Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Atracții turistice în județul Neamţ

Image Map
  • JUDEȚUL NEAMT

    Din acest județ sunt încărcate în site un număr de monumente.

Mănăstirea Petru Vodă

Mănăstire situată în satul Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, ctitorită de Arhim. Iustin Pîrvu, duhovnic ce a petrecut mulți ani în temnițele comuniste.

Citeşte mai mult...

Casa Memorială Ion Creangă din Humulești

Casa memorială Ion Creangă a fost construită între anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu (conform LMI datarea este 1833), bunicul povestitorului.

Citeşte mai mult...

Catedrala Munţilor

iserica Sfântul Ierarh Nicolae reprezintă o construcție monumentală din satul Pipirig, comuna Pipirig, județul Neamț...

Citeşte mai mult...

Turnul clopotniță Piatra Neamț

În centrul istoric al urbei se află alături de Biserica Domnească “Sf. Ioan Botezatorul”. Turnul făcea parte din Complexul Medieval “Curtea Domnească”.

Citeşte mai mult...

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra-Neamț

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni este primul muzeu Cucuteni din România. A fost deschis în anul 2005, având la bază bogata colecție de artefacte arheologice Precucuteni-Cucuteni de la centrul muzeistic din Piatra-Neamț și beneficiază de activitatea Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni, la care colaborează cele mai importante personalități din domeniu pe plan mondial.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Pângărați

Mănăstirea Pângărați din județul Neamț este un așezământ religios vechi de peste 450 de ani, ctitorit în secolul al XV-lea de domnitorul Moldovei Alexandru Lăpușneanu. Construită în stilul arhitecturii moldovenești medievale, îmbogățită cu icoane valoroase și aflată într-o zonă deosebit de pitorească, această mănăstire vă oferă un moment din istoria și spiritualitatea românească, îmbiindu-vă la rugăciune, meditație și relaxare și, de ce nu, să reveniți cu plăcere.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Războieni

Mănăstirea Războieni din județul Neamț este un așezământ religios vechi de peste 500 de ani, ctitorit în secolul al XV-lea de domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare. Construită în stilul arhitecturii moldovenești medievale, îmbogățită cu icoane valoroase și aflată într-o zonă deosebit de pitorească, această mănăstire a fost inclusă în anul 2004 în Lista monumentelor istorice din județul Neamț și merită să fie vizitată de pelerinii de pe aceste meleaguri.

Citeşte mai mult...

Biserica Duminica Tuturor Sfintilor

Biserica,,Duminica Tuturor Sfinților” a fost construită între anii 1792-1794 ,având în prezent 211 ani . Biserica din lemn este cel mai vechi monument de arhitectură religioasa din comuna Grințieș.

Citeşte mai mult...

Casa memorială Ion Creangă din Humuleşti

„Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!” —Ion Creangă Sub acoperişul de draniţă, pereţii sunt din bârne groase, acoperiţi cu lut, casa având trei încăperi: tinda, camera de locuit şi cămara, toate fiind lipite cu lut pe jos, cu ferestre şi uşi mici. Camera de locuit este organizată dupăspecificul interiorului caselor ţărăneşti de la acea vreme: sobă mare cu cuptor de dormit, ladă şi masă de zestre, laviţă pentru şezători, icoane vechi cu ştergare, culme pe care se atârnau hainele de sărbătoare, iar în mijloc, uneltele de ţesut şi tors pe care orice gospodină trebuia să le aibă în casă. În spatele casei, sub un acoperiş de scânduri vom putea vedea mai multe obiecte gospodăreşti şi unelte agricole de o mare valoare etnografică.

Citeşte mai mult...

Mânăstirea Almaş

Almaş, este o veche obşte călugărească, statornicită în ţinuturile Neamţului încă din secolul al XV-lea, sub conducerea sihastrului Vasile Almaş. Mănăstirea Almaş este situata pe valea pârăului cu acelaşi nume Almaş, descris in scrierile sale de Calistrat Hogaş, se află in ţinutul Neamţului, la circa 12 Km de oraşul Piatra Neamţ. Pe drumul principal ce pătrunde pe Valea Almaşului, străbătând o zonă de un pitoresc deosebit, într-o poiană de la piciorul unui deal împădurit care coboară până pe malul pârâului, se înalţă Mânăstirea Almaş.

Citeşte mai mult...

Catedrala din Pipirig

Biserica , având forma unei nave - navă care plutește pe valurile vieții - , are menirea de a-i aduna pe credincioși spre a-i purta către limanul mântuirii. Așa a gândit poate și starețul de pe atunci al Mănăstirii Neamțului , cel care a pus piatra de temelie a unui astfel de locaș chiar acolo unde Domnul i-a dăruit lumina zilei , în locurile sale natale , locuri de înaltă ”puritate sufletească”.

Citeşte mai mult...

BISERICA DIN LEMN „Sf. Ioan Bogoslov”, PIATRA ȘOIMULUI

Cu toată înfăţişarea sa suferindă, bisericuţa de la Piatra Şoimului pare hotărâtă să înfrunte cu demnitate timpul de pe vârful dealului Bogoslovul, unde se bucură de libertatea înălţimilor. Bisericuţa de lemn, cunoscută ca Biserica „Sf. Ioan Bogoslovul“, a slujit satului din 1792 până în 1919, când în vale, la şosea, s-a ridicat un lăcaş de zid. Acum, serveşte ca și capelă de cimitir, aici fiind oficiate slujbele pentru morţi, în fiecare sâmbătă.

Citeşte mai mult...

Biserica Precista Piatra Neamț

Una din cele mai frumoase biserici ale municipiului Piatra Neamţ este, fără îndoială, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – Precista, din cartierul cu acelaşi nume. Această bijuterie monumentală este una din cele relativ noi construite în Piatra Neamţ, neavând nici măcar un secol de existenţă. Biserica Precista a fost construită începând din anul 1930 și a fost sfințită în anul 1947. Lucrarea s-a facut, după planurile realizate, de arhitecții Bolomei și Dortz, iar execuția lucrări s-a facut , de către constructorul Carol Zani și sculptorul Vincenzo Puschiasis. Conducerea lucrării a aparținut preotului Constantin Matasă. Icoanele din catapeteasmă, din biserica veche au fost făcute, se pare, în praf de aur, de un pictor grec.

Citeşte mai mult...

Biserica ''Sf. Vasile cel Mare'' Boboiesti

Biserica este datata in anul 1829, ea este facuta de niste ardeleni refugiati din cauza prigoanei habsburgice .In interior este ca o casuta a bunicilor vopsita in alb cu prosoabe din acel timp tesute de femeile din acest sat .

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia denumită şi Agapia Nouă, pentru a se diferenţia de Agapia Veche, este o mănăstire ortodoxă de maici din România, fiind una dintre cele mai mari după Mănăstirea Văratec. Ansamblul Mănăstirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice incă din anul 2004, fiind alcătuit din următoarele şapte obiective:
 Biserica „Sf. Voievozi”
 Paraclisul „Naşterea Maicii Domnului”
 Biserica de lemn „ Sfântul Ioan Bogoslov”
 Chiliile
 Construcţiile din incintă
 Turnul clopotniţă
 Bolniţa de lemn „ Adormirea Maicii Domnului ”
 Casa Memorială „ Alexandru Vlahuţă ”

Citeşte mai mult...

Schitul Nifon

Schitul Nifon,biserica aflata in mijlocul naturii,departe de civilizatia zgomotoasa este rezultatul ostenelii unor oameni deosebiti,de buna credinta si devotati. Mediul in care acesta a fost construit face din el un loc si mai fascinant,linistea locurilor patrunzand pana in adancul sufletelor crestinilor care viziteaza schitul.

Citeşte mai mult...

Biserica”Sf.Arhangheli Mihail si Gavriil”

Biserica”Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” reprezintă un lăcaș de cult din lemn situată pe malul Bistriței. A fost construită în 1818 de locuitorii din zonă. Acest lăcaș este realizat în stil moldovenesc cu influiențe transilvănene.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Durău

Se află în staţiunea Durău (masivul Ceahlău) este situată la 88 km de oraşul Piatra Neamţ;
Hramul Mânăstirii Durău: Buna Vestire (25 martie).

Citeşte mai mult...

Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae"din Pipirig, denumită ,,Catedrala munţilor"

Această biserică a fost denumită ,,Catedrala munţilor"după afirmaţia celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Nicodim Munteanu, fiu al satului şi principal ctitor; a fost resfinţită în 2014, de doi ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului; biserica are formă de navă (navă care pluteşte pe valurile vieţii) şi aremenirea de a-i aduna pe credincioşi spre a-i purta către ,,limanul mântuirii".

Citeşte mai mult...

Biserica SF.Nicolaie

Biserica SF.Nicolaie din lemn a fosț în anul 1807.Ea este in satul Popeni comuna Pipirig.Bisirica a fost nepictata pana in anul 1990.Încâ de la sfârsitul secolului al XVIII-lea sau înainte de 1800 era costruita o capela care a fi fost adusa de la Cornele Caprei de pae Muntele Rusu de catre Manastirea Neamt.

Citeşte mai mult...

Mănăstirea Războieni

A fost construită de Voievodul Ștefan cel Mare în urma bătăliei de la Războieni .Biserica fiind construită in anul 1496 cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil .

Citeşte mai mult...