Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Maramureș

Image Map
  • JUDEȚUL MARAMURES

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

PRELUCA TĂTARILOR

Cel mai important eveniment al epocii medievale, petrecut la Borşa este bătălia de 4 septembrie 1717 cand borşenii au nimicit jumatate din oastea tătară, care numară peste 10.000 de oameni....

Citeşte mai mult...

Biserica Monument Istoric din Borşa,Maramureş

Biserica Monument Istoric din Borşa,Maramureş,a fost ridicată pe la 1700,având hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril...

Citeşte mai mult...

Turnul lui Stefan Baia Mare

Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul "Sfântul Rege Ștefan" din Baia Mare...

Citeşte mai mult...

Manastirea Schimbarea la Fata Botiza

Mănăstire de maici cu hramul ,,Schimbarea la fata'' este o sfanta ctitorie in comuna Botiza unde se mai afla si o biserica de lemn din sec. XIX. Aceasta reprezinta locul ideal de regasire sufleteasca si impliniri duhovnicesti pentru toti cei care cerceteaza acest sfant lacas ortodox.

Citeşte mai mult...

Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței prezintă o închisoare cu cele mai disprețuitoare celule aflate în România de astăzi. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este format dintr-o clădire împrejmuită de ziduri înalte cu o curte și un lăcaș săpat în pământ pentru a aprinde o lumânare pentru deținuții care au îndurat chinurile penitenciarului. Clădirea este structurată pe două etaje, fiind penitenciarul propriu-zis în care se află celulele care au servit drept loc de “odihnă” pentru deținuți.

Citeşte mai mult...

Casa memorială Elie Wiesel

Casa memorial Elie Wiesel este o casă cu specific evreiesc care conservă în prezent obiecte utilizate de către familia scriitorului Elie Wiesel. Antreul clădirii este reprezentat de un hol în care sunt prezentate lucruri despre Elie Wiesel, există o colecție de cărți din perioada în care a trait scriitorul și o cărte maculatoare pentru impresii și sugestii. După ce traversezi antreul, sunt deschise pentru vizitare trei camere în care sunt păstrate obiecte, poze, manuscrise și cărți ale scriitorului. Într-una din aceste trei camera sunt prezentate lucruri numai despre viața scriitorului în cadrul lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Citeşte mai mult...

Manastirea Bârsana

Vechea Mănăstire Bârsana a fost cea mai importantă școală de preoți din zonă si lăcaș de cultură pentru regiune. Aici se puteau gasi cărți de cult în limba română, aduse din Moldova si Țara Românească Mănăstirea avea propriul său atelier unde erau pictate icoanele.

Citeşte mai mult...

MONUMENTUL EROILOR DE LA MOISEI

Monumentul a fost ridicat în memoria celor 31 de victime ale celui de-al doilea război mondial, victime acuzate de " trădare de patrie". Acesta a fost realizat de renumitul sculptor maramureşean Vida Gheza şi este alcătuit de 12 figuri de piatră dispuse circular pe o colină la care se ajunge urcând 44 de trepte din piatră reprezentând anul masacrului.

Citeşte mai mult...

Monumentu Ostașului Român

Acest monument este unul dintre numeroasele omagii către patrioții căzuți în lupta de a ne oferi nouă o țară sigură și independentă. Este un monument care a reușit să își facă loc în structura orașului și nu ne-am putea imagina acel parc din jurul lui fără această piesă.

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn din Șurdești

Biserica de lemn din Șurdești este o biserică greco-catolică. Biserica se remarcă prin dimensiunile sale, turnul măsurând 54 de metri și înălțimea totală a bisericii este de 72 de metri, fiind una dintre cele mai mari biserici de lemn din lume. Din anul 2004 este monument UNESCO. Biserica de lemn din Șurdești nu a fost restaurată niciodată.

Citeşte mai mult...

Biserica de piatră „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”

Biserica de piatră din Rus este un monument arhitectonic edificat intre anii 1806-1815,fiind a doua biserică de piatră de pe domeniul Baia Mare in zona rurală. Anul trecut, 2015, s-au împlinit 200 de ani de cultură şi spiritualitate.

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn din Buzeşti

Biserica de lemn din Buzeşti se remarcă în primul rând prin turnul său impozant care are o înălţime de 22,3 m. Iniţial, turla bisericii avea înălţimea de 51 m şi era, la vremea aceea, una dintre cele mai înalte din satele maramureşene. În urma unei furtuni puternice, în 1962, turla s-a prăbuşit, fiind necesară o reparaţie capitală. Aceasta începe în anul 1964 şi se termină în 1987. Astfel, structura monumentală a acesteia este realizată din grinzi masive din lemn de stejar, cu fundaţie de piatră, impresionantă fiind silueta barocă a acoperişului ce-l diferenţiază net de familia monumentelor de lemn din aceeaşi epocă. Acoperişul este din şindrilă, în două trepte, cu a doua poală a acoperişului de mici dimensiuni şi la mare distanţă de prima treaptă. Foişorul este deschis şi este susţinut de 16 arcade. Coiful este octogonal şi are 4 turnuleţe (semn că satul avea Sfat al Bătrânilor), fiecare turnuleţ având la rândul său un foişor. Deasupra intrării se află un semi-coif care protejează o pictură cu Roata Vieţii. Spaţiul interior este compus din pridvor, pronaos, naos şi Sfântul Altar Masa şi Altarul sunt din piatră cioplită, orientarea acestuia fiind spre est. Dimensiunile reduse ale pereţilor nu au constrâns realizarea unui frumos decor mural. În biserica exista un frumos candelabru de lemn. Pictura interioară, realizată în sec. al XIX-lea, respectă caracteristicile impuse de Biserica Ortodoxă şi redau scene biblice. Aspectul exterior, alături de cel interior, este conceput dintr-o combinaţie extraordinară de elemente baroce.

Citeşte mai mult...

Biserica de lemn "Sfântul Ioan Evanghelistul"

Biserica a fost adusa din Fântânile de lânga Rohia din cauza că cei din Fântânile şi-au construit una nouă.

Citeşte mai mult...

Muzeul Florean -statui în aer liber

Muzeul Florean este un loc unic în țară datorită numeroaselor sculpturi în aer liber.

Citeşte mai mult...

Bastionul Măcelarilor

Zidurile au fost construite din piatră și au o grosime de un metru de formă circulară cu două niveluri. Nivel 1 – spațiu boltit care servea la depozitarea muniției, nivelul 2 – are spre exterior în zid goluri care serveau drept metereze.

Citeşte mai mult...

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentu crucile mormintelor viu colorate și picturile naïve reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, cu nuanțe umoristice, persoanele respective și/sau activități din viața lor.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Bârsana

Biserica este construită din bârne și are plan dreptunghiular. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați. Acoperișul cu streșină dublă, are deasupra pronausului un turn-clopotniță cu camera clopotelor în consolă, deschisă.

Citeşte mai mult...

APROAPE DE SUFLET "LEUL DE LA ŞIŞEŞTI"

Secțiunea II

Citeşte mai mult...

BISERICA UNIRII TUTUROR ROMÂNILOR

Secțiunea III
Biserica unirii tuturor românilor: desen și fotografie

Citeşte mai mult...

Casa parohială din Ansamblul Muzeal și Monumental ”Dr. Vasile Lucaciu”

Secțiunea III
Fotografie

Citeşte mai mult...