Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Constanța

Image Map
  • JUDEȚUL CONSTANTA

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

DOBROGEA – LEAGĂN SPIRITUAL

În judeţul Constanţa sunt numeroase vestigii arheologice pe care le-am descoperit atât cu ajutorul familiei, cât şi cu şcoala, în excursiile de studiu. Locuiesc în oraşul Constanţa, care se numea Tomis, în antichitate. M-am întrebat de multe ori de ce acest tărâm de legendă este presărat cu atâtea cetăţi şi mănăstiri.

Citeşte mai mult...

MONUMENTE DE CULT DIN CONSTANTA - ZONA PENINSULARA

Ne vom ocupa doar de prezentarea unui perimetru restrâns din Constanţa, zona peninsulară, unde sunt cinci monumente religioase, cinci confesiuni. Amintim de catedrala ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, basilica catolică Sfântul Anton de Padova, Moscheea Carol I, sinagoga cultului mozaic, biserica greacă Schimbarea la faţă.

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL LUI OVIDIUS DIN CONSTANŢA

Statuia lui Ovidiu din Constanța a fost creată în anul 1887 de către sculptorul italian Ettore Ferrari, celebrul autor al statuilor lui Abraham Lincoln din New York, a lui Garibaldi din Italia și a lui Ion Eliade Rădulescu din București. Monumentul ce îl înfățișează pe celebrul poet roman Ovidius este primul dintre monumentele statuare ridicate în Constanța și unul dintre cele mai importante. Statuia este turnată în bronz și îl înfățișează pe poet într-o postură meditativă, ce reflectă parcă tristețea exilului pe malul Pontului Euxin (Marea Neagră de azi).

Citeşte mai mult...

Moscheea Esmahan Sultan

Moscheea „Esmahan Sultan” a fost terminată în anul 1575, fiind construită de către fiica fiica Sultanului Selim al-II-lea (1566-1574), Esma-Han, soția vizirului Sokollu Mehmed Paşa, în semn de prețuire pentru tatăl său. În jurul moscheei se găsesc mai multe morminte, unele vechi de până la 300 de ani, care au aparținut unor oameni importanți turci (generali, oameni de afaceri), având inscripții în trei limbi: turcă, persană și arabă.

Citeşte mai mult...

Monumentul Memorial Poarta Albă, judeţul Constanţa

Monumentul memorial din Poarta Albă, denumit şi „o coloană a infinitei dureri”, este amplasat la „jumătatea drumului morții” după cum afirmă Paul Andreescu, un fost deținut politic care a luptat pentru construirea acestui memorial: „Am ridicat acest monument nu întâmplător aici. El este la jumătatea drumului morții. Am ridicat monumentul aici pentru că într-o parte şi alta sunt oseminte. Este plin pământul Dobrogei de osemintele fraților mei.” La Canal a fost exterminată de către comunişti elita românească, acei oameni demni care nu s-au aplecat în faţa ,,eliberatorilor” sovietici, de aceea, la fel ca şi Aiudul, aceste spaţii sunt sfinţite de martiri, ele trebuie cunoscute de toţi, nu doar de români, ci şi de străini, pentru a înţelege preţul libertăţii şi al demnităţii, al credinţei şi al dragostei de neam.

Citeşte mai mult...

Monumentul lui Mihai Eminescu şi al Veronicăi Micle; Regina Carmen Sylva - Faleza Cazinoului Mării Negre, din Constanţa, judeţul Constanţa

Poetul Mihai Eminescu a văzut marea pentru prima dată în anul 1882, a poposit timp de 10 zile la Constanţa pentru a face bai de mare, la recomandarea medicilor. Iniţiativa înălţării unui monument în cinstea lui Mihai Eminescu a aparţinut lui I.N. Roman, strălucitul avocat, scriitor, jurnalist, primar şi om politic al Constanţei, care l-a cunoscut personal pe poet. I.N. Roman a fost cel care s-a ocupat de strângerea de fonduri necesare lucrărilor. Din nefericire, personalitatea constănţeană a murit în 1931, înainte ca statuia să fie terminata. Bustul lui Mihai Eminescu, sculptat în 1932, a fost dezvelit doi ani mai târziu, pe data de 15 august, de Ziua Marinei, în prezenţa regelui Carol al II-lea. Pentru a marca evenimentul, regele a recitat prima strofa din poezia "La steaua", iar corul prezent a intonat "Mai am un singur dor".
Grupul statuar regina-poetă Carmen Sylva a avut de suferit odată cu instalarea regimului comunist, regina-poetă – şi muza sa – nu şi-a mai găsit locul pe piedestal. Statuia reginei Elisabeta a fost aruncată de colo-colo, sfârşind prin a fi surghiunită în subsolul Muzeului de Sculptură „Ion Jalea” – înfiinţat în anul 1968, prin operele donate de artist, fiind, în prezent, subsecţie a Muzeului de Artă. Statuia a rămas pe soclu până în anul 1948, când a fost dată jos şi aruncată în diverse locuri. În locul reginei şi muzei sale, în anul 1961, a fost amplasată o altă sculptură realizată de Ion Jalea, un „Arcaş” din piatră. Anul trecut, statuia reginei Carmen Sylva a fost reaşezată pe soclu, acolo unde-i era locul.
Statuia reginei Elisabeta a fost ridicată la iniţiativa unui comitet, după ce a fost abandonat planul de a înălţa un monument regelui Carol I (1839-1914), căruia Dobrogea îi datorează reintegrarea în graniţele României. Se socotea ca o datorie a Constanţei ridicarea unui monument al lui Carol I. Până la urmă, nu s-a realizat, mai ales că a venit războiul. Atunci, un comitet de iniţiativă s-a gândit să-i ridice o statuie reginei Carmen Sylva şi să o plaseze într-un loc foarte strategic. De pe faleză, acolo unde a fost amplasată, ea privea direct în larg, spre Pavilionul Regal (n.r. – numit de succesoarea sa, regina Maria, „Cuibul reginei”), ridicat în 1910, după planurile lui Anghel Saligny, la sugestia şi discuţia pe care a avut-o el cu regele Carol I, despre un loc care să-i fie de folos reginei şi din punct de vedere al sănătăţii, şi al inspiraţiei poetice.
(https://audiotravelguide.ro/statuia-carmen-sylva-constanta)

Citeşte mai mult...

Biserica greacă Metamorphosis- Constanța

Secțiunea I
Prezentare PPT

Citeşte mai mult...

GRUPUL STATUAR “CARMEN SYLVA ȘI FATA CU HARPĂ”

Secțiunea I
Prezentare istorică PPT

Citeşte mai mult...

MOSCHEEA CAROL I – CONSTANȚA

Secțiunea I
Prezentare PPT, imagine

Citeşte mai mult...

Casa cu lei

Biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena"

Secțiunea IV
blog

Citeşte mai mult...

Palatul regal din Constanța

Statuia lui Ovidiu

GEAMIA HUNCHIAR