Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Iași

Image Map
  • JUDEȚUL IASI

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Opera Română din Iaşi

În anul 1956 a fost inaugurată prima instituție publică de operă din regiunea Moldovei – Opera de Stat din Iași, cea care în anul 2003 va deveni Opera Națională Română din Iași.

Citeşte mai mult...

Bojdeuca Ion Creangă

Bojdeuca "Ion Creanga" din Ţicău este primul muzeu memorial literar din România.

Citeşte mai mult...

Teatrul Luceafărul Iaşi

Înfiinţată în 1950 în formula de Teatru de păpuşi, noua instituţie de spectacole pentru copii cu trupă stabilă din Iaşi şi-a deschis prima stagiune cu "Peştisorul de aur" de A.S. Puşkin, regia Iosif Ligeti, cu cinci actori în distribuţie. Adevăratul întemeietor al trupei a fost regizorul Manole Al. Foca, profesor de filosofie şi dicţie la Conservatorul ieşean, secretar personal al poetului Mihail Codreanu.

Citeşte mai mult...

Sala paşilor pierduţi Iaşi

Sala Paşilor Pierduţi este faimoasă atât pentru frumuseţea ei, cât şi pentru cel care a pictat-o, care a pus ,,pete de albastru peste o întreagă epocă”, pictorul Sabin Bălaşa.

Citeşte mai mult...

„Muzeul de Arheologie și Istorie” Cucuteni

„Muzeul de Arheologie și Istorie de la Cucuteni” , este un muzeu, care în decursul timpului a căpătat o adevărată valoare cultural-istorică , scoțând la lumină una din cele mai vechi civilizații de oameni din preistorie ,pe geto-daci ,care locuind pe aceste teritorii au lăsat urme adânci în istorie. Aici la Muzeul Cucuteni , strămoșii noștri geto-daci, care au trăit pe aceste meleaguri vreme îndelungată de timp , intre secolele III-V î.n.Hr. au lăsat in urma lor o faimoasă cultură, de ceramică de Cucuteni și un inestimabil tezaur descoperit în anul (1959) de obiecte de podoabă de exemplu „mărgele cu ochi”, arme și diferite uneltele de lucru si vânătoare care au dus la constatarea unui adevărat sit arheologic, punând în valoare această faimoasă cultură și civilizație străveche de la Cucuteni. În decursul sapăturilor arheologice ce s-au estimat pe o durată lungă de timp in această zonă , au dus la descoperirea unei camere funerare cu un mormânt principal de origine geto-dacic, de incinerație datând din secolul IV î.n.Hr, prevăzut cu o gură de deschidere, având o înălțime de 3,35m și diametrul de 35m, fiind investigat între anii 1979-1982 de către studenții Universității de istorie Alexandru Ioan Cuza din Iași, și care este adăpostit sub o dimensională clădire tumulară, unde, în interiorul mormântului, s-au găsit oase arse de om, după ritualul lor de îngropare prin ardere, fragmente și chiar oale întregi de ceramică spartă ritual, iar pe lângă acestea, s-au mai găsit și râșnițe, vetre, altare și cuptoare cu astfel de ceramică spartă ritual, cu motive de incizii geometrice, animaliere, umane și, păsări ,reprezentate prin culoare: roșu cărămiziu, negru ciocolatiu și galben sau alb pal, simbolizând reprezentarea fertilității și a fecundității de origine animală, și care pe lângă acest mormânt principal, din această cameră funerară, s-au mai găsit încă trei morminte secundare și un mare ansamblu de ceramică și podoabe.

Citeşte mai mult...

CASA BÂNTUITĂ DIN VOROVEȘTI

Obiectivul pe care l-am ales este reprezentat printr-o casă tradițională din zona noastră (satul Vorovești, com.Miroslava), o casă a unor oameni mai înstăriți (rezultă acest lucru și din dimensiunea construcției). Carcteristicele construcției (materialele din care este realizată, dimensiune, amplasarea camerelor) sunt elemente care au devenit actuale (în prezent punându-se din nou accent pe materiale ecologice, pe mateiale naturale, etc).

Citeşte mai mult...

CASĂ TADIȚIONALĂ DIN VOROVEȘTI

CASA TRADIȚIONALĂ VOROVEȘTI ESTE UN OBIECTIV REZULTAT ÎN URMA RENOVĂRII UNEI CASE VECHI DE PESTE 100 DE ANI. DE MENȚIONAT SUNT OBIECTELE DIN INTERIORUL CASEI, OBIECTE TRADIȚIONALE ȘI AUTENTICE.

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL EROILOR

La Uricani sunt două locații în care sunt cinstiți eroii neamului (căzuți în cel de-al doilea război mondial): una în care există un monument închinat soldaților din Uricani (lângă școala veche - foto1) și alta în care sunt mormintele ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Uricani (pe deal - foto2).

Citeşte mai mult...

Palatul Memorial Cuza de la Ruginoasa

Palatul Memorial Cuza de la Ruginoasa este este unul dintre cele mai frumoase palate din Moldova sau chiar din România. Nu este impunător prin dimensiunile sale ci printr-o superbă înfățișare neogotică și un aer de mister aparte. Istoria palatului ascunde o istorie tumultoasă, el are faima unui palat blestemat, toate familiile care l-au avut in proprietate plătind un dramatic tribut de sânge prin moartea violenta a unor oameni tineri şi nefericiţi. De acest blestem nu a scăpat nici Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel mai important dintre proprietarii şi locatarii castelului, al cărui fiu, printul Dimitrie, s-a împuşcat în camera sa, decepţionat de o tulbure poveste de iubire.

Citeşte mai mult...