae Iorga, considerându-i istoria vie a unei nații.Chiar dacă sunt și eroi care și-au jertfit viața pentru patrie, fără un mormânt, sau o cruce la căpătâi, rămășițele pământești ale celor mai mulți dintre aceștia au fost îngropate în cimitire răspândite pe tot teritoriul țării.

Citeşte mai mult...